Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie ściany zewntrznej

Recommended Posts

ja mam sciane 24 bk i styropian 15 cm...nie przesada...mozesz sie spotkac tylko z uwagami a po co tyle i głupimi usmiechami...

rada: nie słuchaj kładz 15 cm...a niech inni ocieplaja 8 czy innymi

nic dodac nic ujac

w 1997 jak zaczynalem handel to norma byla 0,4 po 4 latach zeszla do 0,3 a juz teraz Murator zaleca w swoich materialach 0,24 ;)

dodatkowa korzyscia GRUBEGO styropianu jest to ze nawet przy duzych ujemnych temperaturach tzw. pkt. rosy jest jeszcze w styropianie czyli para wodna nie ma sie gdzie wykraplac

Jaki styropian kupić z frezem czy bez , a może zakładając że warstwa to 15 cm , kupić np. 10cm i 5 cm ? Jak powinno prawidłowo łączyć się poszczególne płyty.

a to zalezy od szkoly ;)

oczywiscie lepiej jest uzyc z frezem - ale jest to drozsze

i jesli jest DOBRY wykonawca to moze zrobic dobrze docieplenie zwyklym styropianem - chodzi o to zeby:

a. plyty dokladnie przylegaly do siebie

b. nie bylo kleju miedzy bokami plyty - wtedy powstaja mostki termiczne :(

oczywiscie frez tez mozna zle ulozyc tzn. wystarczy ze wykonawcy bedzie pasowac polozenie plyt odwrotnie tzn. nie zakladka na zakladke tylko zakladka do zakladki tak ze zostanie puste miejsce miedzy sciana a czescia plyty z frezem (ciezko to opisac ale kazdy kto wie jak wyglada frez na zakladke to bedzie wiedzial o co chodzi ;) )

no i oczywiscie jest wiecej strat materialu na scinkach przy frezie

reasumujac - jak masz dobrego wykonawce to mozesz i chcesz oszczedzic okolo 10% ceny m3 to bierz zwykly i zastrzez wykonawcy ze musi laczyc plyty na rowno bez przerw oraz ma nie byc widac wypelniania ew. szczelin kleje tylko klinami ze styropianu lub jak jest wieksza pianka poliuretanowa (ma 30% lepsza izolacyjnosc niz styropian)

dopiero jak zobaczysz ze sciana jest dobrze zrobiona niech kolkuje i naciaga siatke

a jak nie masz glowy i te 10% cie nie przeraza to bierz z FREZEM bo tak jak powiedzialem tak jest poprawniej :) - po to zreszta wymyslono taki rodzaj plyty ;)

co do grubosci - odradza sie laczenie plyt 10+5 ze wzgledu na klejenie (wieksze zuzycie kleju) oraz ew. wyginanie plyt bo trzeba by kleic na zebatke - chodz znam takie przypadki gdzie tak robiono i na szczescie nic sie nie dzialo

u wiekszosci mi znanych producentow mozna zamowic styropian 15cm zwykly lub frez - u mnie przynajmniej nie stanowi to zadnego problemu!

za to policz dobrze m2 domu bo lepiej niech zostanie 1 paczka niz ma zabraknac 1 paczki - chodz tu mozna ew. sie posilkowac skladanka 10+5

Przeczytałem, i zdecydowałem. Kupuję 15cm z frezem, po doświadczeniach z wykonawcami od tynków bardziej wierzę w przypadki i to te złe . Posiadam 225 m2 do ocieplenia ściany zewnętrznej, chciałbym zakończyć to tynkiem silikatowym . Gdzie znajdę wycenę 1m2 takiego systemu , konkretnię i czy ten rodzaj tynku jest dobry.'' Docieplenia'' podaję adres , prześlij mi konkretną ofertę cenową kilku systemów przy zastosowaniu styropianu 15 cm2.

[email protected]