Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

proszę o pomoc - mam taki mały dylemat

otóż czy jako niedoświadczony, ale chętny inwestor jestem samodzielnie w stanie zamocować dachówkę? tak się zastanawiam, gdyż obserwując pracę dekarzy widzę że to nie jest aż tak trudne, no ale nie wiem...

co myślicie o tym pomyśle?

proszę o rady - konkretne za lub przeciw

sławek

https://forum.murator.pl/topic/87687-pytanie-problem-jak-po%C5%82o%C5%BCy%C4%87-samemu-dach%C3%B3wk%C4%99/

Diabeł tkwi w szczegółach , w obróbkach blacharskich i takie tam.

W sumie budowa domu to prosta rzecz-----ale dla fachowca który robi to codziennie i ma wszystkie narzędzia , nawet te najprostsze

Jak masz laty rowno nabite i wypoziomowane , to dasz rade ladnie polozyc dachowke . Obrobki blacharskie mozna kupic gotowe w marketach budowlanych . Uszczelnienie komina i kosze - to trudne elementy .

otóż czy jako niedoświadczony, ale chętny inwestor jestem samodzielnie w stanie zamocować dachówkę? tak się zastanawiam, gdyż obserwując pracę dekarzy widzę że to nie jest aż tak trudne, no ale nie wiem...

sławek

Sławek, pół roku temu pytałem o to samo. Zapraszam do tematu, który wtedy założyłem i do mojego dziennika.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1813923&highlight=&sid=c3025acbb5a8a9f3f15978031a094ce8

P.s. Dachówki położyłem sam. :D

Jak masz laty rowno nabite i wypoziomowane , to dasz rade ladnie polozyc dachowke . Obrobki blacharskie mozna kupic gotowe w marketach budowlanych . Uszczelnienie komina i kosze - to trudne elementy .

Właśnie cały sęk w tym aby te łaty starannie nabić :wink: o ile beton przyjmie prawie wszystko o tyle w ceramice można się na tym przejechać :D

wszelkie obróbki to osobna para kaloszy, ale próbuj nie od razu Kraków zbudowano

sławek

witaj, jeśli tylko mas ztrochę smykałki do pracy i zmysł techniczny to powinieneś dac radę ułożyć w miare prosty dach.

Ja również cały dach robiłem sam - zapraszam do dziennika - są tam zdjęcia i wyjaśnienia.

Jeśli nie chcesz brać ekipy, to może jeśli dalej masz obawy co do swoich możliwości - weź jakiegoś majstra, który za parę złotych powie na co zwracać uwagę i co należy robić krok po kroku.

Pozdrawiam i trzymam kciuki.