tomek79wawa 23.09.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 witam jestem juz po zalaniu stropu. Chce podniesc scianke kolankowa o jeden pustak, w tej chwili scianka ma w projekcie pustak+wieniec 24cm planuje dac dluzsze krokwie. Czy moge wprowadzic takie zmiany i jak ewentualnie z odbiorem. dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 w swietle prawa nie wolno Ci zmieniac kubatury /czyli wysokości, szerokości i długości budynku/z odbiorem jest róznie - może Ci się "sliznąc" a może i "nie śliznąć" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek79wawa 23.09.2007 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 sciana fundamentowa w projekcie ma wysokosc 48cm nad gruntem ja mam w zrobione 86cm teren dzialki jest raczej rowny ale dzialka jest jakie 25cm polozona ponizej poziomu drogi. W tym momencie wysokosc domu sie podnosi, czy ktos mierzy wysokosc budynku przy odbiorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 ... czy ktos mierzy wysokosc budynku przy odbiorze? kierownik budowy powinien ... masz figuranta czy gościa z jajami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 23.09.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Nikt ze suwmiarką nie mierzy.Dopuszczalne są odchyłki ale ile tego nie wiem.Miałem w pozwoleniu/projekcie tolerancję +- 5%.Jestem za podnoszeniem ścianek kolankowych.Nie lubię się czołgać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 24.09.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Ja tam podniosłem ściankę kolanową o 15 cm i jest lepiej, więcej miejsca. nikt nie sprawdza takich szczegółów, przynajmniej w moim rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.09.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Jestem za podnoszeniem ścianek kolankowych.Nie lubię się czołgać. jak patrzę ze swojego domku nakoło to wszystkie domy mają podniesioną ściankę kolankową i widać to dokładnie "gołym okiem". IMHO wygląda to dość paskudnie. Albo dach jest nieproporcjonalnie duży w stosunku do bryły albo dom jest za duży z małym daszkiem. Ja nie podnosiłem ścianki kolankowej i jestem zadowolony bo bryła budynku jest taka jak miała być. A to że na poddaszu jest mniej miejsca?... wiedziałem ile będzie jak wybierałem projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 jak kto woliprzede wszystkim wygodaa wygląd można też poprwić, np jakimiś pseudoboniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 24.09.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Ja na etapie projektu dostałem info że primo po pierwsze na podniesienie ścianki musi się zgodzić twórca projektu, primo po drugie w przypadku kontroli będą problemy z odbiorem domu. Nanieśliśmy poprawki przed PnB- ścianka podniesiona z 70 cm do 1m i nie żałuję. Wbrem moim obawom i temu co pisze pierwek, budynek w stanie surowym wygląda moim zdaniem kształtnie a na dodatek jestem spokojny że nie będę musiał się ciągle garbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 24.09.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Ja nie podnosiłem ścianki kolankowej i jestem zadowolony bo bryła budynku jest taka jak miała być. I wszyscy sąsiedzi są zadowoleni bo mają co podziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 25.09.2007 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 1 pustaczek wiosny nie czyni.Tego nikt nie wychwyci, więc podniesienie ścianki kolankowej o około 20 cm nie spowoduje żadnych komplikacji ni to odbiorowych, ani nie zmieni kubatury ani bryły budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.09.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 I wszyscy sąsiedzi są zadowoleni bo mają co podziwiać. No cóż, jak wydaję kilkset tysięcy na dom to chcę żeby ładnie wyglądał i nie paskudzę mu wyglądu w celu uzyskania doatkowych 20m2 powierzchni. Po prostu od razu wybrałem projekt gdzie te potrzebne 20m jest. nie wiem - być może podniesienia o 1 pustak nie widać - ale dom który widzę z jednego mojego okna to niestety porażka. Nie wiem jak było w projekcie ale wydaje mi się że ściana kolankowa jest pdniesiona o 1m a połacie dachu nie są wydłużone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 02.10.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Jestem za 'niepodnoszeniem' ścianek kolankowych. Wygląd muchomorka na przydługiej nóżce lub z wielkim kapeluszem jest zazwyczaj tyleż komiczny co żałosny. Niestety od razu trzeba zdawać sobie sprawę że część poddasza jest do wyrzucenie i nie żałować odciętej powierzchni. My żeby nie mieć takich dylematów wybraliśmy coś a la stodoła z wysoką ścianką kolankową (taką ze dwa metry ) i w miarę płaskim dachem, co by się kościół z tego nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 02.10.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 [...] My żeby nie mieć takich dylematów wybraliśmy coś a la stodoła z wysoką ścianką kolankową (taką ze dwa metry ) i w miarę płaskim dachem, co by się kościół z tego nie zrobił. Tfu tfu święte słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 01.04.2009 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Podciągam temat bo mnie obecnie mocno interesuje. Jaką macie wysokośc ścinaki kolankowej w swoich domach. Byłam ostatnio w dwóch nowo wybudowanych domach i obydwa miały dość wysokie ścinaki kolankowe (pierwszy ok 125cm. a drugi ok 140). To była wysokośc liczona już po wykończeniu podłogi do krawędzi skosu dachu. U mnie ścinka miała wynieść 107 cm i taka wysokośc mi odpowiada, o ile te 107 cm będzie włąśnie od podłogi (po wykończeniu) do krawędzi skosu. Nietsety obawiam się, że ostatecznej takiej wysokości nie będzie. Moja ścianka ma mieć 3 szychty cegły porotherm+wieniec ok 25 cm+murłata. Nie wiem w którym miejscu po wykończeniu dachu, czyli po zrobieniu GK będzie ta krawędź bo narazie tak licząc to z uwzględnieniem wieńca ściana bedzie miała ok 105cm z czego jeszcze 10 cm odejdzie na posadzki i wykończenie podłogi i ostatecznie ścianka może mieć ok 95 cm lub jeszcze mniej a tak mało bym nie chciała. Kierbud zgodził się na dodanie jeszcze jednej szychty (łacznie 4) ale nie wiem czy to znowu nie będzie za wysoko. Szef ekipy mówi że może zwiększyć grubośc wieńca (ale o ile by było dobrze???). Nie chciałabym też zbyt wysokiej ścinaki kolankowej dlatego, że potem nie można wyjrzeć przez okna połaciowe. W domu gdzie cianka miała ok 140cm te okna słuzyły głównie jako dośiwetlacze bojak chciałam przez nie wyjrzeć to ledwo oczy ponad krawędź wychyliłam.Reasumując, to czy możecie podpowiedzieć z ile ścianka powinna mieć wysokości przy SSO by ostatecznie od podłogi do krawędzi początku skosu miała 105 (min) -120 (max) cm wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.04.2009 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Podciągam temat bo mnie obecnie mocno interesuje. Jaką macie wysokośc ścinaki kolankowej w swoich domach. Byłam ostatnio w dwóch nowo wybudowanych domach i obydwa miały dość wysokie ścinaki kolankowe (pierwszy ok 125cm. a drugi ok 140). To była wysokośc liczona już po wykończeniu podłogi do krawędzi skosu dachu. U mnie ścinka miała wynieść 107 cm i taka wysokośc mi odpowiada, o ile te 107 cm będzie włąśnie od podłogi (po wykończeniu) do krawędzi skosu. Nietsety obawiam się, że ostatecznej takiej wysokości nie będzie. Moja ścianka ma mieć 3 szychty cegły porotherm+wieniec ok 25 cm+murłata. Nie wiem w którym miejscu po wykończeniu dachu, czyli po zrobieniu GK będzie ta krawędź bo narazie tak licząc to z uwzględnieniem wieńca ściana bedzie miała ok 105cm z czego jeszcze 10 cm odejdzie na posadzki i wykończenie podłogi i ostatecznie ścianka może mieć ok 95 cm lub jeszcze mniej a tak mało bym nie chciała. Kierbud zgodził się na dodanie jeszcze jednej szychty (łacznie 4) ale nie wiem czy to znowu nie będzie za wysoko. Szef ekipy mówi że może zwiększyć grubośc wieńca (ale o ile by było dobrze???). Nie chciałabym też zbyt wysokiej ścinaki kolankowej dlatego, że potem nie można wyjrzeć przez okna połaciowe. W domu gdzie cianka miała ok 140cm te okna słuzyły głównie jako dośiwetlacze bojak chciałam przez nie wyjrzeć to ledwo oczy ponad krawędź wychyliłam. Reasumując, to czy możecie podpowiedzieć z ile ścianka powinna mieć wysokości przy SSO by ostatecznie od podłogi do krawędzi początku skosu miała 105 (min) -120 (max) cm wysokości? scianka tynkowana z kryciem murlaty gorny pulap murlaty minus wysokosci kpl. posadzki i - 12cm do 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 09.04.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 scianka tynkowana z kryciem murlaty gorny pulap murlaty minus wysokosci kpl. posadzki i - 12cm do 25 cm Jakos tego nie kumam. Może wgłębi duszy prawdziwa blondynka jestem. Wytłumaczcie prosze jak krowie na miedzy ile wysokości powinna mieć ścianka kolankowa przy sso by ostatecznie jej wysokośc była ok 110cm, przyjmując na posadzke 10cm. Wg projektu moja ścianka ma mieć 107cm (od surowego stropu do górnej krawędzi murłaty). Ja bym chciała by ta ścianka finalnie miała 105-110cm. Mój majcher mówi że nie ma żadnego kłopotu - może albo domurować jedną szychte z pustaka, albo jedną szychte cegły pełnej, albo zwiększyć wysokośc wieńca. Mam pełna dowolność, tylko ja nie wiem ile powinno być wysokości by wyszło tyle ile sobie zaplanowałam HELP Jeszcze zapytam, czy ta wysokośc rozpoczęcia skosu nie jest uzależniony od grubości izolacji dachu, że im więcej, grubiej izolacji to krawędź, skos będzie niżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 10.04.2009 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Jeżeli chcesz mieć finalnie 110 cm i na posadzkę przyjmujesz 10 cm, to ścianka kolankowa liczona od stropu powinna mieć 120 cm razem z wieńcem i murłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 10.04.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 No właśnie myślałam, że murłata jest już w skosie, że ścianka kończy się na górnej krawędzi wieńca.A czy grubośc izolacji ma na ta ostateczną wysokosc ścianki kol. wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 10.04.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 witam jestem juz po zalaniu stropu. Chce podniesc scianke kolankowa o jeden pustak, w tej chwili scianka ma w projekcie pustak+wieniec 24cm planuje dac dluzsze krokwie. Czy moge wprowadzic takie zmiany i jak ewentualnie z odbiorem. dziekuje za odpowiedzi Oczywiście to architekt powinien nanieść na projekt takie zmiany i dowiesz się od niego co do reszty.Ja wprowadziłam podobne i u mnie wystarczy zgłosić te zmiany przy zgłoszeniu do odbioru.Czyli no problem. Pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts