piąty 22.09.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Mam taki mały problem. Potrzebowałbym aby światło na schodach i przedsionku u góry dało się włączyć zarówno z dołu jak i z góry. Oczywiście jakośtak bez potrzeby schodzenia znów na dół aby je wyłączyć. Niestety na elektryce znam się tyle co nic. Pomyślało mi się o takim włączniku czasowym jak są na klatkach schodowych, że włącznik jest taki jak do dzwonka, odbija po wcisnieciu i światło się swieci x minut. Na tyle żeby wejśc na górę, bądź zejsc. Szukałem po allegro itp pod 'włącznik czasowy', ale w wynikach wyszukiwania mam same takie czasówki podłączane do gniazdka gdzie można ustawić godzinę włączenia/wyłączenia, a to nie o to mi chodzi. Może ktoś nakieruje mnie jak to się nazywa i czego szukać, bądź jakieś inne sensowne rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 22.09.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 rozwiazanie ktorego szukasz to tzw przechodówka i polega to na nieco innym spieciu kabli a nalezy to uwzglednic na etapie robienia instalacji. W skrocie wlacznikiem na gorze mozesz zgasic swiato na schodach zapalone wlacznikiem na dole - zapytaj elektryka i popros by ci cos takiego przygotowal kladac instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 22.09.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Fachowo nazywa sie to "wyłącznik schodowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piąty 22.09.2007 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Ok, dziękuje za pomoc. Jak już się wie jak coś się nazywa i jak szukać, to szukanie nie stwarza problemów. Dla potomnych (może ktoś bedzie szukał kiedys na forum i tu wejdzie zamieszczam prosty schemacik który właśnie znalazłem w Internecie: http://www.rzuc.pl/images/tn_RJFHr5X9Sw6QEChXlp69Q8Fg3CtWh5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.09.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 A jeśli chce się jeszcze trzeci wyłącznik, to należy zastosować "wyłącznik krzyżowy" ( to tak na marginesie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.09.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 A jeśli chce się jeszcze trzeci wyłącznik, to należy zastosować "wyłącznik krzyżowy" ( to tak na marginesie). mozna tez zastosować przełącznik bistabilny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 22.09.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Albo kupić np. w Plusie czy innym markecie czujnik ruchu za 19,90zł, który może sterować lampą o mocy do 1000W i nie bawić się w przełączniki. Ja taki nabyłem, można ustawiać czas opóźnienia wyłączenia od momentu wykrycia ruchu (czyli jak długo ma się jeszcze świecić od 5s do 12 minut) lub też ilość światła (czujnik zmierzchowy) po jakiej czujnik sam się załącza (można zastosować na zewnątrz do lampy przed schodami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 22.09.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 ...a najprościej to połóż od puszki rozgałężnej do pierwszego wyłącznika przewód 2-żyłowy, oraz od tego wyłącznika do drugiego wyłącznika przewód 3-żyłowy...no i od wcześniej wspomnianej puszki rozgałęźnej polóż do lampy przewodzik 2-żyłowy... elektryk Ci to połączy, a jak będziesz chciał to klikniesz na privek, to Ci kolorami opiszę jak połączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 22.09.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Jeśli dopiero kładziesz instalację, to w ścianie trzeba położyć przewód z trzema żyłami.Natomiast jeżeli w ścianach masz już przewody (dwużyłowe ) to proponuję posłuchaćrady kolegi Fotografa i zamontować wyłącznik bistabilny np. taki: http://www.allegro.pl/item245198370_przekaznik_bistabilny_impulsowy_pbm_01_zamel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piąty 22.09.2007 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 No właśnie dobre jest to że kładę nową. Przeprowadziliśmy się z żoną do domu dziadków, dostaliśmy całe pietro które do tej pory nie było w ogóle użytkowane. Więc na etapie "projektowania" nikt nie zakładał nawet że ktoś będzie u góry mieszkał. Na szczęscie mam wolną rękę, bo instalacja u góry to na dobrą sprawę 5m kabla i jedna lampa + jedno gniazdko, na razie mamy wszystko na przedłużaczach , więc całą mogę/muszę od nowa przemyśleć i wykonać. W związku z tym pomyślało mi się o udogodnieniach które już wiadomo z pierwszych miesięcy mieszkania bardzo się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts