Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na to w ogóle potrzebna jest zgoda?? jeśli jest to budowla nietrwała to pozwoleń nie trzeba a jak trwała to pozwolenie sąsiada nic nie da, min 3 metry od granicy. My na samym początku budowy postawiliśmy garaż blaszak z 20 cm od granicy, i nikt problemów nie robi
Jeśli jest taka możliwość to proponuję poczekać. Nowa wersja Prawa Budowlanego ma znacznie zmniejszyć dopuszczalne odległości od granicy.

Przerabiałem to z moim archi...

Ponoć jeśli nie ma takiej konieczności, lub wzmianki w warunkach zabudowy przestrzennej np. działka jest duże i nie ma innych budynków w granicy to na nic zgody. Musi być przepisowe 3m bez a 4 z oknem.

w miastach są całe działki zastawione blaszakami, postykanymi plecami i bokami, całe uliczki utworzone z samych blaszaków na jednej dużej działce, i nie ma między nimi nawet 1 cm odległości, nie mówiąc o wymaganych 3 m.
Ale mi chodzi o drewnianą wiate na drewno i auto.

Nieważne czy wiata czy budynek, wiata to tzw. "budowla"-przerabiałam to bo mam wąską działkę i kombinowałam z garażem (w końcu jest blaszak bez zezwolenia :oops: ). W niektórych miejscowościach gdy jest zgoda sąsiada to możesz się zbliżyć na 150cm do granicy (zależy to od miejscowego planu zagospodarowania i od widzimisię urzędnika) -mniej nie da rady choćbyś na głowie stawał -przepisy p.pożarowe (widocznie 150cm potrzebuje strażak z sikawką :) ). U nas mimo,że była zgoda sąsiada to mnie odsyłano do Ministra Budownictwa o odstępstwo od ustawy prawo budowlane. Dałam sobie spokój- i jest blaszak bez zezwolenia (ale za rok będzie wiata -150cm od granicy).

Zgłoś chęć budowy w wydziale architektury.

przeważnie wymagają:

Zaznaczenie położenia budowli na mapce.

Rysunku jak ma wyglądać i z czego będzie zbudowana ta drewutnia.

Jakie będą jej wymiary( zdaje sie jest ogranicazenie do 30 m kw.)

Uzasadnij jej lokalizację.

Potem pozostaje Ci czekac na odpowiedź. max. do 1 miesiąca. W tym czasie urząd wyśle zawiadomienia do sąsiadów i jeśli nie będzie ich sprzeciwu zajmie się rozpatrzeniem Twojego wniosku.

a ja z kolei dowiedziałam się w gminie iż mimo że nie ma w planach zagosp. możliwości przy granicy to jesli sasiad sie zgodzi to zgode na garaz dostanę. I badź tu człowieku mądry....

z PB usunięto zapis zgody sąsiada, teraz to wszystko (<3m) to jest odstępstwo od przepisów, możliwe do załatwienia, wtedy warunkiem stawianym przez urzędnika może być takowa zgoda, ale nie jest to formalnością w świetle przepisów

Hans_68 dobrze poradził

a Ministra można się nie bać, on tego nie czyta, a zgody często daje