mariusz12 23.09.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Mam podobnie.W sierpniu częściowo rozbierałem obudowę kominka i połączyłem maty wełniane taśmą aluminiową(samoprzylepną).Po rozpaleniu (mocnym) śmierdziało palonym plastikiem.Zapalniczką podgrzałem kawałek pozostałej taśmy i zapach identyczny.Chyba taśma do du... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 24.09.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 O, jak to dobrze, że to nie tylko u mnie Dzisaj zrobiliśmy w kominku generalkę, wycięłam wszystkie odklejone taśmy, a mąż podciął wełnę, bo okazało się, że się chyba obsunęła i wspierała się na żeliwie. Jest dużo lepiej. Nie rozpaliliśmy jeszcze na maxa, więc nie wiem jak bedzie. Co do taśmy, mam taką zbrojoną, te włókienka zbrojeniowe nieźle się palą (próba), no i klej, on może się wytapiać. Ciekawe, dlaczego śmierdzi po dłuższym okresie niepalenia? Jeżeli czopuch jest dużej pojemności, ciepłe powietrze nie odziaływuje tak na taśmy - u mnie czopuch nie jest zbyt duży, dlatego moja rada - planujcie przestronne czopuchy dzieki wszystkim za głosy, może jeszcze jakiś kominkarz się wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 24.09.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Co do taśmy, mam taką zbrojoną, te włókienka zbrojeniowe nieźle się palą (próba), no i klej, on może się wytapiać. ?? czegoś tu nie kumam. masz taśmę plastikową??? normalnie używa się tasmy wykonanej z grubej folii aluminiowej pokrytej klejem z jednej strony. taka tasma nie śmierdzi. prawdopodobnie użyliście złej taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3porzeczki 25.09.2007 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 nie mam plastykowej taśmy , ja wiem, kobieta, ale bez przesady Taśma jest alu ale ma dodatkową siateczkę zbrojeniową, myślałam, że to włókno szklane, ale się pali... Jest to niewątpliwie taśma do kominków (kupował mój wykonawca), chociaż może to być kiepski patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muffi 25.09.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Hej, u mnie to samo było, lipna taśma, przeznaczona do niższych temperatur, podklejała się i klej sie topił i potwornie śmierdział. Niestety wykonawca kominka zapadl sie pod ziemie, a my nie mamy kasy na remont generalny, sciagnelismy 1 kratke, zeby byl wiekszy dostep zimnego powietrza, wtedy ono sie az tak nie nagrzewa, miesza sie z zimnym i temperatura sie tak nie podnosi a co za tym idzie nie topi kleju. Zwisające kawałki tasmy oczywiście usunelismy i jest ok. Ale dziura straszy w obudowie i jakos tak smutno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 26.09.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 czyli masz złą taśmę. normalna taśma nie ma żadnych wzmocnień i się nie pali. nie odklaja się też mimo bardzo mocnego rozgrzania kominka. zmien taśmę. ja płaciłem około 25 zetów za 5 metrów castoramie. prawdopodobnie twój wykonawca dał zwykłą taśmę typu powertape która jest sporo tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 25.02.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 EEE tam . Ja pale i pale i jak mocno się nagrzeje to śmierdzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 26.02.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Nowy kominek trzeba kilka razy porządnie przepalić. Później już nie śmierdzi. U nas na początku śmierdziało taką jakby topiącą się instalacją, w każdym razie smród zbliżony był. U znajomych śmierdzi teraz (bo dopiero zaczynają palic w nowym kominku) takim jakby starym wędzonym mięsem lub wymiocinami Ale z dnia na dzień jest lepiej. Bardzo często te nowe kominki muszą trochę pośmierdzieć Jeżeli ciąg jest dobry i dym nie idzie na salon, to chyba po prostu trzeba palić i przeczekać. Tak nam fachowiec mówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts