Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kot w domu

mati_sowee

Recommended Posts

Mój kot dostawała suchą karmę i z puszek aż kiedyś dostał uczulenia i wydrapywał sobie sierść do gołej skóry weterynarz zakazał dawania tego pokarmu i tylko surowa wołowina albo drób.Kotek się wyleczył i ma się dobrze.Mój kot nie chciał nigdy pić mleka tylko wodę na dodatek musiała być puszczona wskakiwał na zlew i pił z kranu.

Jeśli je wyłącznie mięso, należałoby dawać również trochę innych dodatków - np. gotowany ryż, warzywa (te, które się nadają), trochę nabiału. Karmienie wyłącznie mięsem może prowadzić do przebiałkowienia. Jeśli nie można przemycić innych składników w sposób tradycyjny, czyli np. gotując drób z odrobiną ryżu i np. marchewki, można poeksperymentować z suchymi karmami - nie wszystkie zawierają te same składniki. Rzecz zresztą może być nie w składnikach podstawowych, a w zastosowanych konserwantach. Jaką karmę jadł Twój kot, kiedy zaczął się drapać?

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja z innej beczki....

wczoraj mojemu kotu odbiło :evil: :evil: :evil:

zaczął traktowac (zupełnie nagle) traktowac drugiego - z którym do tej pory żył w przyjaźni (wspólne spanie, mycie itp) jako wroga nr1 :evil: :evil: :evil:

syczy, warczy, chodzi nabuzowany, boi się go.....

sama radośc!!! :evil:

zaraz odbiło :wink:

zawsze jest jakaś przyczyna

boi się go, bo coś go przestraszyło, może ten drugi zrobił nieprzemyślany ruch, może inaczej pachnie, może inacze jsię porusza

koty są bardzo wrażliwe na takie sygnały, nawet dotychczasowy przyjaciel może zostać "nierozpoznany" jeśli np. przyjedzie od weta i pachnie lekami bądź zmieni mu się zapach moczu

a kiedy się boi, atakuje

z reguły przechodzi samo :wink:

dzięki dakota :D

dobrze rzeczesz, rzeczywiście miały miejsce podane przez ciebie sytuacje

1.wizyta (z noclegiem) siostrzenicy - a mój kot boi się nieznanych sobie ludzi jak diabeł wody święconej :evil: - jak ją rano zobaczył to zwiał pod kołdrę i leżał ze śmiercią w oczach :evil: :D :D

2. drugi kot akurat był prany...... :-? :-? :wink: pewnie inaczej pachnie :roll:

ale nigdy nie było problemów z zapachem po kapieli :-? :roll:

ale chyba bez weta się nie obejdzie, bo moja gangrena zawsze po większym dla niej stresiku ma zapalenie pęcherza :evil: :-?

teraz też jakoś znowu mi dziwnie wygląda :-?

jutro pojadę i zobaczymy...... :-?

i jak tu jakichkolwiek gości zaprosic?????? :-? :-? :roll:

wrażliwiec, bo arystokrata!!! :D

przodki medalowe i tak się geny przewrażliwiły :-?

(jak pomyślę, że pani od której żeśmy kota kupowali proponowała go wystawiac, to mnie śmiech pusty ogarnia - moja kota na widok obcego ludzia chowa się w najdalszy zakamarek mieszkania i nie wychodzi do końca wizyty :D :-? )

drugi na szczęście z dodatkiem zdrowych genów kundla - spokojny, zrównoważony i bez problemów psychicznych :D

jak łapiesz siku?

mi się raz udało do pustej kuwety :-?

po chyba piątym podejściu :-? :D

jak łapiesz siku?

mi się raz udało do pustej kuwety :-?

po chyba piątym podejściu :-? :D

na łyżkę wazową* podetkniętą pod delikwenta w akcji 8)

żaden z moich kotów nie ma nic przeciwko

może myślą, że nie chce mi się kuwety sprzątać i wolę zapobiec bałaganowi :roll:

*do zup używam inną

przeżyłam dziś chwile grozy

moja niewychodząca kiciusia (mieszkamy przy ruchliwym skrzyżowaniu) jakimś cudem wyszła na podwórko i spłoszona wylazła na wielkiego orzecha , na sam czubeczek i przyleciało stado wron i wyglądały jakby chciały ją zaatakować :o

a ona durna chciała polować na nie i wychodziła coraz wyżej aż na te cieniutkie gałązki

a ja stałam pod drzewem i rzucałam patyki żeby mi wrony nie zadziobały kota, a potem jak wrony zrezygnowały to przez godzinę zwabiałam sierściucha z drzewa , na góre umiała wyjść ale w dół srednio

ufff ciekawe kto miał więcej emocji , kot czy ja :wink:

Z tymi drzewami to tylko za pierwszym razem jest kłopot. Mój kiciorek jak pierwszy raz wyszedł na dwór i wszedł na kawałek drzewa (taki na wysokość 1 m) to też miauczał, żeby go zdjąć. A teraz się panisko porobiło i tylko patrzę, czy te cieniutkie gałązki na które włazi na samej górze się nie ułamią. Żeby tylko nie zachciało się polować na ptaszki, bo jak nic kiedyś się zleci.

Się przy okazji zapytam. Takie robale wyłażą z tyłków moich kociaków. Białe glisdy już martwe. Odrobaczane były i nic nie pomogło. Do veta mam nie po drodze, może wy pomożecie?

Mój kot dostawała suchą karmę i z puszek aż kiedyś dostał uczulenia i wydrapywał sobie sierść do gołej skóry weterynarz zakazał dawania tego pokarmu i tylko surowa wołowina albo drób.Kotek się wyleczył i ma się dobrze.Mój kot nie chciał nigdy pić mleka tylko wodę na dodatek musiała być puszczona wskakiwał na zlew i pił z kranu.

Jeśli je wyłącznie mięso, należałoby dawać również trochę innych dodatków - np. gotowany ryż, warzywa (te, które się nadają), trochę nabiału. Karmienie wyłącznie mięsem może prowadzić do przebiałkowienia. Jeśli nie można przemycić innych składników w sposób tradycyjny, czyli np. gotując drób z odrobiną ryżu i np. marchewki, można poeksperymentować z suchymi karmami - nie wszystkie zawierają te same składniki. Rzecz zresztą może być nie w składnikach podstawowych, a w zastosowanych konserwantach. Jaką karmę jadł Twój kot, kiedy zaczął się drapać?

Jadł różne karmy Whiskas Kitekat Friskas w puszkach,saszetkach a pomiędzy tym suchą karmę Friskas innej nie ruszał mleka jak pisałam nigdy nie chciał pić a o innym jedzeniu nie wspominam niekiedy trochę pasztetu.

Jadł różne karmy Whiskas Kitekat Friskas w puszkach,saszetkach a pomiędzy tym suchą karmę Friskas innej nie ruszał mleka jak pisałam nigdy nie chciał pić a o innym jedzeniu nie wspominam niekiedy trochę pasztetu.

jadł najgorsze z możliwych badziewie. Karmy marketowe pełne są chemii - polepszaczy zmaku, zapachu, barwników, do tego sztucznych wypełniaczy.

Bardzo często bywa przyczyną alergii lub problemów z układem pokarmowym.

polecam zmienić na lepszą jakościową karmę.

.

Się przy okazji zapytam. Takie robale wyłażą z tyłków moich kociaków. Białe glisdy już martwe. Odrobaczane były i nic nie pomogło. Do veta mam nie po drodze, może wy pomożecie?

należy odrobaczać do skutku. poza preparatami weterynaryjnymi nie ma innych sposobów

i nie ma nie po drodze :-?

preparat musi być silniejszy, a odrobaczanie powtarzane i to u wszystkich

kuwety trzeba wymyć, posłanka wyprać

nietępione glisty bądź tępione nieumiejętnie i bez konsultacji z wetem mogą doprowadzić nawet do śmierci kota

jadł najgorsze z możliwych badziewie. Karmy marketowe pełne są chemii - polepszaczy zmaku, zapachu, barwników, do tego sztucznych wypełniaczy.

Bardzo często bywa przyczyną alergii lub problemów z układem pokarmowym.

dokładnie ponadto nie zawierają tego co powinny zawierać - a więc w przypadku kotów dobrej (lub jako takiej) jakości mięsa, to co jest wewnątrz karm marketowych i nazywa się 4% (!) mięsa, to i tak najczęściej odpadki - skóry, oczy, chrząstki...

cena karm dobrej jakości jest znacznie wyższa, ale nie jest to takie poste przełożenie na portfel - karmy dobrej jakości kot zje znacznie mniej, bo więcej w niej "konkretu", a poza tym dobra karma nie wymaga podawania witamin (ja i tak podaję), no i ma wpływ na zdrowie kota, a weterynarz jest z tego wszystkiego najdroższy ;)

jaką?

a wiele ich 8)

wymienię tylko parę: Hill's, Leonardo, Biomill, Sanabelle, Best Choice, Eukanuba, Nutra Gold, Eagle Pack i cała masa innych, choćby Royal Canin (średni) dostępny w każdym sklepie zoologicznym

puszkowe: Almo Nature, Feline Porta, Iams, Miamor...

ja kupuję karmę w sklepach internetowych i w dużych opakowaniach, wychodzi przystępnie, przesyłki przy odpowiednio dużych zamówieniach są gratis, ai żwirek i żarełko wtaszczy mi ktoś do mieszkania 8)