Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś kładł gres podłogowy na ścianę?

duduś

Recommended Posts

Ta sama płytka na podłodze i na ścianie to dobry pomysł.

Oczywiście, jeśli kuchnia nie ma być " bardzo wiejska "

Weż tylko pod uwagę, że cena kładzenia, cięcia gresu jest nieco wyższa.

Gres jest również trochę grubszy. Gres plus klej zrobią małą póleczkę.

Zastanów się więc wpierw, jak wykończysz ten uskok.

Może warto w obszarze gresu zbić tynk, by uskok nie był tak widoczny.

Pozdr.

Ja na ścianie w mieszkaniu mam te płytki z "kurkami" o których pisałaś na poczatku. Problem z chropowatościa dotyczy tylko płytek z dekorami. Inne są gładkie i szmatka sie ich nie czepia. Kiedy je kładlismy byłam jeszcze zupełną ignorantką jesli chodzi o ocenę jakości, szkliwienie- bądź nie, impregnację fug itd., wiec wybór był przypadkowy. Nie zauważyłam jednak szczególnych trudności w pielęgnacji płytek. Dekory przecieram szmatką do szkła, albo papierowym recznikiem i jest ok. Trzeba jednak przyznać, że mam ich tylko kilka i nie myję ich zbyt często :wink:

Ja na ścianie w mieszkaniu mam te płytki z "kurkami" o których pisałaś na poczatku. Problem z chropowatościa dotyczy tylko płytek z dekorami. Inne są gładkie i szmatka sie ich nie czepia. Kiedy je kładlismy byłam jeszcze zupełną ignorantką jesli chodzi o ocenę jakości, szkliwienie- bądź nie, impregnację fug itd., wiec wybór był przypadkowy. Nie zauważyłam jednak szczególnych trudności w pielęgnacji płytek. Dekory przecieram szmatką do szkła, albo papierowym recznikiem i jest ok. Trzeba jednak przyznać, że mam ich tylko kilka i nie myję ich zbyt często :wink:

Dzięki za informacje. Może przyda się komuś, kto jeszcze stoi przed wyborem plytek na ścianę. Ja niestety nie mogłam znaleźć na ekspozycjach tych płytek, wysyłkowo zamówiłam same dekory i jakość glazury czy wręcz jej brak wokół kurek mocno mnie zniechęcił, dlatego porzuciłam ten plan, ale dobrze wiedzieć, że płytki bez dekorów są normalnie szkliwione.

pozdrawiam

Basia

• 4 months później...
U nas ten sam gres polerowany co na podłodze będzie na ścianie w kuchni ponad blatem. Z tego co wiem, nie ma żadnych przeciwskazań żeby kłaść taki gres na ścianie, a wygląda ładnie. Swoich zdjęć nie mam bo kleić będziemy dopiero początkiem marca ale z tego co pamiętam to chyba Ew-ka ma taki gres na ścianie w kuchni i pokazywała go na forum

• 2 years później...

Można !!!!

Osobiście nie posiadam :(ale Znajomi mają w ten sposób zrobioną taką wielką ścianę na dwie kondygnacje. Wygląda bosssssko !!!! Mają specyficzny sposób montażu , bo płytki są wielkoformatowe (chyba 90x60 albo cuś) tak więc nie tylko są przyklejone ale mają takie okrągłe stalowe jakby nity, umieszczone w miejscu styku narożników i przytrzymujące te płytki dodatkowo. Efekt wizualny też jest moim zdaniem super, jeżeli komuś odpowiada taka z lekka loftowa, industrialna stylizacja.....