Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE - Jak pozbyć się wilgoci wewnątrz budynku ?

Ardius

Recommended Posts

Witaj

Problem masz spory. Opisujesz efekt a nic o przyczynach takiego stanu.

Powinieneś dobrze rozpoznać problem.

Poczytaj o izolacjach poziomych. Co i po co.

Poszukaj ich u siebie. Pewnie nie znajdziesz - i już wszystko jasne!

Potem trzeba się będzie pokiwać jak je odtworzyć lub zrobić.

Z czego jest fundament?

Są piwnice?

Co z wodą gruntową?

Jaki grunt? Piasek? Glina?

Daj zdjęcie fugi ściany fundamentowej.

Podcinanie, injekcje, zburzyć i postawić nowe, pokochać - to sposoby na ten problem.

Bywa jeszcze odkopanie budy dookoła i zakładanie izolacji. Jakieś bituminy najczęściej.

Pozdrawiam Adam M.

• 4 weeks później...

Ardius

Może nie jest tak źle jak obawiają się przedmówcy. Nic nie napisałeś o wentylacji. Stare domy ciągną wilgoć z ziemi bo zwykle nie mają izolacji poziomej, ale niektóre bez niej stoją sobie już kilkaset lat. Zatem napisz proszę czy ogrzewasz dom, do jakiej temperatury wewnątrz i jak go wentylujesz. Będzie łatwiej ogarnąć skalę problemu.

Pozdrawiam

Jeż

• 3 months później...
Miałam ten sam problem, najpierw skorzystałam z usług firmy Hydrobloker z Opola(izolacja krystaliczna- nawierty), potem zrobiłam izolację pionową na zewnątrz budynku, teraz jestem w trakcie robienia izolacji poziomej w środku. Niestety roboty jest od groma i trochę.

Witam,

Po co robisz izolację poziomą w środku?

Czyżby izolacja krystaliczna (nawierty z zewnątrz budynku) nie zadziałała albo odwierty zewnętrzne były tylko do połowy grubości ściany?

Pozdrawiam,

Radek

u mnie był podobnie - dom poniemiecki lata 20te XXw.

izolacja pozioma - wykonana na poziomie nad piwnicą /pod posadzką parteru.

efekt - piwnice wilgotne

---

posadzka w piwnicy - cegły na lichej zaprawie, pod spodem - glina.

izolacji pionowej oczywiscie brak.

---

izolację pionową robiłęm własnymi siłami - odkopanie domu, jakiś środek do izolowania fundamentów, na to folia kubełkowa.

---

w środku skułęm posadzke piwnicy, na dół dałem także w/w folie kubełkową, a na nią pasek i kostki betonowe...

posadzka jest sucha, nic nie podcieka, ściany wyschły...

---

porównanie mama, bo w czesci piwnicy na kotłowni posadzkę pozostawiłem stara - i widać różnicę...