buki75 22.09.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Jestem zielony w temacie kotłów na paliwo stałe. Nie wiem czym się kierować przy wyborze. Jeden z potencjalnych instalatorów (na razie robi mi wycenę) proponuje piec Buderusa, za ok. 3500 zł.... piec żeliwny, "na wszystko"... czyli jak to on określił - "mogę wrzucić stare buty i nie przejmować się, że coś się z piecem stanie".Macie jakieś opinie na ten temat? Doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaga75 23.09.2007 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 To może i ja się dołączę... I pytanie dodatkowe- czy są piece na paliwo stałe z automatycznym rozpalaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 24.09.2007 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Hmmm.... Nie znalazłem tego tematu na Forum.... jeśli był... proszę grzecznie o link... a jeśli nie było.... hm wielu z Was ma napewno kotły na paliwo stałe... każdy zna ich "zady i walety"..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
login7 26.09.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 kotły na paliwa stałe to temat rzeka ....ale... kotłów na paliwo stałe o tak małych mocach z automatycznym rozpalaniem osobiście nie widzałem ale kto wie może jakiś japoniec już je produkuje żeliwne faktycznie są najtrwalsze w normalnym i umiejętnym użytkowaniu ( znam kocioł żeliwny z lat 50 XX wieku jeszcze działający ). można palić wszystkim ( przy jego odpowiedniej konstrukcji tzn.: tradycyjnej ) kotły stalowe np.: popularny zębiec też są ok z zastrzeżeniem że nie będziemy palić koksem, poza tym możemy palić prawie wszystkim poza trocinami do spalania trocin są kotły specjalnej konstrukcji tzw "trociniaki" ( kocioł żeliwny również nie nadaje się do spalania trocin no chyba że jest "trociniakiem" Wady kotłów na paliwo stałe: - proste czyli tanie kotły ( tzn.: bez max wypasu ) wymagają częstej obsługi czyli min 2x na dobę - popiół - zjeść się go nie da, tylko popiół po spaleniu samego drewna możemu użyć jako nawóz, wszystki inne popioły: węglowy, koksowo węglowy itp to odpad za wywóż którego musimy zapłacić - wszystkie kotły - przy prostej instalacji i prostym kotle , braku wprawy i ułańskiej fantazji możliwość doprowadzenia do wrzenia wody w zładzie ( w instalacji) co grozi śmiercią lub kalectwem czyli awarią układu C.O. - przy bezmyślnej obsłudze często wspomaganej roztworem wodnym C2H5OH wielkie niebezpieczeństwo spowodowane możliwością ZACZADZENIA !!! - kotły bez automatyki ciągu - człowiek po obsłudze raczej czysty nie jest - częstsza konieczność czyszczenia kotła !!! te kotły się czyści czasem nawet raz na tydzień i nie piszę tu o wymiataniu popiołu a o czyszczeniu wyciorem przewodów spalinowych kotła, bo inaczej wydajność leci na łeb - uzależnione od rodzaju paliwa - konieczność posiadania składu opału i popiołu - każdy kocioł tyle nasunęło mię się wad tak na początek Zalety: - TANIOŚĆ I WSZECHOBECNOŚĆ PALIWA !!!!! żadne embargo CIĘ nie rusza !!! osobiście polecam jako 2- gi kocioł wprost idealny - moim zdaniem lepszy od kominka bo wszystkopalny każda ucięta gałązka każda deska i popiół mamy jako nawóz (jeśli spalamy tylko drewno), jako pierwszy dobre rozwiązanie - przeważnie większa trwałość kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 26.09.2007 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Na początek - wielkie dzięki za tak obszerny wykład! A ponieważ jestem mieszczuchem, któremu w zimie grzeje zakład ciepłowniczy, nie mam zielonego pojęcia o piecach i osobistym c.o. A niedługo, wkrótce, niebawem... będzie mi taka wiedza potrzebna.... Stąd moje dalsze drążenie tego tematu. - proste czyli tanie kotły ( tzn.: bez max wypasu ) wymagają częstej obsługi czyli min 2x na dobę Słyszałem, `ze są kotły na jakiś ekogroszek, z jakimś "zasypem-podajnikiem", że wsypuje się ten groszek raz na 2 doby i ma się spokój.... Ale wtedy jest się skazanym na tenże ekogroszek? A wracając do "obsługi" dwa razy na dzień - to oczywiście chodzi tylko o dokładanie do pieca...? - popiół Ten popiół co to go nie możemy zjeść, ani ten co może służyć jako nawóz - ile tego się zbiera po sezonie palenia np. węglem? Czy to się jakoś oddzielnie "wywozi"? Czy może normalnie ze "śmieciami"? - przy prostej instalacji i prostym kotle , braku wprawy i ułańskiej fantazji możliwość doprowadzenia do wrzenia wody w zładzie ( w instalacji) co grozi śmiercią lub kalectwem czyli awarią układu C.O. No brak wprawy to będzie na pewno. Ale co do wrzenia, to są chyba w takiej instalacji wskaźniki temperatury i jakieś sygnalizatory, że coś się przegrzewa...? - przy bezmyślnej obsłudze często wspomaganej roztworem wodnym C2H5OH wielkie niebezpieczeństwo spowodowane możliwością ZACZADZENIA !!! - kotły bez automatyki ciągu Nie rozumiem tego z alkoholem...?? A zaczadzenie - kocioł jest w kotłowni... kotłownia wentylowana odpowiednio. Więc nawet jeśli by coś było, to przecież wyleci wentylacja....? A automatyka ciągu - chodzi o to, żeby spaliny były wywienae nie grawitacyjnie, tylko za pomocą wiatraka? - częstsza konieczność czyszczenia kotła !!! te kotły się czyści czasem nawet raz na tydzień i nie piszę tu o wymiataniu popiołu a o czyszczeniu wyciorem przewodów spalinowych kotła, bo inaczej wydajność leci na łeb - uzależnione od rodzaju paliwa Szok! Raz na tydzień będę wzywał kominiarza??? tyle nasunęło mię się wad tak na początek Więcej wad niż zalet... hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 27.09.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 http://forum.muratordom.pl/kociol-na-ekogroszek-koszt,t35340.htm?highlight=kotły%20podajnikiem http://forum.muratordom.pl/piec-co-na-paliwa-stale-producent,t40985.htm?highlight=kotły%20podajnikiem http://forum.muratordom.pl/zebiec-czy-termo-tech,t106871.htm?highlight=zębiec%20stąporków http://forum.muratordom.pl/ranking-kotlow-na-eko-groszek,t79666.htm?highlight=zębiec%20stąporków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts