Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt fundamentów

Sylwekp1

Recommended Posts

Witam,

za chwil kilka powiniem zostać szczęśliwym posiadaczem pozwolenia na budowę. No i trzeba będzie zacząć coś działać. W obec faktu iż w pierwszej kolejności według naturalnej kolei rzeczy są do zrobienia fundamenty mam pytanie. Ile taka przyjemność kosztuje w dzisiejszych - zwariowanych- czasach.

Czy cena 36 tys (robocizna + materiał) jest dobrą ceną. Obrys domu to 11x12 m. :-?

na pierwszy rzut oka cena wydaje sie za wysoka, ale moze sa jakies powody dla ktorych taka jest ....

daj wiecej szczegolow:

czy lacznie z robotami ziemnymi,

czy budynek podpiwniczony,

lawy szalowane czy kopane,

dlugosc law i szerokosc,

jakie zbrojenie,

z czego sciany fundamentowe,

jaka planowana izolacja i docieplenie,

czy z zasypywaniem,

czy z podejsciem instalacji,

uffff .... sam widzisz

parametry fundamentu muszę sprawdzić w projekcie.

A jeśli chodzi o pozostałe rzeczy to:

-z robotami ziemnymi

- budynek niepodpiwniczony

- ławy lane z betonu i zbrojone

W kosztorysie mam następujące pozycje

- prace ziemne koparka

- chudy beton

- stopa fundamentowa

- ściany fundamentowe

- podsypka piaskowa żwirowa

- podbetonka

Całkowity koszt samej robocizny 10 000.

Na dzień dzisiejszy jeszcze nie mam na tyle wiedzy aby wiedzieć co do końca kryje się za tymi pojęciami. Ale właśnie pracuję nad tym. Dzięki za listę pytań teraz wiem o co mam pytać wykonawcę.

parametry fundamentu muszę sprawdzić w projekcie.

A jeśli chodzi o pozostałe rzeczy to:

-z robotami ziemnymi

- budynek niepodpiwniczony

- ławy lane z betonu i zbrojone

W kosztorysie mam następujące pozycje

- prace ziemne koparka

- chudy beton

- stopa fundamentowa

- ściany fundamentowe

- podsypka piaskowa żwirowa

- podbetonka

Całkowity koszt samej robocizny 10 000.

Na dzień dzisiejszy jeszcze nie mam na tyle wiedzy aby wiedzieć co do końca kryje się za tymi pojęciami. Ale właśnie pracuję nad tym. Dzięki za listę pytań

Uważam że cena jest dobra, nawet bardzo dobra. Ja za domek szer. 15x8 płacę za robociznę 12.000 zł bez wykopów.

teresab sprawdź czy w tej cenie zrobią Ci izolacje, bo nie ma na Twojej liście, a to też ważne i robi ta sama ekipa.

Jak dla mnie to cena wysoka, ale już wiem z obserwacji forum, że ceny są bardzo rozbieżne za te same rzeczy.

U mnie za zbrojenie, wylanie ław, wymurowanie ścian fundamentowych, zrobienie wszelkich izolacji i chudziak zapłaciłam chłopakom 6000,-, a dodatkowe koszty - koparka i zagęszczarka to jakieś 500,- było, nie pamiętam. Dom niepodpiwniczony, fundamenty o wymiarach 14 x 10,5

Proszę o oszacowanie mojej wyceny, ponieważ koszty wydają mi się zbyt wysokie. Dom 137m2 - niepodpiwniczony, bez garażu. Budowa pod Warszawą.

1. Roboty ziemne 3 302,00

1.1 Usunięcie ziemi roślinnej ze złożeniem na odkład

1.2 Wykop pod budynek na głębokośc 1,0 m poniżej poziomu powierzchni, ze złożeniem gruntu na działce

2. Fundamenty 14 550,00

2.1 Ławy fundamentowe żelbetowe z betonu B20 na podkładzie z chudego betonu 11,6 + 2,8 m3

2.2 "Izolacja powłokowa pozioma, izolacja z papy podkładowej 2x szer. 25 cm" 55,0 mb

3. Ściany fundamentowe 15 513,00

3.1 Ściany fundamentowe gr. 24 cm z bloczków betonowych( 5 warstw) 35,1 m2 13 479,00

3.2 Izolacja przeciwwilgociowa powłokowa pionowa ścian fundamentowych (wewnętrzna + zewnętrzna) 84,0 m2

3.4 Izolacja cieplna zewnętrzna ścian fundamentowych ze styropianu EPS100 gr. 5 cm (cokół budynku niewykończony obłożony klejem), izolacja powłokowa pionowa 48,2 m2 2 034,00

4. Instalacja w poziomie posadowienia (w obrysie budynku) 5 731,00

4.1 Rozprowadzenie instalacji kanalizacyjnej w poziomie posadowienia

4.2 Napowietrzenie kominka

4.3 Wykonanie przejścia instalacji wodociągowej

4.4 Obsypanie budynku

5. Podłoża pod warstwy posadzkowe 6 827,00

5.1 Podsypka piaskowa gr. 20 cm zagęszczana mechanicznie, chudy beton gr. 8 cm 78,5 m2

Czyli łącznie - 45 923 netto (robocizna + materiał)

Co o tym sądzicie?

Witam,

za chwil kilka powiniem zostać szczęśliwym posiadaczem pozwolenia na budowę. No i trzeba będzie zacząć coś działać. W obec faktu iż w pierwszej kolejności według naturalnej kolei rzeczy są do zrobienia fundamenty mam pytanie. Ile taka przyjemność kosztuje w dzisiejszych - zwariowanych- czasach.

Czy cena 36 tys (robocizna + materiał) jest dobrą ceną. Obrys domu to 11x12 m. :-?

ja powiem tak, mnie fundamenty wyniosły ok 35 000 (robocizna + materiały)za :

-chudziak szerokość na 70 cm

-ławy fundamentowe , szalowane, zbrojone - dużo zbrojen poszło

-samrowanie law dysperbitem od wewnątrz , zewnątrz i na wierzchu,

- bloczki fundamentowe - murowanie

- dysperbit z zewnątrz i wewnątrz na bloczki

- ocieplanie z zewnątrz zosatwian na wiosne-

- zageszczenie piachu

- wylanie chudziaka w tym, polozenie papy na chudziaku i ocieplenie + hdraulik.

Może coś pominąłem ale z grubsza tak to wyglada.

pozdro.

dzięki za wszystkie informacje z tego co widzę to cena za ten fundament jest do zaakceptowania. Cena na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo wysoka ale niestety takie mamy w tym momencie realia. W stosunku do zeszłego roku wszystko, materiały i robocizna poszły do góry. I raczej nie ma co czekać i liczyć, że będzie taniej. :(

Jeszcze dwa tygodnie temu mialem takie same dylematy jak wy,mialem kilka wycen i za stan zero mialem zapłacić w jednej firmie 48000 material +robocizna a w drugiej 42000 obydwie firmy miały budować z własnych materiałow dom w stanie surowym otwartym,z obydwu zrezygnowalem i postanowilem budować w systemie gospodarczym przez jedną firmę ale materiały kupuję ja i tak sobie myślałem ile te firmy na mnie chciały zarobić?moja ciekawośc została teraz zaspokojona bo właśnie kończę stan zero i co sie okazało?wydałem na wszystko 26000 razem z robocizną którą mialem wycenioną na 10000 czyli zaoszczędziłem 22000 w stosunku do najdroższej wyceny a to dopiero pierwszy etap a co będzie dalej to czas pokarze na razie jestem zadowolony że postanowiłem budować systemem gospodarczym.

ja właśnie jestem na etapie wykańczania stanu zero i zrobiłem podsumowanie wyszlo mi z robocizną 26K pln, w tym robocizna 5,5Kpln. Fundamenty 9x17m. Wydaje mi się że bardzo dobrze zrobiłeś RAIDER12 że zdecydowałeś się na system gospodarczy, jednak nie każdy jest w stanie się zaangażować. Jak chce się taniej to tak trzeba.

• 9 months później...

Jakoś nikt nie pisze o zbrojeniu.

Ja na samą stal wydałem 2500 zł (pow. zabudowy 103 m, 10 narożników(wykusz, "cofnięty" garaż), częściowe podpiwniczenie ok. 8 m2). W sumie za całość

stal (fundamenty) 1565

stal (fundamenty) 490

stal (fundamenty) 415

geodeta 900

garaż 1650

piasek 300

bloczki 7000

beton 882,06

beton 5320

beton 470

cement 1021

wykop 1600

deski 1120

stemple

nadproża piwnica 114

folia na ławy 171

folia na ławy 76,5

dysperbit 60

dysperbit 498

dysperbit 498

pianka montażowa 13,99

Kanalizacja w ziemi 667,28

hydraulik 550

wapno 9

okno piwnica 219

komin kotłownia 3981,99

kierownik budowy 500

pospółka 750

strop piwnica 426,17

suma 31267,99

+10000 ekipa

Witam w lipcu oficjalnie wbiłem praz pierwszy łopatę projekt z muratora C148L ławy 11,9 na 12,5

Na dzień dzisiejszy koszty J/n buduje narazie systemem gospodarczym w 3 osoby

Projekt C148L 1 850,00 zł

Adaptacja architekta + uzgodnienia 3 500,00 zł

Ogrodzenie z siadki 40metrów 1 785,00 zł

ogrodzenie z siatki tymczasowe przód 300,00 zł

Wytyczenie geodeta 400,00 zł

Kierownik budowy zaliczka 500,00 zł

garaż blaszak 1 490,00 zł

Stal na fundament 1 250,00 zł

transport stali 140,00 zł

Strzemiona gotowe do fundamentów + drut wiązłkowy 450,00 zł

Koparka 250,00 zł

Folia budowlana 150,00 zł

beton B20 z pompą 12,5m3 3 700,00 zł

kopanie pod ławy własnym zakresie

a i mam zamówione betoniki po 3,7 za 1szt

co sadzicie o takich cenach

pozdrawiam

wszystkich budujacych

No to ja jestem rekordzistka. Fundamenty na gotowo - czyli ze wszystkimi zbrojeniami, podejsciami, izolacjami. Gotowe pod stawianie konstrukcji budynku - 50 000. Hm...

Tyle, ze mnie juz nic nie obchodzi. Gdybym tylko mogla to budowalabym systemem gospodarczym ale ni da rady. Za daleko mam ..:(

Ale tak sobie mysle , ze jak mamy czas to mozemy budowac sami lub przynajmniej kupowac materialy ale skoro nie mamy czasu i mozliwosci jak to jest w moim przypadku nie mamy co narzekac , ze ktos na nas zarabia.

Przeciez nikt nam domu za darmo nie bedzie budowal. Nikt nie bedzie za nas siedzial w internecie, szukal najtanszych mozliwosci i zwozil tego wszystkiego na dzialke tylko za ladny usmiech. Prawda?