piotr224 27.07.2003 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Witam, Co lepsze:a) Porotherm 30cm + styropian (ew. wełna) 10cmb) Porotherm 25cm + styropian (ew. wełna) 12cm W projekcie mam b) ale trzej zapytani budowlańcy radzą mi zmienić na a) bo podobno nie jest wiele drożej, a dom jest "bardziej stabilny i cieplejszy". Jeden z nich powiedział że 25-tka jest raczej na ściany wewnętrzne bo ma inny "nietypowy" układ "żeberek" tzn. że jest ich dwa razy mniej niż w 30-stce. O co mu chodzi? Kto ma rację: projektant, czy budowlańcy?Czy można sobie tak po prostu zmienić matariał z b) na a)? Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 27.07.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 lepiej zapytaj producenta cegly - on bedzie wiedzial najlepiej jakie jest zastosowanie jego produkuty (czy wew. czy tez jako sciana nosna) http://www.wienerberger.pl/o_firmie/polska1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Jeżeli masz zamiar ocieplać ścianę, to nie buduj jej z cegły porowatej.Użyj jakiejś "normalnej" szczelinówki, skoro docieplasz nie musisz martwić się o "k" materiału nośnego, a weź pod uwagę wszystkie inne czynniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dryblasy 27.07.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Ja w projekcie miałem Maxa-30 + styropian 10, a za zgodą inspektora i po długich rozmowach z żoną zdecydowaliśmy się na Porotherm 44 p+w problem docieplenia masz już z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 27.07.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Piotr 224, ja osobiście tego nie sprawdzałem, ale byłem świadkiem jak hurtownik tłumaczył facetowi, że porotherm 25 nie jest dla ścian zewnętrznych. Sprawdź to. A rak swoją drogą, to mój poprzenik ma chyba racje. Jak ocieplasz to buduj taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 27.07.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Witam!Na dniach wchadza u mnie z ekipa i zaczynaja budowac. Zdecydowalem sie na 30cm + 10 cm. Jakos nie lezy mi sciana nosna z 25 cm.Poza tym wychodzi wtedy ladny wspolczynnik 0,22.PolecamCo do tego czy z innych materialow bedzie taniej, to bym nie powiedzial. Biorac jakiegokolwiek maxa placisz prawie tyle samo za 2 razy mniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr224 27.07.2003 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Witam,Ja osobiście też się skłaniam w kierunku Porotherm 30cm + styropian 10cm.Mam jednak pytanie:Czy taka zamiana z 25cm+12cm na 30cm+10cm wymaga adaptacji projektu wykonanej przez architekta? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.07.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Witam! Na dniach wchadza u mnie z ekipa i zaczynaja budowac. Zdecydowalem sie na 30cm + 10 cm. Jakos nie lezy mi sciana nosna z 25 cm. Poza tym wychodzi wtedy ladny wspolczynnik 0,22. Polecam Co do tego czy z innych materialow bedzie taniej, to bym nie powiedzial. Biorac jakiegokolwiek maxa placisz prawie tyle samo za 2 razy mniej. Pozdrawiam Budując z ceramiki poryzowanej (porotherm, thermopor) teoretyczny współczynnik k=0,22 [w/m2K] można uzyskać dopiero przy ociepleniu 12 cm (wełna lub styropian), no chyba że budujesz z betonu komórkowego kl. 350 lub 400... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSM 28.07.2003 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Właśnie buduję dom z porotherm 44 P+WOdradzam wszystkim ten materiał a zwłaszcza 44 Teraz żałuję, że wybrałem porotherm, dlaczego?1) Bardzo kruchy - po budowie czeka mnie wywrotka gruzu2) Ściana jednowarstwowa - tylko na targach i w folderach porotherm składa się tak pięknie, w rzeczywistości nie jest idealnym prostokątem (wiele pustaków jest krzywych) co oznacza szczeliny na łączeniach,3) Duże trudności w docięciu4) Kosztowna ciepła zaprawa Gdybym jeszcze raz budował wybrałbym ceramikę tradycyjną + styropian. I jeszcze jedno czego nauczyłem się w trakcie budowy. Nigdy więcej nowości. Najlepsze jest to co tradycyjne i spawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr224 28.07.2003 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Widzę że większość forumowiczów ma raczej chłodny stosunek do Porothermu... Niewątpliwie MAX jest tańszym materiałem, lecz interesuje mnie jak to wygląda całościowo (matreiał+zaprawa+robocizna)? Wydaje mi się ze dwie ostatnie pozycje powinny być dla MAXa większe.Poza ty MAXa muruje się chyba znacznie wolniej? Jak to wygląda w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts