Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co lepsze: Porotherm30+styr.10, czy Porotherm25+styr.12?

Recommended Posts

Witam,

Co lepsze:

a) Porotherm 30cm + styropian (ew. wełna) 10cm

b) Porotherm 25cm + styropian (ew. wełna) 12cm

W projekcie mam b) ale trzej zapytani budowlańcy radzą mi zmienić na a) bo podobno nie jest wiele drożej, a dom jest "bardziej stabilny i cieplejszy". Jeden z nich powiedział że 25-tka jest raczej na ściany wewnętrzne bo ma inny "nietypowy" układ "żeberek" tzn. że jest ich dwa razy mniej niż w 30-stce. O co mu chodzi?

Kto ma rację: projektant, czy budowlańcy?

Czy można sobie tak po prostu zmienić matariał z b) na a)?

Piotr.

Jeżeli masz zamiar ocieplać ścianę, to nie buduj jej z cegły porowatej.

Użyj jakiejś "normalnej" szczelinówki, skoro docieplasz nie musisz martwić się o "k" materiału nośnego, a weź pod uwagę wszystkie inne czynniki.

Witam!

Na dniach wchadza u mnie z ekipa i zaczynaja budowac. Zdecydowalem sie na 30cm + 10 cm. Jakos nie lezy mi sciana nosna z 25 cm.

Poza tym wychodzi wtedy ladny wspolczynnik 0,22.

Polecam

Co do tego czy z innych materialow bedzie taniej, to bym nie powiedzial. Biorac jakiegokolwiek maxa placisz prawie tyle samo za 2 razy mniej.

Pozdrawiam

Witam!

Na dniach wchadza u mnie z ekipa i zaczynaja budowac. Zdecydowalem sie na 30cm + 10 cm. Jakos nie lezy mi sciana nosna z 25 cm.

Poza tym wychodzi wtedy ladny wspolczynnik 0,22.

Polecam

Co do tego czy z innych materialow bedzie taniej, to bym nie powiedzial. Biorac jakiegokolwiek maxa placisz prawie tyle samo za 2 razy mniej.

Pozdrawiam

Budując z ceramiki poryzowanej (porotherm, thermopor) teoretyczny współczynnik k=0,22 [w/m2K] można uzyskać dopiero przy ociepleniu 12 cm (wełna lub styropian), no chyba że budujesz z betonu komórkowego kl. 350 lub 400...

Właśnie buduję dom z porotherm 44 P+W

Odradzam wszystkim ten materiał a zwłaszcza 44

Teraz żałuję, że wybrałem porotherm, dlaczego?

1) Bardzo kruchy - po budowie czeka mnie wywrotka gruzu

2) Ściana jednowarstwowa - tylko na targach i w folderach porotherm składa się tak pięknie, w rzeczywistości nie jest idealnym prostokątem (wiele pustaków jest krzywych) co oznacza szczeliny na łączeniach,

3) Duże trudności w docięciu

4) Kosztowna ciepła zaprawa

Gdybym jeszcze raz budował wybrałbym ceramikę tradycyjną + styropian.

I jeszcze jedno czego nauczyłem się w trakcie budowy. Nigdy więcej nowości. Najlepsze jest to co tradycyjne i spawdzone

Widzę że większość forumowiczów ma raczej chłodny stosunek do Porothermu...

Niewątpliwie MAX jest tańszym materiałem, lecz interesuje mnie jak to wygląda całościowo (matreiał+zaprawa+robocizna)?

Wydaje mi się ze dwie ostatnie pozycje powinny być dla MAXa większe.

Poza ty MAXa muruje się chyba znacznie wolniej?

Jak to wygląda w rzeczywistości?