Aniutka i Roofi 10.08.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 pow. zabudowy 156m fundamenty szalowane, razem z chudziakiem, 53tys. To my jesteśmy rekordzistami Dodać jednak muszę, że byłoby taniej o jakieś 10 tys. gdyby nie spadek terenu i konieczność podniesienia fundamentów. Co Wy na to? pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 10.08.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 A to u mnie takze podniesienie terenu. Utrudnione warunki itd. . Teraz pytanie czy to moze u nas w Szczecinie w okolicach Dobrej takie kosmiczne ceny czy to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 10.08.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 myślę, że u nas wykonawcy poupadali na głowy oferując ceny usług. Chociaż... usługa może i nie kosztuje tak drogo, ale dodając materiał (u nas 33 wywrotki piasku zasypowego !!!) tak wychodzi niestety. Nie budujemy systemem gospodarczym tak do końca... mamy ekipę budowlaną i kierownik budowy informuje nas o zakupach, jak znajdziemy lepszą cenę, to my kupujemy, jeśli on, fakturuje nas z robocizną za usługę. My mamy przez to mniej zawracania głowy i nie biegamy po sklepach za każdą śrubką. Ale coś za coś. Oboje pracujemy i musimy zarobić na ten dom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 10.08.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 dokladnie tak samo jest w moim przypadku. Mieszkamy w Irlandii wiec niema szans abysmy mogli poswiecic czas na budowe i latanie za materialami a za kompleksowa usluge sie placi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 10.08.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Skoro nasz przypadek jest podobny i cena prawie taka sama mozemy uznac ,ze taki koszt jest normalny . pocieszajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsek 12.08.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Niestety niechlubnym rekordzistą w tej konkurencji chyba zostanę ja gdyż wykonanie fundamentu kosztowało w sumie 110 tys. zł Przede wszystkim są to skutki zakupu niedrogiej działki w dobrej lokalizacji z góry znanymi mankamentami. Jeszcze kilka lat temu w miejscu naszego domu na wiosnę tworzyło się jeziorko z wód spływających z okolicznych pól, gdyż spora część działki była w doku. Dodatkowo okazało się, że grunt do głębokości 2 metrów jest nienośny.W związku z powyższym byliśmy zmuszeni znacznie podnieść poziom terenu. A to oznaczało nawiezienie 750 kubików piasku, który był zagęszczany warstwowo i stworzył podbudowę na której staną fundament oraz na koniec 250 kubików ziemi na obsyp ścianek fundamentowych. Sama konstrukcja fundamentu jest również nietypowa gdyż na piasku został wylany chudziak, na którym jest 20 cm zbrojona płyta, na której dopiero są 60 cm ścianki fundamentowe. To wszystko jest oczywiście zasypano zagęszczonym piaskiem i zamknięto 10 cm płytą, na której staną dom. Dom również nietypowy bo prefabrykowany ale to już inna historia. Całość można zobaczyć w mojej galeryjce: http://picasaweb.google.pl/sebsek/Budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 13.08.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Chylę czoła! Rzeczywiście jesteś rekordzistą.... współczuję terenu i podziwiam za odwagę w dążeniu do upragnionego domku! Widziałam zdjęcia w Twoim albumie, ogromna ta płyta! Ciekawe ile zajęlo Ci czasu szukanie fachowców do takiej roboty?!!! pozdrawiamA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 13.08.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 halo halo, moment Ja pisalam tylko o fundamentach. Wzmocnienie terenu doliczylam sobie do kosztu zakupu dzialki. . Moja historia jest taka sama. Tania dzialka ale podmokla z gruntami nosnymi na glebokosci 2,5-3m. Teren wzmacnialismy wiercac kolumny cementowe na glebokosc 5 m. Potem nasym z zageszczonego pisku i siatki jakis tam . (koszt zabawy 50.000). Dopiero na to fundamenty -kolejne 50.000 . Tak drogo poniewaz musza sie teraz polaczyc z tymi kolumnami i sa budowane na tym dziwnym nasypie itd... Wszystko jest w moim dzienniku. Tak czy inaczej 10.000 roznicy stawia Cie na pierwszym miejscu jednak ja nie pozostaje daleko za toba . A moj domek tez prefabrykowany - kanadyjczyk. Witam w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 19.11.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 ludzie jak ja się cieszę że u mnie nie ma takich kłopotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telkom2 28.11.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Fundament 135m2 z bloczkow koszt calkowity 27.000 (w tym robota 8000)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 28.11.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 my wydaliśmy na stan 0 15 tys. budujemy dom w koniczynce ściany 11X 9m. Robocizna kosztowala nas 1700 zł -tylko za wybudowanie ścianek fundamentowych.Resztę robiliśmy sami, zdjęcie humusu i wykop fundamentów- 0 złzbrojenie- 1200 złbeton- 6000 złcegła 2000 sztX 70 gr- 1400 złcement- 600 złpiasek- 400 złizolacje- 700 złrobocizna- 1700 złchudziak- 2000 złinne drobiazgi 1000 zł w tym geodeta 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 14.03.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 (edytowane) Dom w chabrach 2 - wymiary 15x11m(144m kw po obrysie), wysokosc sciany fundamentowej z bloczków betonowych 130-200cm, fundament schodkowy, dzialka na spadku. Calkowity koszt materialow i robocizny z kanalizacja, ociepleniem i izolacją lekką - 23-24tys. Zbrojarz 2tys, murarz 1700, reszta-sam. Małopolska. Do obejżenia na http://www.kornatka.strefa.pl http://kornatka.strefa.pl/BUDOWAFUNDAMENTU/pierwszedeskowniepierwszezbrojenie.jpg http://kornatka.strefa.pl/BUDOWAFUNDAMENTU/ociepleniecd.jpg http://kornatka.strefa.pl/BUDOWAFUNDAMENTU/foliakubekowapolecam.jpg Edytowane 27 Października 2011 przez stanley79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.03.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Niestety niechlubnym rekordzistą w tej konkurencji chyba zostanę ja gdyż wykonanie fundamentu kosztowało w sumie 110 tys. zł Przede wszystkim są to skutki zakupu niedrogiej działki w dobrej lokalizacji z góry znanymi mankamentami. Jeszcze kilka lat temu w miejscu naszego domu na wiosnę tworzyło się jeziorko z wód spływających z okolicznych pól, gdyż spora część działki była w doku. Dodatkowo okazało się, że grunt do głębokości 2 metrów jest nienośny. W związku z powyższym byliśmy zmuszeni znacznie podnieść poziom terenu. A to oznaczało nawiezienie 750 kubików piasku, który był zagęszczany warstwowo i stworzył podbudowę na której staną fundament oraz na koniec 250 kubików ziemi na obsyp ścianek fundamentowych. Sama konstrukcja fundamentu jest również nietypowa gdyż na piasku został wylany chudziak, na którym jest 20 cm zbrojona płyta, na której dopiero są 60 cm ścianki fundamentowe. To wszystko jest oczywiście zasypano zagęszczonym piaskiem i zamknięto 10 cm płytą, na której staną dom. Dom również nietypowy bo prefabrykowany ale to już inna historia. Całość można zobaczyć w mojej galeryjce: http://picasaweb.google.pl/sebsek/Budowa Jak się mieszka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts