Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki gazowy piec co/cwu kupi?e(a)m/zamierzm kupi? ?

Jaki piec ?  

503 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki piec ?

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 months później...

Witam, ja również mam dylemat potrzebuję kocioł średniej mocy 70 kW do firmy i zastanawiam się nad dwoma kotłami stojącymi, jednofunkcyjnymi (żeliwnymi) - De Dietrich DTG 230-9SS 72 kW konsola Diematic-m 3 lub Buderus G334 X 71 kW z konsolą Logamatic R 2107M SO.

Czy mógłby ktoś z forumowiczów mi ułatwić wybór i doradzić, który kocioł wybrać?

A ja mam dylemat a nawet dwa :D Beretta lub Vaillant a na dodatek myslalam o zamkniętej komorze spalania (nie kondensat tylko turbo) ale hydraulik wyjasnił, że do komina trzeba bedzie zamontować jakiś osprzęt i koszty dodatkowe przy takim piecu to ok. 1600-1800zł. Czy ktoś mądry jest w stanie wyjaśnić praktyczne korzysci z posuadania pieca z zamkniętą komorą spalania (pomijam fakt poboru powietrza z zewnątrz) :wink:

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Ja mam piec Saunier Duval ISOMAX Condens F35.

Piec narazie chodzi prawie dwa tygodnie i jest OK, zobacze jak przyjdzie rachunek za gaz co wtedy będzie, narazie nie oszczedzam i grzeje normalnie ale zaczne dogrzewac kominkiem i wtedy pewnie zuzycie spadnie.

Co do pieca tojest spoko miał wszystko w zestawie tj. pokojowe czujniki oraz pogodowe bez zadnych dopłat, analizowałem piece De ditricha lub Junkersa ale wybrałem Sauniera a toze względu na cene około 7500PLN do w/w pieców trzeba było by doliczyc około 1000zł lub 1500 i dla tego wybrałem SAUNIERA

Wolf centrala kondensacyjna CGS 24/200.Te 200 jest trochę mylące,zasobnik jest 90 l.warstwowy i daje komfort użytkowania ciepłej wody taki jak 200 l.wolnostojący a podgrzanie 90 l jest niewątpliwie mniej energochłonne niż 200 l.Wyboru dokonałem na podstawie opinii na forum oraz sugestii niezależnych sprzedawców.Z wyboru jestem zadowolony.Zużycie GZ 50 podałem w dziale wymiana doświadczeń.Jeszcze a propos wyboru: jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny-jeśli ktoś ma kominek z płaszczem wodnym i traktuje go jako główne lub równorzędne względem pieca gazowego żródło ciepła to jednofunkcyjny z wolnostojącym zasobnikiem,w innym przypadku dwufunkcyjny wydaje się bardziej optymalnym rozwiązaniem.

Jaki gazowy piec co/cwu kupiłe(a)m/zamierzm kupić i dlaczego ?

miło widziane info i opinie :

- z asobnikiem czy bez,

- stojący czy wiszący,

- kondensacyjny czy nie,

- z zamkniętą komorą czy otwartą,

Czym kierujesz się przy wyborze ?

CZ.

Vaillant (na 80%), lub DeDietrich (20% szans). Ten sam sklep i instalatorzy, ale:

- Vaillant droższy

- De Dietrich tanśzy, ale z gorszym serwisem (dlatego wachanie)

Technika:

- raczej dwufunkcyjny, ale z małym zasobnikiem

- na pewno zamknięta komora, na 90% kondensat

- wiszący

• 3 months później...

kondensacyjny Immergas Zeus Victrix 20 z pogodówką

- wymiennik stalowy (a nie z jakiegos tam patentu aluminium krzemionkowego)

- bardzo duzy zakres modulacji mocy od 4 do 20 kW

- dosyc cicha praca (wisi w lazience)

- dwufunkcyjny

- wbudowany zasobnik 54L

- funkcja przeplywowego ogrzewania cwu po wyproznieniu zbiornika

- funcja Guardium Magnum zwiekszajaca wydatek cwu (szybsze napelnianie wanny ciepla woda)

- w cenie pogodowka oraz sterownik pokojowy kablowy

- 5 lat gwarancji

- dosyc dobry i powszechny serwis

wady:

- uciekl mi azot z przeponowego (ale mi fachura uzupelnil w ramach gwarancji - z reszta samemu mozna bylo to zrobic zwykla mala sprezarka [ napelnienie powietrzem pod cisnieniem do 3 atmosfer ])

- koszt rocznego przegladu gwarancyjnego 200 zł (z obowiazkowa analiza spali)

- troche ograniczony system sterowania: dwa tryby temperaturowe na sterowniku pokojowym: temp komfort i temp. noc.

- ustawianie zmian temperatury co pół godziny (nie da sie ustawic, by np: o 13:13 zaczal grzanie - zmiany odbywaja sie co pol godz. poczawszy od 00:00) - ale mozna sie przyzwyczaic

Moja ocena: 4+

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jaki gazowy piec co/cwu kupiłe(a)m/zamierzm kupić i dlaczego ?

miło widziane info i opinie :

- z asobnikiem czy bez,

- stojący czy wiszący,

- kondensacyjny czy nie,

- z zamkniętą komorą czy otwartą,

Czym kierujesz się przy wyborze ?

CZ.

Vaillant (na 80%), lub DeDietrich (20% szans). Ten sam sklep i instalatorzy, ale:

- Vaillant droższy

- De Dietrich tanśzy, ale z gorszym serwisem (dlatego wachanie)

Technika:

- raczej dwufunkcyjny, ale z małym zasobnikiem

- na pewno zamknięta komora, na 90% kondensat

- wiszący

Bach! Kupione. Stanęło na jednofunkcyjnym kotle kondensacyjnym De Dietrich MCR24 6,3-25,3kW (http://www.dedietrich.com.pl/07_08/1/12.htm) z pogodówką De Dietricha Easymatic i innymi czujkami, płytkami potrzebnymi do wpięcia w kotłowni. Do tego potem dokupię potem polski zasobnik 120l, Galmet albo Biawar. Kocioł kupiony w internecie.

• 3 months później...

czy do kotła jednofunkcyjnego np Vaillant zakładać oryginalny zbiornik na wodę?? czy dużo tańszy:

http://www.allegro.pl/item404339512_bojler_100l_z_podwojna_wezownica_galmet_od_ss.html

sprzedawca mówi ze lepiej mieć wszystko jednej firmy ze wszystkie podłaczenia pasują ze wszystko działą bez przeróbek ale .... koszty

czy można zaoszczędzić w ten sposób aby kupić sam piec i taki zbiornik osobno co trzeba by jeszcze dokupić aby to razem współgrało.