James 007 21.09.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam wszystkich użytkowników kotła Kostrzewa, oraz fachowców instalatorów. Proszę o poradę co może się stać lub może się nic nie stanie. Aktualnie zacząlem ponownie używać piec do dogrzewania wody (bo słonka coraz mniej normalnie do tej pory pracował solar). Jednak z uwagi na okres przejsciowy potrzebują ją tylko dogrzać o kilka stopni i utrzymać tą temperaturę wieczorem przez kilka godzin. JAKO PALIWO ZASTOSOWAŁEM PELLETY I WŁĄCZYŁEM PIEC NA PROGRAMATOR CZASOWY TAK ABY SIĘ WŁĄCZYŁ NP. O 19.00 A WYŁĄCZYŁ O 22.00. NO I WSZYSTKO DZIAŁA JAK TRZEBA PIEC SIĘ WŁĄCZA ROZPALA OGRZEWA WODĘ A POTEM MU PROGRAMATOR WYŁĄCZA PRĄD I SPOKÓJ. I TAK CODZIENNIE JUŻ OD KILKU DNI.Pełna automatyka jak bym miał gaz !!!!Pytanie jest takie czy taka krótka okresowa praca jest szkodliwa dla pieca ??dzięki za jakiekolwiek porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddddd 28.09.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Może wystąpić wykraplanie pary wodnej w kotle. Poniważ kocioł rozpala się i stygnie. Automatyka sterującapracą kotła jest całkowicie pominięta. Proponuję wrócić do pracy kotła sterowanej automatyką. kostrzewa sp.j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 30.09.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 W sumie to nie spodziewał bym się wykraplania, bo pelety są bardzo suchym paliwem, poza tym jeśli już ma się coś wykroplić to będzie to na początku grzania, gdy kocioł jest zimny, a po rozgrzaniu ta wilgoć odparuje. Po wyłączeniu na pewno nic się nie wykropli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 30.09.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 W sumie skoro Kostrzewa instaluje w kotle zapalarkę, to chyba po to aby kocioł mógł się zupełnie wyłączyć i ponownie rozpalić kiedy będzie trzeba, więc nie ma tu chyba wielkiej różnicy jeśli wyłączy go programator czasowy. Hm, szkoda że (mój) piec na ekogroszek nie ma automatycznego zapalania, to było by naprawdę wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 30.09.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 ddddd, czy możesz zrobić mi ofertę na kociołek Pellets Plus 25 KW? Bo jak sądzę, to mniejszego już nie ma? Można w nim palić pelletem i eko-groszkiem, ale przedtem trzeba zmieniać palnik. Czy ta wymiana jest trudna? A co z drewnem? James 007, jak Ci się sprawuje ten kociołek? Jaką powierzchnię ogrzewasz, jakim paliwem i czy groszkiem? Jakie masz orientacyjne miesięczne koszty ogrzewania? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisiek0000 02.10.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 witamna stronie http://www.kostrzewa.com.pl/opis-kotla-0486.html znalazłem coś ciekawego - rozpalanie ekogroszku automatycznie czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć na ten temat ? - pytanie do użytkowników tego kotła.Ja mam Zębca i przy ogrzewaniu ciepłej wody latem przegrzewa mi się kocioł. Producent rozkłąda ręce.Automatyczne rozpalanie chyba mogło by coś zmienić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 02.10.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 ddddd, czy możesz zrobić mi ofertę na kociołek Pellets Plus 25 KW? Bo jak sądzę, to mniejszego już nie ma? Można w nim palić pelletem i eko-groszkiem, ale przedtem trzeba zmieniać palnik. Czy ta wymiana jest trudna? A co z drewnem? James 007, jak Ci się sprawuje ten kociołek? Jaką powierzchnię ogrzewasz, jakim paliwem i czy groszkiem? Jakie masz orientacyjne miesięczne koszty ogrzewania? Pozdrawiam. Palnika zmieniać nie trzeba, chyba że chcesz palić owsem.Zmieniasz tylko ustawienia na wyświetlaczu. Inaczej przy paleniu drewnem - wtedy trzeba włożyc dodatkowe ruszta i równiez zmienić ustawienia na "komora zasypowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 03.10.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ano i się doczekaliśmy - właśnie dostałem e-mail z Kostrzewy, że za dodatkowe 500zł do ceny podstawowej kociołka Pellets Plus dostaniemy automatyczna rozpalarke do ekogroszku. Fajna zabawka - nie trzeba bedzie się bawić z rozpalaniem ręcznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmd 03.10.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ano właśnie - czy nie jest to tylko zabawka? W sezonie grzewczym raczej nie zdarzyło mi się, żeby piec zgasł (raz - zabrakło paliwa). Latem wodę grzeję grzałką, więc trudno mi określić co jaki czas piec się włącza. Natomiast pamiętam, że kiedyś przez ok.10 godzin nie miałem prądu, a pomimo to piec ruszył bez pomocy.Wydaje mi się, że latem można częściowo wysterować częstotliwość włączania pieca ustawiając odpowiednio deltę temperatury wody w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzisiek0000 03.10.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Z mojego punktu widzenia bardzo praktyczna zabawka . Ja mam bardzo dobrze izolowany budynek przy temperaturach >10C na zewnątrz mój zębiec nie potrafi poradzić sobie z nadmiarem energi która powstaje przy podtrzymaniu palenia. Nie mówię już o grzaniu samej wody. Mój sąsiad ma pleszewski kocioł, dom w podobnej technologi i te same problemy. Oboje wodę grzejemy prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts