Ardius 23.09.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Remontuję stary dom. Zrobiłem już drenaż na zewnątrz. To powinno pomóc żeby wilgoć nie przychodziła z zewnątrz. Ale w środku na ścianach jeszcze widać "mokre plamy". Co mi doradzicie?! Może już ktoś się z tym spotkał ? Jak mam się tego pozbyć ?? Pomóżcie proszę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 WitajProblem masz spory. Opisujesz efekt a nic o przyczynach takiego stanu.Powinieneś dobrze rozpoznać problem.Poczytaj o izolacjach poziomych. Co i po co.Poszukaj ich u siebie. Pewnie nie znajdziesz - i już wszystko jasne!Potem trzeba się będzie pokiwać jak je odtworzyć lub zrobić. Z czego jest fundament?Są piwnice?Co z wodą gruntową?Jaki grunt? Piasek? Glina?Daj zdjęcie fugi ściany fundamentowej. Podcinanie, injekcje, zburzyć i postawić nowe, pokochać - to sposoby na ten problem.Bywa jeszcze odkopanie budy dookoła i zakładanie izolacji. Jakieś bituminy najczęściej. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolla 25.10.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Miałam ten sam problem, najpierw skorzystałam z usług firmy Hydrobloker z Opola(izolacja krystaliczna- nawierty), potem zrobiłam izolację pionową na zewnątrz budynku, teraz jestem w trakcie robienia izolacji poziomej w środku. Niestety roboty jest od groma i trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 25.10.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 ArdiusMoże nie jest tak źle jak obawiają się przedmówcy. Nic nie napisałeś o wentylacji. Stare domy ciągną wilgoć z ziemi bo zwykle nie mają izolacji poziomej, ale niektóre bez niej stoją sobie już kilkaset lat. Zatem napisz proszę czy ogrzewasz dom, do jakiej temperatury wewnątrz i jak go wentylujesz. Będzie łatwiej ogarnąć skalę problemu.PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_s 19.02.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Miałam ten sam problem, najpierw skorzystałam z usług firmy Hydrobloker z Opola(izolacja krystaliczna- nawierty), potem zrobiłam izolację pionową na zewnątrz budynku, teraz jestem w trakcie robienia izolacji poziomej w środku. Niestety roboty jest od groma i trochę. Witam, Po co robisz izolację poziomą w środku? Czyżby izolacja krystaliczna (nawierty z zewnątrz budynku) nie zadziałała albo odwierty zewnętrzne były tylko do połowy grubości ściany? Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 20.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 u mnie był podobnie - dom poniemiecki lata 20te XXw. izolacja pozioma - wykonana na poziomie nad piwnicą /pod posadzką parteru.efekt - piwnice wilgotne---posadzka w piwnicy - cegły na lichej zaprawie, pod spodem - glina.izolacji pionowej oczywiscie brak.---izolację pionową robiłęm własnymi siłami - odkopanie domu, jakiś środek do izolowania fundamentów, na to folia kubełkowa.---w środku skułęm posadzke piwnicy, na dół dałem także w/w folie kubełkową, a na nią pasek i kostki betonowe...posadzka jest sucha, nic nie podcieka, ściany wyschły...---porównanie mama, bo w czesci piwnicy na kotłowni posadzkę pozostawiłem stara - i widać różnicę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markus1701 24.02.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Radziłbym Panu wysuszenie budynku, docieplenie po lecie we wrzesniu.sporo wentylacji, w kazdym pomieszczeniu co najmniej dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts