agaciamadzia 22.09.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Witam. Poradzcie zupelnemu laikowi w sprawie podlaczania mediow do dzialki.Musze sie spieszyc z kupnem działki bo sa inni chetni a mam prawo pierwokupu. Mam taka sytuacje: Od drogi w ktorej biegna wszystkie media (woda, prad, gaz) sa dwa rzedy zabudowan (2 domki z mediami zamieszkane od paru lat) pozniej jest wytyczone z dzialki rolnej nowe 7 rzedow po dwa domki (w sumie moze powstac okolo 13 domkow). Wzdluz tych dzialek sa pola rolne. Mam mozliwosc kupienia działki w liczac od drogi 8 rzedzie. Do drogi więc bedzie około 200 metrow. Jak mam sprawdzic dzialke pod mozliwoscia uzbrojenia i jakie beda ewentualne koszty?? Z tego co juz wiem gazownia moze podlaczyc gaz ale nie wiem jak bedzie w woda i pradem.Wlasciciel tych dzialek chce wystopic o warunki zabudowy do najdalej polozonej dzialki w ostatnim rzedzie.Jaki bedzie wiec koszt podlaczenia wody? Bo to chyba najbardziej kosztowne media.Prosze o pomoc, jesli cos niejasno napisalam to sprostuje lub moge wyrysowac faktyczne usytuowanie dzialek lub podac wiecej danych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgwsp 22.09.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Wystąpiłem o warunki techniczne przyłączenia wody (wodociągi) i prądu(energetyka). Podali mi koszt po ok jednym miesiącu i mam to na papierze minus takiego rozwiązania to fakt ze musi zrobić to właściciel działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaciamadzia 22.09.2007 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 najgorsze chyba sa wodociagi bo to najwiekszy koszt. niestety nie wiem czy oplaca sie kupowac taka dzialke bo jak koszty wody przekrocza wartosc dzialki?? pieniedzy nie mam za duzo a nikt narazie nie jest mi w stanie powiedziec ile to ralnie bedzie kosztowac. Pocieszeniem sa nowi przyszli wlasciciele. razem moze uda sie koszty jakos rozlozyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgwsp 22.09.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 możesz to jakoś wyliczyć Prąd (u mnie chyba 2200 za 15 kw - długość ok 30-50 m)Stawki za przyłączenie do sieci (od 01.01.2007):grupa / napowietrzne / kabloweIV / 91,89 zł/kW / 113,33 zł/kWV / 103,12 zł/kW / 129,67 zł/kWJeżeli długość przyłącza przekracza 200 metrów pobiera się dodatkową opłatę w wysokości 36,76zł + VAT za każdy metr powyżej 200 m długości przyłącza. WodaZa ok 10 m = 700 zł wszystko (plan,wykop, materiał), za 100m ok 4.000 zł też wszystko. Jeśli nie ma budynku stawiają jeszcze studzienkę czyli dodatkowo 700 zł Tak więc w sumie w 5.000 tyś jak bozia da zmieszczę. w wersji pesymistycznej to ok 7-9 tyśps. Na energetyczne łącze kablowe muszę czekać do 1,5 roku (PRL-BIS) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaciamadzia 23.09.2007 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 na dniach pojde do wodociagow i zobacze co mi powiedza. napewno zostaje opcja z rozlozeniem kosztow na wszystkich wlascicieli. tylko kiedy wszyscy sie znajda i czy od razu beda chcieli sie podlaczac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 23.09.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 weź jeszcze pod uwagę że musisz posiadać zgodę wszystkich właścicieli działek, przez które będą przebiegać media- spotkałem się z przypadkami że ktoś sobie życzył za coś takiego niemałe pieniądze. Nie wiem czy ciebie będzie to dotyczyć, ale możesz się teraz wstępnie popytać właścicieli, żeby nie mieć później niemiłej niespodzianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 23.09.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 W maju robiliśmy łącznie 170mb wodociągu (razem z sąsiadem) - koszt 15.000 zł do tego opłat 1500zł za zajęcie pasa drogowego (droga gminna gruntowa ), projekty 3300 (dla trzech domów łącznie z przyłączami na dziełce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts