zezo 10.02.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 dudi998 kapitalną masz tę barierkę, ma tyko jedną wadę nie jest moja dudi możesz dać wymiary tego arcydzieła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 11.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Wysokośc 90cm ,odległośc między słupkami 90 cm, kwadrat z przekątnymi 80*80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 11.02.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 dudi998 dzięki, ale jak możesz to daj jeszcze wymiary tego kwadratu, szerokość tych desek poziomych i pionowych oraz krzyżaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 11.02.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 i jeśli można jeszcze to wymiary słupkaile na ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 12.02.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Kwadrat 80 na 80 cm ,rama szerokośc 12cm grubośc 3.5 cm ,krzyżak szerokośc 9cm,grubośc 1.5cm ,słupek 9 na 8 cm poprzeczka łącząca słupki 4.5 na 4cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 13.02.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 dudi998 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 13.02.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Balkon... temat u mnie baardzo na czasie. Mieszkamy ekhmmm... ponad 2,5 roku no i jakoś do tej pory omijało się ten temat szerokim łukiem. Ale ponieważ jestem bezrobotna i dysponuję sporą ilością czasu - zabrałam się za poszukiwania jakiegoś sensownego rozwiązania na nasz balkon. Są położone na nim płytki, jest metalowy stelaż z kształtowników o przekroju kwadratu. I muszę soie teraz wymyślić coś, co chciałabym mieć na tym stelażu. Wiem napewno, że "krzyży" nie chcę. Chcę taką balustradę, żebym mogła z sypialni na balkon wylecieć w koszulce i majtasach i żeby tego sąsiady nie widziały - czyli coś, co zasłoni widoki do ok. 1m od podłogi balkonu. Ale też z drugiej strony przymierzamy się w końcu do tarasu i tutaj też będzie musiała być balustrada, bo taras wyjdzie sporo nad ziemią (działka opada od odmu). No i tutaj ta balustrada powinna być przezroczysta czyli "pro forma". Balkon i taras nie są na jednej ścianie domu, ale na sąsiadujących. (Miałam album ze zdjęciami, ale już tyle razy mi kasowali na serwerach, że przestałam to przeklejać i zmieniać adresy w moim wewątku). No i moje teoretyczne podejście do tematu jest takie, żeby wzór balustrady na balkonie i na tarasie był taki sam, jeno na tarasie "rzadszy". Kurde! Namieszałam trochę ale mam nadzieję, że pojęliście o co mi biega. Jakbyście dysponowali jakimiś zdjęciami albo linkami to byłabym okrutnie "dźwięczna" . Aha! I muszę jeszcze dodać, że balustrada musi być taka, żeby nie można się było na nią wspiąć - bliźniaczki co prawda już za miesiąc będą 5-ciolatkami plus jeszcze dwie starsze, ale wolę nie ryzykować. Do tej pory miały po prostu zakaz wstępu na balkon i go respektowały, ale strzeżonego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 13.02.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Balkon... temat u mnie baardzo na czasie. Mieszkamy ekhmmm... ponad 2,5 roku no i jakoś do tej pory omijało się ten temat szerokim łukiem. Ale ponieważ jestem bezrobotna i dysponuję sporą ilością czasu - zabrałam się za poszukiwania jakiegoś sensownego rozwiązania na nasz balkon. Są położone na nim płytki, jest metalowy stelaż z kształtowników o przekroju kwadratu. I muszę soie teraz wymyślić coś, co chciałabym mieć na tym stelażu. Wiem napewno, że "krzyży" nie chcę. Chcę taką balustradę, żebym mogła z sypialni na balkon wylecieć w koszulce i majtasach i żeby tego sąsiady nie widziały - czyli coś, co zasłoni widoki do ok. 1m od podłogi balkonu. Ale też z drugiej strony przymierzamy się w końcu do tarasu i tutaj też będzie musiała być balustrada, bo taras wyjdzie sporo nad ziemią (działka opada od odmu). No i tutaj ta balustrada powinna być przezroczysta czyli "pro forma". Balkon i taras nie są na jednej ścianie domu, ale na sąsiadujących. (Miałam album ze zdjęciami, ale już tyle razy mi kasowali na serwerach, że przestałam to przeklejać i zmieniać adresy w moim wewątku). No i moje teoretyczne podejście do tematu jest takie, żeby wzór balustrady na balkonie i na tarasie był taki sam, jeno na tarasie "rzadszy". Kurde! Namieszałam trochę ale mam nadzieję, że pojęliście o co mi biega. Jakbyście dysponowali jakimiś zdjęciami albo linkami to byłabym okrutnie "dźwięczna" . Aha! I muszę jeszcze dodać, że balustrada musi być taka, żeby nie można się było na nią wspiąć - bliźniaczki co prawda już za miesiąc będą 5-ciolatkami plus jeszcze dwie starsze, ale wolę nie ryzykować. Do tej pory miały po prostu zakaz wstępu na balkon i go respektowały, ale strzeżonego... Toś sie opisała - jedna ma być szczelna druga mniej szczelna Jak zrobisz to sie pochwal :> Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 na szczelna mam pomysł gorzej z mniej szczelną - bo trzeba by w szczelnej powycinac dziury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 13.02.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Sebo!! Brzoza! Aaaleście się mi napomagaaaaaliii Zawsze wiedziałam, że na podkarpackich można liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 dobra juz dobra ... wysyłam Ci Baru na priwa maoja szczelna balustrada - celem inspiracji .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 30.04.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 też mi się strasznie podobaja te krzyzowe balustrady drewnianea ta wklejona przez dudi998 po prostu miodzio... to Twoja? czy możecie polecić gdzieś w okolicach Wa-wki jakiegoś sprawdzonego stolarza co takie rzeczy robi polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch ziemi 08.05.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 A można prosić bardziej doświadczonych forumowiczów o trochę bardziej zaawansowane porady? Np. jak mocować ukośne deski wewnątrz ramek z grubszych bali? Czy frezować tam podłużne zagłębienia? Czym ewentualnie kleić? Jak rozwiązać łączenie trzech grubych belek przy okuciu w narożniku balkonu?( Żeby było ładnie, oczywiście; stalowe kątowniki w nadmiarze wyglądają tak sobie )Pozdrawiam. Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goska i sławek 20.08.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 kachna - jeszcze nie wiem. Teraz czekamy na wizję lokalną stolarza, który pewnie po tym da nam jakąś wycenę. Witam i jak tam ten balkonik bo właśnie jestem na etapie szukania wykonawcy. Jeżeli można wklej zdjęcie swojego balkonu. Ile wyszło za metr? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 20.08.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 A można prosić bardziej doświadczonych forumowiczów o trochę bardziej zaawansowane porady? Np. jak mocować ukośne deski wewnątrz ramek z grubszych bali? Czy frezować tam podłużne zagłębienia? Czym ewentualnie kleić? Jak rozwiązać łączenie trzech grubych belek przy okuciu w narożniku balkonu? ( Żeby było ładnie, oczywiście; stalowe kątowniki w nadmiarze wyglądają tak sobie ) Pozdrawiam. Krzysztof. unikać klejenia klejem typu "wikol" (klej puszcza pod wpływem wilgoci i wody. Same słupy można zamontować stosując patent, polegającyt na zastosowaniu słupów pustych w środku. wtedy w podłoże wkręcamy metalowe kołki rozporowe i do niech za pomocą wysokiej nakrętki dokręcamy pręty gwintowane na to nastawiamy słup i z góry dokręcamy nakrętką z podkładką. Nie ma bata, że se będzie ruszać, a po zamontowaniu górnej poręcy nie bedzie widać sposobu montowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgrob 12.10.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Mam pytanie jak zachowuje się drewno w punkcie połączenia z Balkonem jest to miejsce gdzie deszcz i śnieg i nasz mokry Klimat sprzyja korozji drewna. Czy jakoś szczególnie ten styk PAŃSTWO zabezpieczali w swoich barierkach balkonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 12.10.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 u mnie pod słupki na styku drzewo beton była podkładana papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 14.07.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Postanowiłem odświeżyć temat balustrad balkonowych z drewna.Mamy takie krzyżowe zrobione z dębu. Nie stoją jeszcze roku a już wyglądają okropnie: drewno jest popękane, słupki z miejscach klejenia zaczynają się rozchodzić - robi się taka szpara, wygląda to tak jak by klej zaczął puszczać. Barierka od góry ma mnóstwo podłużnych pęknięć. Od dołu słupki (chyba niezabezpieczone) na styku z płytkami również pękają i zaczynają czernieć. Wiem, że drewno nie jest wieczne, ale to niecałe 8 miesięcy - jedna zima i początek tego lata. Jak jest u Was z trwałością takiej balustradki?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.07.2009 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Postanowiłem odświeżyć temat balustrad balkonowych z drewna. Mamy takie krzyżowe zrobione z dębu. Nie stoją jeszcze roku a już wyglądają okropnie: drewno jest popękane, słupki z miejscach klejenia zaczynają się rozchodzić - robi się taka szpara, wygląda to tak jak by klej zaczął puszczać. Barierka od góry ma mnóstwo podłużnych pęknięć. Od dołu słupki (chyba niezabezpieczone) na styku z płytkami również pękają i zaczynają czernieć. Wiem, że drewno nie jest wieczne, ale to niecałe 8 miesięcy - jedna zima i początek tego lata. Jak jest u Was z trwałością takiej balustradki? Pozdrawiam Stolarz zrobił ze zbyt mokrego drewna, wysycha i się rozłazi. Problem w tym że nie bardzo jest co z tym zrobić. Wszelkie szpachlowanie przy takich zmianach temperatury będzie odłazić prędzej czy później. Najlepiej rozebrać i zrobić nową Balustrada nie ma łatwego życia, drewno musi być dobierane szczególnie starannie i bardzo dobrze zabezpieczone. Kleje z najwyższej półki no i brak szpachli bo ona puszcza pierwsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 15.07.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Stolarz zrobił ze zbyt mokrego drewna, wysycha i się rozłazi. Problem w tym że nie bardzo jest co z tym zrobić. Wszelkie szpachlowanie przy takich zmianach temperatury będzie odłazić prędzej czy później. Najlepiej rozebrać i zrobić nową Balustrada nie ma łatwego życia, drewno musi być dobierane szczególnie starannie i bardzo dobrze zabezpieczone. Kleje z najwyższej półki no i brak szpachli bo ona puszcza pierwsza. Dzięki. Piszę reklamację i jutro wysyłam do stolarza. Nie daruję gnojowi bo jak widzę u znajomych balustrady na których po 3-4 latach większych śladów nie ma to mnie krew zalewa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts