Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kot w domu

mati_sowee

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cudny kiciuś Mati_sowee

bardzo lubię rude kotki , choć mam białego i buraska obie one :)

Dwa kotki w domu to super sprawa , moje świetnie się ze sobą dogadują i zawsze mają towarzystwo kiedy nas nie ma.

Nie namawiam Cię Mati_sowe na drugiego kotka ale jeśli już to dobrze żeby sie razem dwa od małego chowały.

I tez myślę że sie kiedyś zdecydujesz, nie wiem jak to działa ale zawsze chce sie mieć dwa koty.

Marzy mi sie jeszcze norweski leśny albo mein coon.

Ale to dopiero w nowym domu bo nie mam miejsca na trzecią kuwetę

:roll :wink:

http://img251.imageshack.us/img251/1663/rokusiarrzc9.th.jpghttp://img229.imageshack.us/img229/6185/roksanka123bj5.th.jpg

ta biała kicia to Roxi największy łobuz :roll:

Witam,

a czy widzieliście kota rosyjskiego niebieskiego?? To jest dopiero prawdziwy arystokrata :D

Moim marzeniem jest właśnie mieć takiego kota, ale muszę jeszcze poczekać.

Bardzo podobają mi się też Leśne Norweskie koty. Prawdopodobnie będę miała takiego i takiego :)

A może ktoś z Was ma Rosyjskiego kota??

kot jest juz z nami w domku

a to jego foteczka

stefan

a co do jedzenia nie wiem jak to jest z whiskasem, ale kotu smakowal a w sklepie w ktorym kupowalam nie bylo nic innego niz to co kupilam

Kotek fajnisty. Taaa, takie foliowe kulki to najlepsza zabawka :-)

A masz może wskaźnik laserowy? Moje uwielbiały biegac za

czerwona kropką :-)

Mati, że kotu Whiskas smakował to nie jest argument. Dzieciom najbardziej czekolada smakuje, a niedobrzy rodzice nie pozwalają im się żywiść samą czekoladą :-) Karmę warto kupowac w sklepach zoologicznych albo przez internet (warto porównać ceny, niektóre sklepy lekko przeginają), nie w marketach.

Wiadomo, że jako początkująca kociara mogłaś o tym nie wiedziec, dlatego traktuj nasze sugestie co do jakości karmy jako przyjazne rady dla dobra kota :-)

Pozdrawiam

zielony_listek

kot jest juz z nami w domku

a to jego foteczka

stefan

a co do jedzenia nie wiem jak to jest z whiskasem, ale kotu smakowal a w sklepie w ktorym kupowalam nie bylo nic innego niz to co kupilam

Kotek fajnisty. Taaa, takie foliowe kulki to najlepsza zabawka :-)

A masz może wskaźnik laserowy? Moje uwielbiały biegac za

czerwona kropką :-)

Mati, że kotu Whiskas smakował to nie jest argument. Dzieciom najbardziej czekolada smakuje, a niedobrzy rodzice nie pozwalają im się żywiść samą czekoladą :-) Karmę warto kupowac w sklepach zoologicznych albo przez internet (warto porównać ceny, niektóre sklepy lekko przeginają), nie w marketach.

Wiadomo, że jako początkująca kociara mogłaś o tym nie wiedziec, dlatego traktuj nasze sugestie co do jakości karmy jako przyjazne rady dla dobra kota :-)

Pozdrawiam

zielony_listek

mam wskaznik - ale kot ma wiecej energii ode mnie, wiec kulka spelnia zdecydowanie lepsza role - dzisiaj jade kupic mu drapaczke i jaka kulke z czyms w srodku aby wydawala dzwieki

a co do karmy - otoz pojechalam do sklepu zoologicznego i autentycznie byly tam tylko te dwa produkty o ktorych napisalam wczesniej dla kociat - wiec kupilam - ale oczywiscie nie zamierzam go karmic jedynie whiskasem

podziele sie z Wami jeszcze jedna super informacja

mam bardzo madrego i czystego kotka - pierwszego dnia uczylam go korzystania z kuwety - jak zaczynal sie krecic to wkladalam go do kuwety - glaskalam - zalatwial sie mowilam ze jest dobrym kotkiem i prosze bardzo dalo efekty Stefcio zalatwia sie sam do kuwety :)

a i jeszcze jedno - kotke karmilam surowym miesem - przy tym mysle o puszkach i suchym pokarmie moze polecicie cos dla 7tygodniowego kota.

uwazaj z surowym miesem! mozna b. powaznie zaszkodzic kotu (nie pamietam nigdy czy dot to tylko miesa surowego wieprzowego czy tez innych) - sprawdz!

nie dawaj puszkowych whiskasow, kiti ketow itp.

kupuj royal canin, purine, hillsa - (oczywiscie tak jak ktos napisal wersje dla "juniorów") wyjdzie ci kosztowo bardzo podobnie (jak w sumie nie taniej) a zwlaszcza u mlodego kota warto zainwestowac w dobra i zbilansowana karme a nie to spermarketowe gówienko :wink:

ps. moj kot najchetniej je Hillsa (Royal canin mu nie smakuje ale to kazdy kot ma inne "upodobania")

ps. karme mozesz kupowac w necie - duuuzo taniej :)

Moje kotki tez były czyścioszkami, sikały grzecznie do kuwety , :roll:

Ale od jakiegoś czasu moje kotki sikają mi gdzie im sie tylko spodoba, dywanik łazienkowy piorę co tydzień :evil:

Czasem nie mam już do nich sił , obie są zdrowe, mają osobne wielkie kuwety kryte a mimo to zawsze mi jakąś niespodziankę wyszykują :roll:

Takie są właśnie koty, cudowne, kochane i nie przewidywalne.

Ale i tak chce mieć jeszcze jednego .

Pozdrawiam :)

mati gratuluję nowego domownika. Jest cudny! :)

Moja kociczka, kiedy ją znalazłam (na schodach) pokręciła się troszkę po domu, a potem grzecznie ukucnęła i nasiusiała na gazetę leżącą na podłodze. Była to gazeta, którą akurat czytałam i zostawiłam na podłodze jak szłam zobaczyć co to za kot tak się wydziera na schodach. :wink:

Skorpionku, a nie kupiłas tym razem innego żwirku, że koty mają fochy?

Moja nie raczyła korzystać z tego drzewnwgo - też robiła obok, dając nam do zrozumienia, że oczekuje czegoś innego. Szybko nas wytresowała. :wink:

Kofi żwirek stosujemy zawsze ten sam kupujemy benka , niestety nasz problem trwa już kilka miesięcy :cry:

Ręce mi opadają od sprzątania kocich siuśków i prania dywaników ,z dywanika w przedpokoju już zrezygnowałam , kupiłam nawet koci odstraszacz , ale nic to nie pomogło :evil:

Obie mają już po 3 lata i nie wiem co im się pomieszało :roll:

Kiedyś przeszły same siebie , zesikały mi doszczętnie matkę edukacyjną dziecka,

Nie są zazdrosne o dziecko to już u nas drugie i szybko malucha zaakceptowały.

Mają po prostu jakieś swoje fanaberie i co kilka dni mam niespodziankę w postaci kupy albo siuśków :evil: wrrrr

Teraz mi się przypomniało, jak moja kotka chciała mieć porcelanowy kibelek:

Poprzednie mieszkanie kupiliśmy w stanie surowym zamkniętym i po wprowadzeniu się, zanim wykafelkowaliśmy łazienkę umywalka leżała w jednym pokoju i czekała na zamontowanie. Po jakims czsie w tym pokoju zaczęło... no, nieelegancko pachnieć. Sprawdziliśmy wszystkie kąty - nic. Coś jakby od tej umywalki :roll: Ale wyglądała na pustą. Nie była jednak pusta - miała zamontowane kolanko i tam :evil:

Ale kotom się wiele wybacza. :wink:

Ostatnio poleguje sobie w bidecie, ale się tam nie załatwia.

Skorpionku

a może nie odpowiada im kryta kuweta? słyszałam, że nie wszystkie koty je lubią, może kuwety nie stoją w zacisznym miejscu (koty muszą mieć spokój)....

odrobaczaj regularnie - u mnie kot dostał robali - ŻARŁ NAMIĘTNIE MUSZYSKA- zaczął załatwiać się poza kuwetką- po odrobaczeniu mu przeszło ( i dostał dodatkową "osobistą" kuwetkę :wink: )

A sterylizowane masz koty? :roll: może w tym tkwi problem?

a może jakieś problemy z nerkami mają? sikanie to wtedy typowy objaw...[/b]

a i jeszcze jedno - kotke karmilam surowym miesem - przy tym mysle o puszkach i suchym pokarmie moze polecicie cos dla 7tygodniowego kota.

uwazaj z surowym miesem! mozna b. powaznie zaszkodzic kotu (nie pamietam nigdy czy dot to tylko miesa surowego wieprzowego czy tez innych) - sprawdz!

nie dawaj puszkowych whiskasow, kiti ketow itp.

kupuj royal canin, purine, hillsa - (oczywiscie tak jak ktos napisal wersje dla "juniorów") wyjdzie ci kosztowo bardzo podobnie (jak w sumie nie taniej) a zwlaszcza u mlodego kota warto zainwestowac w dobra i zbilansowana karme a nie to spermarketowe gówienko :wink:

ps. moj kot najchetniej je Hillsa (Royal canin mu nie smakuje ale to kazdy kot ma inne "upodobania")

ps. karme mozesz kupowac w necie - duuuzo taniej :)

malemu nie daje surowego miesa - moze kiedys

na swoje usparawiedliwienie moge tylko powiedziec ze naprawde nic w tym sklepie zoologicznym innego nie bylo- a whiskas kupilam w saszetkach dla kociat - obiecuje poprawe jutro wyruszam w poszukiwaniu innego jedzenia - bo w necie owszem moge kupic, ale musze czekac

SKORPIONKU - COŚ jest na pewno nie tak

1-wsza rzecz - jakias choroba ukladu moczowego (SUK, cos z nerkami itp) - malo prawdopodobne jesli siusiaja 2 koty i nie jest to codzienniea tylko "czasem odbija"

2- o cos koty maja do was - ludzi zał, o cos sie na was złoszcza, cos im nie pasuje i tak wlasnie wyrazaja te swoja zlosc.

Pytanie tylko co to jest to "coś"?:) To ze jednego malucha zaakceptowaly nie znaczy ze bedzie tak samo z drugim, mozliwe tez ze np. stalo sie cos co dla was bylo tak blahe ze nawet juz nie pamietacie zdarzenia a dla kotow bylo to bardzo wazne i ... pamietaja :)

Musicie sie zastanowic o co biega. Moze nie pozwalacie na cos kotom co wczesniej bylo im dozwolone,moze zostaly skrzyczane i uznaly ze nieslusznie?, moze cos sie zmienilo w domu (inne zwyczaje domownikow, inny niz dotychczas tryb dnia?) moze ktores z dzieci zaczyna za bardzo " mietosic"te kociska co im sie nie podoba ?

czasami tez (czego oczywiscie nie sugeruje :)) jakies spiecia pomiedzy ludzmi sa b. wyczuwane przez zwierzeta i sprawiaja im duzo frustracji.

Na pewno powod obrazy i takiego zachowania jest (i raczej nie kwestia zwirku - skoro koty wyraznie "atakuje" siuskami sprzety domowe - :wink: )

Zycze powodzenia w rozwiazniu problemow !

pozdrawiam

mati_sowee - na pewno tam 1 whiskas nie zaszkodzi :wink:

to tak jak u ludzi -np. jak juz odzywiamy sie zdrowo to sie swiat nie zawali po np. wyskoku do Burger Kinga czy na wieeeelkie ciachooo :wink:

wazne zeby nie jadly tego systematycznie, mi tez sie czasem zdarza kupic whiskasa jak np zauwazam ze zapomnialam kupic "dobra karme"a kot zyczy sobie kolacje :) i jedyna mozliwosc to wyskoczenie do sklepu za rogiem :wink:

Moje mruczki nie dawno były odrobaczane ,kuwety stoją raczej w ustronnym miejscu więc kociaki mają spokój ,być może że im kuwety nie pasują :roll:

ale do nich też wchodzą , ale co któryś raz idą sobie na dywanik albo w przedpokoju na linoleum ,dekorują sobie po swojemu :roll: :roll:

pozdrawiam :)