Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W projekcie mam odpowietrzenie kanalizy fi110. Mam zostawiony jeden kanał wentylacyjny tylko na to odpowietrzenie/napowietrzenie ale mam problemik bo już kupiłem wraz z kominem systemowym RondoPlus systemowy kanał wentylacyjny Schiedel'a o wymiarze wew. 17x12 i rura fi110 się tam nie mieści (za duży kołnierz). Wyczytałem na forum iż tak jak w moim przypadku zmniejszenie średnicy odpowietrzenia do fi75 nie będzie błędem wieć wszystko jest OK.

A pytanka to:

1. czy w ogóle potrzebna jest dodatkowa rura wewnątrz takiego gotowego pionu wentylacyjnego (tutaj odpowietrzenie kanalizy) czy wystarczy wprowadzić tylko to rurę załóżmy na h=1m ponad odpływem kanalizy oraz tuż przed wyprowadzeniem ponad dach wstawić kawałek takiej rury z wywiewką. Czy jest ryzyko iż bez rury wew. z PCV/PP taki gotowy kanał wentylacyjny może przepuszczać smrodki (kanał będzie tylko otynkowany).

2. Jeżeli jednak lepiej dać dod. rurę z PCV/PP do kanału wentylacyjnego to czy i jak mocować taką rurę do wewnętrznych ścianek kanału (drgania, hałas ?) ?

https://forum.murator.pl/topic/87600-odpowietrzenie-kanalizy-monta%C5%BC/

czy naprawdę nikt nie spotkał sie z podobnymi (ww. wymienionymi) problemikami ?

Oczywiście, że trzeba dać rułę i nie ma dyskusji.

Co do średnicy i wymogów się nie wypowiadam, ale chyba za mało danych.

https://forum.murator.pl/topic/87600-odpowietrzenie-kanalizy-monta%C5%BC/#findComment-2013702