Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sosna czy mahon(meranti), oto jest pytanie

Recommended Posts

Frankai - ja najpierw kupiłem okna, a potem pojawiła się wypowiedź Spiotra, a piszę o tym co mówią sprzedawcy, którzy powinni wiedzieć co mówią (chyba). Poza tym spróbuj zapytać sprzedawcę o okna z meranti pomalowane na bało (żona się uparła, a ja ją kocham). Naprawdę nie jestem w 100% przekonany, że zrobiłem dobrze, ale tak zwyszło. We Włoszech widziałem w fabryce okna robione z 13 gatunków drewna. To jest dopiero wybór. Ale by była dyskusja. Co?

Pozdrawiam.

Witam

Wczoraj rozmawialem z moim szwagrem mieszkajacym w Niemczech.Oczywiscie na temat okien.Dwa lata temu kupil tam dom.Wymienial min. stolarke.Zamontowal okna z meranti.Twierdzi, ze tam okna z tego materialu ciesza sie duzym popytem.Oczywiscie u tych , ktorych na nie stac, poniewaz roznica w cenie miedzy sosna a meranti wynosi ok. 50%.Zastanawia mnie fakt dlaczego u nas meranti jest czesto w cenie sosny, a znalazlem rowniez wytworcow oferujacych mahon(lity w warstwach zew.) tanszy od sosny(tzw. selekcjonowanej).Czy wiec nasi producenci sa az tak wspanialomyslni, ze oferuja lepszy material po nizszej cenie??Pozdrowienia spiotr

Empi - ja też przeczytałem pewne rzeczy jak było za późno - mówi się trudno. Ja też kocham żonę i w kwesti okien mamy bardzo podobne zdanie, więc nie było problemów. U mojego stolarza mogę zamówić okna w dowolnym materiale. Wspominał mi, że dostał ofertę na kantówkę z "egzotycznej wiśni" (chyba mu chodziło o kolor, a nie o gatunek), tylko ta cena. 1mb kantówki sosny w I gat. to 11zł, mahoń meranti - 18 zł, egz.wiśnia - 60zł. Nie wnikałem, ile tych mb wchodzi na okno 1.5x1.5 (6?, 12?), ale jak ktoś ma kasę, to liczy się co chce mieć, a nie ile kosztuje. U mnie kasy nie ma aż tak dużo, ale wystarczy na m.meranti.

• 8 years później...