Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ościeżnice - jakie, kiedy montować?

jablek

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie jakie wybrać ościeżnice (nie za drogie i w miare dobre), czy można kupić najpierw jakieś typowe ościeznice, a później do nich dokupić skrzydła? Drzwi będą raczej nie drewniane, nie mam tyle pieniedzy. Kiedy najlepiej montować ościeżnice np. stalowe, czy przed tynkami (jak doradza mi jeden budowlaniec) to dobry pomysł? Na forum czytałem, że niektórzy zalecają nawet po posadzkach.

Ościeżnice do drzwi wewnętrznych montuje się już na gotowych podłogach - no bo po co bawić w i tak zawsze nieestetycznie wyglądające 'obudowywanie' płytkami czy parkietem, a jeszcze gorzej panelami?

Kładziesz więc wszystkie podłogi w domu, a na koniec montujesz ościeżnice.

Jedyne jakie zakłada się przed podłogami to ościeznice do drzwi wejściowych.

Nie wiem natomiast czy każde skrzydła pasują do różnych ościeżnic, ale wątpię. Jeśli nie chcesz drewnianych, to inne nie są bardzo drogie - czy to Dre, czy np. Polskone, lepiej kupić w komplecie skrzydło i ościeżnicę i miec problem z głowy.

To chyba u mnie juz za późno - mam już ścianki działowe z suporeksu 12 cm. Co w takiej sytuacji będzie najlepsze?

nie jest za późno

wstawiasz ościeżnice stalową

lekko podkuwasz górne rogi i zarzucasz zaprawą cementowa z kawałkami gruzu

wykończ wszystko razem z podłogami i malowaniem ścian i wtedy zamontuj ościeżnicę. Np. PORTA SYSTEM - ościeżnica regulowana obejmująca ścianę z dwóch stron ...

pytanie było o ościezniece dobre i nie za drogie ...

...Mam pytanie jakie wybrać ościeżnice (nie za drogie i w miare dobre)...

Chyba Was ludziska pogięło.... niby że co? że Porta nie są drogie? jak one nie są drogie to ja jestem królowa Elżbieta :roll: ...

a swoją drogą dla kogoś kto ma kasy jak lodu to one faktycznie drogie nie są...ale nie dla nas ...zwykłych szaraczków :wink:

z całym szacunkiem

pozdrawiam, smoczyca

Może nie należa do najtańszych, ale do najdroższych też nie należa. Uważam że jest to klasa średnia. A porównywanie z ościeżnicami np za 150 PLn to jest nieporozumienie.

Pozdrawiam

Być może i jest to nieporozumienie, ale chyba dla Ciebie.... że niby co się ma stać z tymi za 150? zardzewieją Ci ? chyba nie :roll: ....powyginają Ci się ? :roll: ...chyba nie.... nia mają wyrytego napisu "PORTA?...no , nie mają.... ale do szczęścia mi to niepotrzebne :wink: ....widziałam w Castoramie śliczne drzwi wewnętrzne już z ościeżnicami za 200zł.... co z tego, że niefirmowe ....wybacz, ale nie każdego stać na wywalenie 1000zeta za jedne drzwi, gdzie w całym domu jest ich kilkanaście :roll: ... i to tych jak to ująłeś "ze średniej półki" :wink: .

Pozdrawiam, smoczyca.

Nie rozumiem powodu dla którego mnie atakujesz????????????

Jeżeli PORTA nie jest tania dla Ciebie to jej poprostu ie kupuj i nie bież wogóle pod uwagę przecież nikt Cię do tego nie przymusza.

Nie pasi nie kupuje, za drogie - nie kupuje. Proste.

Pozdrawiam

PS.

Dla mnie też one nie są tanie. Ale nie kupuje do swojego domu lipy, którą będę musiał wymienić po dwóch latach używania. A to czy jest wyryty napis czy go nie ma nie robi na mnie najmnieszego wrażenie i jest zupełnie bez znaczenia.

Metrys.... po prostu wkurza mnie , kiedy ktoś pyta "tanie drzwi, tanie ościeżnice" a ktoś inny wciska mu np.Porta , bo te z Castoramy sa fuj i w ogóle ...nie są fuj.... a w ogóle skąd przyszło Ci do głowy , że z ościeżnicami drzwi wewnętrznych coś się może stać po 2 latach :o

W bloku-wielkiej płycie były montowane 25 lat temu i są nadal.... i drzwi i ościeżnice, a nikt nie pytał jakiej to firmy .

Możnaby na wszystko tak patrzeć ( kafelki Opoczno lub Paradyż, parkiet z drzewa egzotycznego zamiast paneli) i wydać na budowę 500000zeta.... ale problem pojawia się wtedy kiedy ktoś ma na to 250000 z czego na pewno nie kupi drzwi wewnętrznych na łączna kwotę 10000 czy 15000zeta.

Ja będę kupowała drzwi z Castoramy ....bo na wywalenie 15000zeta na same drzwi zewnętrzne najzwyczajniej mnie nie stać.... jak mnie za 15 lat bedzie stać to se wymienię :wink: ...na Porta.

Burzę się, bo jak ktoś mówi na tym forum o kupowaniu tanich rzeczy w castoramie, albo w Leroy merlin, albo w Obi to zaraz jest 1500 innych użytkowników którzy to negują i proponują 3 razy droższe firmówki.

A może po prostu nie każdego stać :wink: .

Pozdrawiam, smoczyca.

To chyba u mnie juz za późno - mam już ścianki działowe z suporeksu 12 cm. Co w takiej sytuacji będzie najlepsze?

Nie spiesz się zrób to na końcu. Nie metalowe. Oszczędności są pozorne. Najlepiej regulowane. Łatwo się montuje, wystarczy na piankę. Bez bólu można też zdemontować. Zaoszczędzisz sobie kłopotów z wykończeniem przy podłodze , malowaniem, dopasowywniem skrzydeł itp.