radomik 24.09.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Wiem co to jest, ale nigdy w praktyce nie widziałem, jak to wygląda. Planuję 2 wyczystki: do kominka i do piieca na paliwa stałe. Nie wiem jak ją "wkleić" w komin.Jedna wypadłaby w pokoju, po drugiej stronie kominka, druga w kotłowni - tyle że piec będzie "przytulony" do komina. Więc aby jej użyć trzeba przestawiać piec? help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANRAMI 24.09.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 potrzymuje temat bo nie weidziec czemu u mnie wyszło jakos nie najszczęsliwiej jka bede na budowie to zrobie fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 24.09.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Wiem co to jest, ale nigdy w praktyce nie widziałem, jak to wygląda. Planuję 2 wyczystki: do kominka i do piieca na paliwa stałe. Nie wiem jak ją "wkleić" w komin. Jedna wypadłaby w pokoju, po drugiej stronie kominka, druga w kotłowni - tyle że piec będzie "przytulony" do komina. Więc aby jej użyć trzeba przestawiać piec? help u mnie wyczystka do pieca wygląda tak: http://images20.fotosik.pl/370/6c2e0e15e2e1433d.jpg do kominka wymurowalem zwkły prostokątny otwór - będą tam zamontowane drzwiczki, żeby kominiarz mógł od czasu do czasu wybrać sadzę [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 25.09.2007 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 a po co Ci wyczystka, skoro masz rurę stalową w kominie? (jak na foto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 26.09.2007 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 noi ja chciałbym dorzucić pytanko. mianowicie. kominek mam na piętrze, a ciąg kominowy jest do parteru. czyli jakieś 2.50 "wolnej" przestrzeni na sadzę która spadnie poniżej kominka. czy wyczystka jest konieczna w tym przypadku czy też poczekać 100 lat aż sie ten "słup" kominowy zapełni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 26.09.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 noi ja chciałbym dorzucić pytanko. mianowicie. kominek mam na piętrze, a ciąg kominowy jest do parteru. czyli jakieś 2.50 "wolnej" przestrzeni na sadzę która spadnie poniżej kominka. czy wyczystka jest konieczna w tym przypadku czy też poczekać 100 lat aż sie ten "słup" kominowy zapełni. Fakt zepełni się to po jakiś 100 latach ale wyczyśzczenie tego będzie wymagało albo wykucia dziury a wtedy możesz mmieć wysyp sadzy albo dostania się od góry i wybrania łychą. Ja zrobiłbym normalną wyczystkę i dbał o komin tak jak powinno się dbać a nie kombinował. Może te nagromadzone sadze mogą się zapalić i będzie jeszcze większy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 26.09.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 noi ja chciałbym dorzucić pytanko. mianowicie. kominek mam na piętrze, a ciąg kominowy jest do parteru. czyli jakieś 2.50 "wolnej" przestrzeni na sadzę która spadnie poniżej kominka. czy wyczystka jest konieczna w tym przypadku czy też poczekać 100 lat aż sie ten "słup" kominowy zapełni. Fakt zepełni się to po jakiś 100 latach ale wyczyśzczenie tego będzie wymagało albo wykucia dziury a wtedy możesz mmieć wysyp sadzy albo dostania się od góry i wybrania łychą. Ja zrobiłbym normalną wyczystkę i dbał o komin tak jak powinno się dbać a nie kombinował. Może te nagromadzone sadze mogą się zapalić i będzie jeszcze większy problem. zgadzam się i rozważam taką opcję. lepiej zapobiec od razu "problemowi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 26.09.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 a swoją drogą widziałem jak wygląda komin po zapaleniu się w nim sadzy. nieciekawie ( a raczej nieszczelnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 26.09.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 noi ja chciałbym dorzucić pytanko. mianowicie. kominek mam na piętrze, a ciąg kominowy jest do parteru. czyli jakieś 2.50 "wolnej" przestrzeni na sadzę która spadnie poniżej kominka. czy wyczystka jest konieczna w tym przypadku czy też poczekać 100 lat aż sie ten "słup" kominowy zapełni. Fakt zepełni się to po jakiś 100 latach ale wyczyśzczenie tego będzie wymagało albo wykucia dziury a wtedy możesz mmieć wysyp sadzy albo dostania się od góry i wybrania łychą. Ja zrobiłbym normalną wyczystkę i dbał o komin tak jak powinno się dbać a nie kombinował. Może te nagromadzone sadze mogą się zapalić i będzie jeszcze większy problem. Tak pół żartem: za 100 lat to już raczej nie będzie twój problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 26.09.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 no tak , ale chyba lepiej pozostawić po sobie dobrą opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts