Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki gazowy piec co/cwu kupi?e(a)m/zamierzm kupi? ?

Jaki piec ?  

503 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki piec ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Zastanawiam się nad Immergas-em.

Kosztuje brutto z zasobnikiem i pogodówką 6500, a Viessmann Vitopend 200 9000 brutto. (Vaillant ciut tańszy). Sprzedawca twierdzi, że to dobry kocioł, bebechy ma te same co droższe kotły ( w tym wymiennik) i nie ma sensu przepłacać. Jedyny kocioł który ma 5 lat! gwarancji.

Co o tym sądzicie? Widzę że Immergas jest mało popularny, dlaczego? Czy to dlatego że włoski?

Czy ktoś ma Immergasa?

• 1 month później...
  • 1 month później...

6. w jakiej kwocie klient chce się zmieścić czyli czy może zaspokoić oczekiwania za przeznaczoną na ten cel kwotę

i znając te odpowiedzi można zacząć rozmowę

pozdrawiam

Jak podasz górny limit w hurtowni to sprzedawca na 101% zaoferuje ci piec właœnie za takie pienišdze (nawet jeœli jest do kupienia gdzie indziej za 1000-2000 mniej :)

Witamy w IV RP ...

• 5 months później...
  • 2 months później...

planuje viessmann vitopend 222,

dwufunk., wersja z zam. komora spalania, wiszacy wiec nie zabiera podlogi, ma zasobnik 50L i duza wydajnosc cwu (200l / 10min.)

dla mnie ma ma jednak jeden mankament - troche za szeroki jest (60cm) a to troche koliduje z ukladem (okna / drzwi) mojej kotlowni, wiec musze pogadac z instalatorem i projektantem instalacji.

pozd.

Jacek

• 2 weeks później...
A ja zastanawiam się nad Brotje.

Ktoś mi też polecał - ale czy to dobry wybór?

Prawie wszyscy mówią tylko o Vaillancie, Vissmanie i czasami o Junkersie. Czy te piece są rzeczywiście najlepsze, czy się dobrze reklamują?

A ja zastanawiam się nad Brotje.

Ktoś mi też polecał - ale czy to dobry wybór?

Prawie wszyscy mówią tylko o Vaillancie, Vissmanie i czasami o Junkersie. Czy te piece są rzeczywiście najlepsze, czy się dobrze reklamują?

to podobnie jak z samochodami, kazdy zna opla, vw czy renault, zna ich wady i zalety, zna ceny, dostepnosci i obsluge posprzedazowa .... no i zna innych uzytkownikow ;-)

ale tez sa tacy co slyszeli o kims, kto jezdzi np ssang-yong czy czyms podobnie egzotycznym.

taka egzotyka nie musi byc znaczaco gorsza, ale kazdy z nas w duchu zaklada, ze te firmy nie posiadaja zaplecza i doswiadczenia jakie maja potentaci.

a to determinuje wybor ....

pozd.

Jacek

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

Planuje zakup pieca ACV Prestige 24kW z wbudowanym zasobnikiem 54 l.

Cena z instalacja (robocizna) i dodatkowe elementy kotłowni (komin, pompa cyrkulacji, zestaw bezp, mieszacz, pogodówka, czujnik pokojowy itp..) to ok 13 tys. brutto. Sam piec 8,5 brutto (z pogodówka).

Czy ktoś ma doświadczenia z tym piecem?

I czy ten piec da rade produkować CO i CWU w 160m2, 3 łazienki (ale 1 to tylko malutki wc)? Oczywiście sprzedawca jest na 100% że da radę... 8)

A ja wybrałem Broetje BBS 135l.

Stojąca lodówka, kondensat, zamknięta komora spalania.

A wbrem pozorom Broetje w Niemczech jest bardzo znany i ceniony, więc .. na pewno jeśli chodzi o piece i rozwiązania techniczne nie jest to ssang-yong :lol: :wink: Nie wszystko dobre co jest rozreklampowane. Widzieliście reklamę Audi, Bmw czy Mercedesa? Na reklamę trzeba wydawać dużo lub .. wcale.

A poważnie to poczytałęm, posłychałem opinii innych, popatrzyłem co wybrali bardziej doświadczenie (i np. zamozniejsi ode mnie) i zdecydowałem się na Broetje. I nie zamierzam udowadniać, że jest lepszy od Vissmana czy Junkersa. Bo to jest udawadnianie która marka jest najlepsza: BMW, Audu czy Mercedes.. :lol: :D