Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nierownomierne ocieplenie sciamy np.10 i 15 cm.

Recommended Posts

Wykonawca powiedzial mi ze najlepiej bedzie jezeli grubosc ocieplenia (MAX 29) styropianem lub welna bedzie 10 cm. i na tyle zrobil mi obrobki blacharslie przy dachu. Ale ja po doksztalceniu sie na forum stwierdzilem ze lepiej bedzie 14 - 15 cm.ocieplenia . Co bedzie jezeli niewielka czesc scian ta przy obrobkach ocieple 10 cm. :-?

Dziekuje za Panstwa pomoc

Wykonawca powiedzial mi ze najlepiej bedzie jezeli grubosc ocieplenia (MAX 29) styropianem lub welna bedzie 10 cm. i na tyle zrobil mi obrobki blacharslie przy dachu. Ale ja po doksztalceniu sie na forum stwierdzilem ze lepiej bedzie 14 - 15 cm.ocieplenia . Co bedzie jezeli niewielka czesc scian ta przy obrobkach ocieple 10 cm. :-?

Jeżeli nie psuje to architektury (np. szerokości okapów, szerokość węgarków okiennych), to możesz tak zostawić.

10 cm ocieplenia + pustak MAX 29 spełnia wymagania obecnych norm.

Spelnia normy, lecz jak dam 15 cm. to czy bedzie cieplej w domu czy nie i jak ocieple dach welna zamiast 20 cm. 25 cm czy bedzie cieplej czy tak samo :-?

Oczywiście im wiecej izolacji tym cieplej w domu przy takim samym ogewaniu, albo mniejsze zużycie energii przy zachowaniu tych samych temperatur. To nie ulega watpliwości.

Rozumiem, ze chodzi ci o koszt dodatkowego ocieplenia części ścian.

O ile przy ocieplaniu od razu grubszą warstwą płacisz właściwie za większą ilość izolacji, co zazwyczak nie jest dużym kosztem, to przy drugiej warstwie misisz jeszcze doliczyć kołki, siatkę, klej, wymianę obróbek blacharskich i być może warstwę elewacyjną, a to już są spore koszt, dla których czas zwrotu nakładów będzie bardzo długi.

Sam musisz przekalkulować , czy Ci się to opłaci.

To jaką temperaturę masz w domu nie zależy od grubości ocieplenia. Izolacja zapewnia tylko mniejsze straty ciepła przez przegrody. Zasadniczo lepiej dać więcej cm, ale aby być pewnym jaki wpływ na twoje wydatki na ogrzewanie ma grubość styropianu i wełny możesz obliczyć OZC.

uzywajac prostego kalkulatora dla parametrow jakie podajesz wychodzi jednoznacznie -

wartosci przyblizone U:

Max29 + 10cm = 0.314

Max29 + 12cm = 0.271

Max29 + 15cm = 0.225

czyli masz odpowiedz - z 12cm miescisz sie w normach - a z 15 miescisz sie w normie zalecanej przez muratora

za to rozwaz uzyc specjalnego styropianu produkowanego przez Termo Organika o podwyzszonych parametrach izolacyjnosci, nazywa sie on Termo Lambda - i tu ciekawaostka jest koloru ciemnoszarego. Te same wyliczenia dla tego styropianu wygladaja nastepujaco:

Max29 + 10cm Termo Lambdy = 0.262

Max29 + 12cm Termo Lambdy = 0.225

Max29 + 15cm Termo Lambdy = 0.186

czyli jak widac dla gr. 10cm uzyska sie wymagane normy - m3 tego styropianu jest drozszy od zwyklego o okolo 20% jednak Lamdby potrzeba mniej - o okolo 15% czyli roznica wynosi okolo 5% co w Pana przypadku jest mniejszym kosztem niz koszty wspomnianych juz kosztach przerobek blacharskich, materialu, robocizny - w koncowym wyniku uzyskuje sie wymagany (lub zalecany) wspolczynnik U przy jednoczesnym UNIKNIECIU klopotow i dodatkowych kosztow zwiazanych z przerobkami

http://www.termoorganika.com.pl/graph/wykresl_.jpg

wiecej informacji o produkcie na stronie producenta

w przypadku pytan prosze o email :)