ja14 23.09.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Proszę o pomoc forumowiczów, bo mi córka płacze już od godziny a w necie nic nie znalazłem. P.S. A jak ktoś ma głupie skojarzenia to zapraszam do psychologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 23.09.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 jesli to flet prosty, to o ile dobrze pamietam w lewej rece kciukiem pelna dziurka i wszystkie palce jak do dzwieku f potem jedna dziurka wolna i nastepna zaslonieta. Czy to jest jasne? czyli tak jak dzwiek d tylko w prawej rece 3 palec ma nie zaslaniac dziury , ale nie ejstem pewna , jesli dziecko gra na flecie to uslyszy czy wyszedl jej dzwiek o pol tonu nizszy niz h. Bo jesli to nie ten dzwiek to z tylku dziurke zakryc do polowy ale juz pewnie za pozno na porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 24.09.2007 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Faktycznie już trochę za późno. Może się jakoś uda i córka nie przyniesie pały W każdym razie dzięki za dobre chęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 24.09.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Mam nadzieję, że córcia pały nie dostała. (Bemol nie jest nutą i nie da sie go zagrać samego). Domyślam się, że chodzi o nutę h z bemolem czyli nutę b. Wygląda to tak jak na zdjęciu, przy czym dziurka pod spodem jest zakryta przez lewy kciuk. http://1000gp.ovh.net/~emuzyk/flet/kl2.jpg Papatki! Muzykolog miał okazję się pomądrzyć!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 24.09.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 O wlasnie czyli mimo checi zle wytlumaczylam , a bemolem w zwyczajnych szkolach nazywaja wlasnie dzwiek "b", nie wiem czemu hehe, ale pamietam ze w szkole podstawowej, pani od muzyki tak mowila , nie jestem do konca przekonana czy owa pani skonczyla muzyczna chociazby 1 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.09.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 no bo jest bemol taki znaczek w zapisie nutowym i b-mol czyli dźwięk hi hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bosia 25.09.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 no bo jest bemol taki znaczek w zapisie nutowym i b-mol czyli dźwięk hi hi hi Wedlug mojej wiedzy nie ma dzwieku b-mol. Moze byc gama b-moll, ktorej tonika jest dzwiek b , po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 25.09.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 bosia dobrze prawisz, co prawda na flecie mnie nie uczono grac w muzycznej, ale podejrzewam, ze nazwy nut, od czasu kiedy edukowałam sie w tym zakresie, sie nie zmieniły, nie ma takiej nuty bemol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 22.02.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Odswiezam post. Nie jestem muzykiem , Pytanie. Czy mozna w internecie znalezc ten dzwiek bemol? czy, lub b ? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.02.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 A "kurdemol" czy można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 23.02.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie musi byc B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.02.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 To może o-dór (dur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 23.02.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 http://x.garnek.pl/ga4470/6909d8f142cb5aa4542744a3/flet_prosty.jpg Czy to ma być dźwięk b na flecie? Na rysunku są zaznaczone dziurki, które trzeba zakryć: lewym kciukiem pod spodem drugim i czwartym lewej ręki drugim prawej reki Te dziurki to schematyczny flet. Czy jeszcze jakieś pytanie? A może o cos innego chodziło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 23.02.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 anna99 Odpowiedz super. Tylko jak laik pyta, trzeba dwa razy ,bo żle zapytał. Na flecie to jeszcze trzeba umieć zagrać Czy w necie jest możliwość usłyszenia tego B.? Może kamerton jest taki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 23.02.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Włodku, nie spotkałam w necie takiego grającego kamertonu, ale jak dokładnie zatka sie dziurki grając dźwięk a, a potem b to usłyszy sie różnicę wysokości. Najważniejsze jest dokladne zatykanie dziurek "płaskim" palcem (częścią z liniami papilarnymi) a nie opuszkami pionowo. Polecam również stronę i film:http://www.adam2-1.com/WWWPL/www01/www01melodie/melodie01plhit.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 23.02.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 A czy można kupic taki kamerton w sklepie o tonacji B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 24.02.2009 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Myślę,że dwa lata starczyły,żeby autor wątku się nauczył grać bemol (czyli dowolną nutę obniżoną o pół tonu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 24.02.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Tedii Załozyciel postu pewnie juz wie.Ja tylko pociągnołem temat ,gdyz tez mnie zainteresował. Nie jestem muzykiem to zadaje pytanie w temacie . Idalej niewiele kumam, Pozdr . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 24.02.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Włodek nie wiem po co ci ten "słyszany" dźwięk b. Chcesz go zagrać (i wiedzieć czy dobrze), usłyszeć na własne uszy, czy nie wiem co jeszcze. Kamertonu nie ma w tonacji b (tak w uproszczeniu), bo kamerton wydaje tylko jeden dźwięk a1 czyli dźwięk o częstotliwości 440 Hz. Jeśli go chcesz usłyszeć, to trzeba zagrać go na dowolnym instrumencie (lub wyszukać w sieci program komputerowy "wydający" dźwięki ) i tyle. Czego dalej nie kumasz? - pytaj!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 27.02.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Dzięki anna99 Przynajmniej wiem ,że nie ma takiego kamertonu, to też coś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts