lee28 23.09.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Za niedługo będe robił instalację wodną w domu i zastanawiam sie który system rur wybrać zgrzewany czy klejony ? Jakie są ich wady i zalety ? Który trwalszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 23.09.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Jeśli wybór z tych dwóch technologii to znacznie lepszy jest system zgrzewany. Klejone to jedna wielka ściema. Przeżyłem straszny remont po kilku latach dzięki rurką klejonym bo zaczęły pękać - tragedia. Opisywalem to na forum - poszukaj w historii.Dlaczego nie bierzesz pod uwagę znacznie lepszych rozwiązań a mianowicie Alupexów czy miedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 23.09.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Dlaczego nie bierzesz pod uwagę znacznie lepszych rozwiązań a mianowicie Alupexów czy miedzi? miedz topodobno straszny lipton. rozmawialem z kolesiem ktory robil akurat instalacje zgrzewarka i mowil ze pierwsze rury miedziane ktore byly montowane zaczynaja przepuszczac na kolankach bo owe kolanka zostaja "wyplukiwane". ile w tym prawdy nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.09.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 no to może po Bożemu stalowe ocynkowane skręcane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 23.09.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 no to może po Bożemu stalowe ocynkowane skręcane a może zwyczajnie po ludzku z biegiem rozwoju technologii czyli aluplex w jednym kawałku od rozdzielacza po grzejnik bez łączeń zgrzewów itd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.09.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 przypomnę treść wątku -/instalacja wodna/: Za niedługo będe robił instalację wodną w domu i zastanawiam sie który system rur wybrać zgrzewany czy klejony ? Jakie są ich wady i zalety ? Który trwalszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 23.09.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 przypomnę treść wątku -/instalacja wodna/: Za niedługo będe robił instalację wodną w domu i zastanawiam sie który system rur wybrać zgrzewany czy klejony ? Jakie są ich wady i zalety ? Który trwalszy ? co nie oznacza , że jak ktoś się pyta głosować na Lepera czy Giertycha to nie można wskazać lepszego wyboru ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 23.09.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Rozmawiałem z moim wykonawcą instalacji wodnej o dostępnych na rynku rozwiązaniach - generalnie powiedział, że z dobrych i w przestępnej cenie to zgrzewane (klejone skreślił - mówił, że trudno przewidzieć trwałość takiego rozwiązania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 23.09.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 I tu bym sie zgodzil.W jednym z mieszkan przy remoncie robili nam rurki do wody klejone,wygladaly tak sobie,z samego widoku wygladaly na delikatne.Natomiast w domu robili nam zgrzewane,rozmawialem z hydraulikiem i tez powiedziez ze nie ma raczej porownania.Dal mi nawet do "powalenia" mlotkiem(1kg)w tak rurke.Owszem z lekka sie odksztalcila,widac bylo slady po uderzeniach,ale nic wiecej,a same zgrzewy wygladaly jak jedna calosc.No ale coz ilu fachowcow tyle opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 24.09.2007 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 .... o ale coz ilu fachowcow tyle opini. No to ja się jeszcze jednak wtrące , proszę napiszcie mi sensowne uzasadnienie w sytuacji gdy robicie instalacje od zera w nowym domu robienia instalacji klejonej lub zgrzewanej - po co i dlaczego ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 24.09.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Kupujesz zgrzewarkę za ok 150 zl czyli za tyle co kosztujerobocizna za 1 kompletny punkt, i przy odrobinie umiejętnościwykonasz sam całą instalację w domu.I potem bez problemu dołożysz w razie potrzeby dodatkowy punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 24.09.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Kupujesz zgrzewarkę za ok 150 zl czyli za tyle co kosztuje robocizna za 1 kompletny punkt, i przy odrobinie umiejętności wykonasz sam całą instalację w domu. I potem bez problemu dołożysz w razie potrzeby dodatkowy punkt tru,tru.... zgrzewanie elementow jest dziecinnie proste i trzeba sie wykazac nielada zrecznoscia zeby doprowadzic do zlego zgrzania i powstania wycieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 24.09.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Dlaczego nie bierzesz pod uwagę znacznie lepszych rozwiązań a mianowicie Alupexów czy miedzi? miedz topodobno straszny lipton. rozmawialem z kolesiem ktory robil akurat instalacje zgrzewarka i mowil ze pierwsze rury miedziane ktore byly montowane zaczynaja przepuszczac na kolankach bo owe kolanka zostaja "wyplukiwane". ile w tym prawdy nie wiem. Podobno gdzies, ktoś mówił coś że gdzieś ktoś słyszał że ktoś inny chyba widział Pokaż takie wypłukane kolanko, zrób i wklej tu fotkę a Hutmen stanie się bankrutem. Myślę że zatrzęsiesz światową gospodarką, a kurs miedzi na giełdzie spadnie do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 24.09.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Mogę ci podać namiary na hurtownie w której jako eksponaty pokazane są stare zdemontowane instalacje miedziane z początku zeszłego wieku. Miedż pokryta jest nalotem ale wygląda b.dobrze.Mam wątpliwości jak będzie wyglądał plastik po 20 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 25.09.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Mogę ci podać namiary na hurtownie w której jako eksponaty pokazane są stare zdemontowane instalacje miedziane z początku zeszłego wieku. Miedż pokryta jest nalotem ale wygląda b.dobrze. Mam wątpliwości jak będzie wyglądał plastik po 20 latach. oj juz dobrze...mowie co opowiadal koles montujacy plastikowe rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadius 25.09.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Podobno gdzies, ktoś mówił coś że gdzieś ktoś słyszał że ktoś inny chyba widział Pokaż takie wypłukane kolanko, zrób i wklej tu fotkę a Hutmen stanie się bankrutem. Myślę że zatrzęsiesz światową gospodarką, a kurs miedzi na giełdzie spadnie do zera. I tutaj kolego się mylisz,miedź jest dobra na ogrzewanie ale na wode nie za bardzo. Na cyrkulacji kolanka wypłukają się szybciej jak się spodziewasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 25.09.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 . I tutaj kolego się mylisz,miedź jest dobra na ogrzewanie ale na wode nie za bardzo. Na cyrkulacji kolanka wypłukają się szybciej jak się spodziewasz. Widziałeś takie wypłukane kolanko? Pokaż je wszystkim. Pytam nie dlatego że jestem jakimś super zwolennikiem CU ale poprostu z ciekawości. Zrób fotki i je zamieść na forum. Mówienie że się wypłukuje bez konkretów mnie nie zadowala.Napewno taka fotka bylaby gwożdziem propagandowym na miarę 4RP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 25.09.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Za niedługo będe robił instalację wodną w domu i zastanawiam sie który system rur wybrać zgrzewany czy klejony ? Jakie są ich wady i zalety ? Który trwalszy ? Ktoś jeszcze klejone robi i go za to z cechu nie wywalają?! Prawdziwy dylemat to: zgrzewane czy zaciskowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 25.09.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 proponuje przeczytac link:http://www.e-instalacje.pl/110_197.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 26.09.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 moim zdaniem facet po prostu negował miedź bo miał "dojście" do plastiku. pewnie jego brat, szwagier czy też kolega handlował takim materiałem. i co tu gadać ręka rękę myje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts