Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś kładł gres podłogowy na ścianę?

duduś

Recommended Posts

Podłoga na ścianie? - nie widzę przeciwwskazań. Mam wątpliwość jedynie co do połysku -może być niebezpiecznie ślisko, gdy będzie zachlapane wodą

:lol: :lol: na scianie to moze byc slisko. Powaznie jednak. Jesli w tym polysku masz gres to spoko, natomiast jesli to ceramika / nie daj boze emalia z sitodruku/ to ostroznie na efekt koncowy, tu "podloga" wyglada zawsze troche inaczej od "scian" i moze byc widac, ze to jednak plytka podlogowa, ktora weszla na sciane / ma troche inaczej wykonczona pow./

Gość tripper
w kuchni i przedpokoju na podlodze mam plytki z gresu tubadzin andy ceglaste, na scianach w kuchni mam te same najjasniejsze (jakis szaroburokawowy kolor). na scianac plytki sa ulozone w karo, wszedzie ta sama fuga, wyglada bardzo fajnie, nie narzekam, nie widze przeciwskazan, gorzej gdybys chciala klasc scienne na podloge - wtedy bylby problem, bo chyba sa inne parametry czy cos takiego

płytki podłogowe szczególnie te duże na pewno będą chciały zjechać ze ściany bo są ciężkie, ale nie uważam tego za jakiś problem - poprostu więcej jak jedną warstwę na raz nie ma co kłaść. Patrząc na zdjęcia z katalogów zagranicznych producentów (np. wybrane przeze mnie gresy Caesar) jest to można powiedzieć ogólna tendencja że to samo jest na ścianę co na podłogę.

W kuchni na podłodze będę miała kafle 30 / 60 cm połysk. Czy wobec tego na ścianie musza też być świecące ?

mogą, ale oczywiście nie muszą :D

nawet mogły by mieć ten sam kolor, a różnić się właśnie wykończeniem - połysk/mat.

Kup tylko dobry klej, mocniejszy.

• 2 years później...

Już mam serdecznie dośc szukania pomysłu na ścianę w kuchni, wczoraj upadł kolejny. Myślałam nad płytkami z serii Villaggio z cersanita, z dekorem w kurki (była mowa o tych płytkach w wątku o zielonych płytkach).

Pomysł upadł z powodu jakości płytek - odebrałam wczoraj przesyłkę z 3 dekorami z tej serii i okazało się, że same kurki są przyzwoicie szkliowione, ale pozostała częśc płytek, stanowiąca tło jest tak szorstka, że jak papier ścierny czepia się palców. Jak takie płytki dac na ścianę w kuchni?? Jak próbowałm przetrzeć je ściereczką, to w te zadziory wczepiały się włókna ścierki - to chyba wystarczy za wszelki komentarz:-(

Tym patentem nadal jestem bez płytek na ścianę a na dniach powinny być kładzione. Na podłodze są już płytki z Paradyża - seria Gabes, kolor beige i na poważnie zaczynam myśleć nad daniem tych samych płytek na ścianę. Generalnie na ścianie będzie mało płytek, tylko wzdłuż blatu roboczego na wysokośc ok. 50 cm.

Czuję się wyprana z pomysłów, oglądam w internecie rózne płytki, w sklepach w więksozści przypadków nie ma na ekspozycjach tych, które mi się w necie podobają a decyzję trzeba podjąć i już chyba z rozpaczy zaczynam myśleć o tym samym na ścianie co i na podłodze. Czy ktoś z Was robił coś takiego, może macie jakieś zdjęcia?

pozdrawiam serdecznie

Basia

Ja mam na ścianie od roku gres polerowany z Nowej Gali 40x40, ten sam co na podłodze i jestem baaardzo zadowolona. Gres połączony jest z płytą laminowaną nad płytą ceramiczną. Z tym tylko,że moja kuchnia ma raczej nowoczesny charakter. Nie wiem jaki efekt Ty chciałabyś uzyskać. Masz może projekt mebli kuchennych? być może mogłabym coś doradzić.

pozdrawiam

Joanna

Ja mam na ścianie od roku gres polerowany z Nowej Gali 40x40, ten sam co na podłodze i jestem baaardzo zadowolona. Gres połączony jest z płytą laminowaną nad płytą ceramiczną. Z tym tylko,że moja kuchnia ma raczej nowoczesny charakter. Nie wiem jaki efekt Ty chciałabyś uzyskać. Masz może projekt mebli kuchennych? być może mogłabym coś doradzić.

pozdrawiam

Joanna

Projekt mam, ale na papierze:-( Moja kuchnia z pewnością nowoczesna w charakterze nie będzie, meble w całości waniliowe, blat w okleinie drewnopodobnej, dośc ciemnej, żadnych szafek otwieranych do góry, z resztą wiszących szafek niewiele, za to w dwóch miejscach sporo półek otwartych - w podliżu płyty i zlewu na wszelkie przyprawy które mają pyć pod ręką a w najbardziej odległym kącie półki na ksiązki, bo mam bardzo dużo ksiązek o tematyce kucharskiej. Dom na wsi, kiedyś chcę mieć kilka miniaturowych kurek i stąd był pomysł z dekorami w kurki.

Płytki, które są połozone na podłodze to jak wspomniałam Gabes beige

http://www.paradyz.com.pl/index.php?s=17&a=7&lang=pl&collID=282&scID=391&seek=2540

w aranżacjach na stronie wyglądają prawie identycznie jak na żywo - jasne, kremowe tło, na tym jakby skutkiem przecierki trochę szarości i czekoladowe kreski, jakby ktoś polewą czekoladową chlapał po tych płytkach i takie nitki mu wyszły.

pozdrawiam

Basia

Płytki śliczne.Myślę,że nie będzie problemem jeśli położysz je na ścianie. (co innego w odwrotnej sytuacji ściana na podłogę) A zastanawiałaś się kiedyś nad płytą meblową z wpuszczonym relingiem. Świetnie się komponuje z waniliową kuchnią. Zerknij do galerii firmy, w której ja zamawiałam meble. Na jednym ze zdjęć mają taką właśnie waniliową kuchnię z blatem z jabłoni locarno i z płytą na ścianie. Jak dla mnie bardzo ciekawe i zarazem praktyczne rozwiązanie:

http://www.kuchnie.pl/kuchnia/kuchnie/7/137/295

pzdr

Joanna