iwona 213 24.09.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 witamjuz mialam mieszkac w nowym domku a tu czekaja mnie ponowne wylewki... musielismy zrywac podlogi i cofnąć sie do chudziaka. A wiec do rzeczy... na chudziaku położyliśmy pape termozgrzewalną, styropian i pytanie czy dawac na styropian folie czy lać wylewke bez folii. Jedna strona przemawia za tym żeby dac folie, żeby woda z wylewki nie spłyneła dalej i dzieki temu szybciej odparuje woda (fachowcy chcą to zrobić bardzo ostrożnie i tak żeby folia była szczelna). Druga strona jest przeciwna, poniewaz wilgoc która będzie miedzy styropianami nie bedzie miala jak odparowac, zostaną jeszcze dylatacje ale to juz ograniczona ilosc miejsca na odparowywanie wilgoci. Troche sie boje tej folii, poniewaz jak zrywalismy podlogi miedzy papą a folią (folia ktora oddzielala pape od styro-teraz juz jej nie dajemy) bylo sporo wody i jednym pomieszczeniu zrobil sie juz malutki grzybek. Stwierdziliśmy wszyscy ze gdyby folii nie bylo woda odparowalaby, a spod folii nie mogla sie wydostac.I co ja mam zrobić żeby było dobrze, żadne rozwiązanie tak naprawde mnie nie przekonuje po tym co przeszłam... Powiedzcie mi coś mądrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek79wawa 24.09.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 nie wiem czemu daliscie folie na pape jestem za tym zeby zrobic w ten sposob ze dac folie lub pape styropian w miare suchy na ile sie da iznowu folie, zaobserwowalem na innych budowach ze tak robia wykonawcy czemu zrywaliscie wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona 213 24.09.2007 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 źle wykonana izolacja, zastosowany niewłaściwy lepik na bazie rozpuszczalników, które zaczeły sie utleniać jak się zrobiło gorąco. Ale najgorsze juz za nami. Wszystko wyczyszczone, położona nowa prawidłowa izolacja, styropian no i w środe mają lać wylewki, po raz drugi... Co do tej folii na papie to była położona jako dystans miedzy papą a styropianem, jednak nikomu nie polecam takiego rozwiązania po tym co zobaczyłam co tam się zaczeło dziać po roku czasu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 24.09.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Ale podobno ta folia na papie jest potrzebna aby zabezpieczyć styropian przed szkodliwym działaniem papy na styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona 213 24.09.2007 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 papa termozgrzewalna nie reaguje ze styropianem, środek na bazie wody jeśli ktos stosuje również nie reaguje, wiec nie ma potrzeby dawać folii. Moim zdaniem po tym co zobaczyłam po zerwaniu podłogi, nie powinno sie dawac folii na pape, ale to jest tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 24.09.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 tam nie ma prawa być wilgoci, jak jest to zostało cos spaprane na etapie izolacji przeciwwilgociowej a jak już jest, to lepiej zeby ta wilgoc została w styro niż poszła w parkiet czy miałby sie grzybek w domu zadomowić daj folie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona 213 24.09.2007 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 dzieki Rezi za odpowiedź, juz postanowiłam że na styropian dam jednak folie i dopiero wylewka.A co sądzisz o foli na papie?? u mnie tym razem jest tak:Papa termozgrzewalnastyropian 2x5 cmfoliawylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek79wawa 25.09.2007 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 zrob tak a bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.09.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 .................................... Papa termozgrzewalna styropian 2x5 cm folia wylewka folia działa jako warswa poślizgowa dla płyty podłogowej zabezpiecza styro przed wchłanianiem wody z betony koszt niewielki a nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko72 29.09.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 no dobraa nie mozna dac folii na beton zamiast papy? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 29.09.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 no dobra a nie mozna dac folii na beton zamiast papy? pozdr nie można - po paru latach z folii będzie sito faolia ma grubośc 0,2 ( ew 0,3) papa to jedna ok 1,6 mm grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 30.09.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Dlaczego z folii ma być sito? Folia rozkłada się o wiele wolniej niż papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 04.10.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja dałam 3 x folię 0,2 (miało być 2 x 0,3 ale nie było tej grubszej folii). Nawet jak z którejś warstwy zrobi się sito to są jeszcze kolejne. Koszt ok 2,6 za metr kw (oczywiście wszystkich trzech warstw) a więc znacznie taniej niż papa no i robocizna własna i nieskomplikowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 tam nie ma prawa być wilgoci ... tam ma prawo być wilgoć /czasem wręcz woda/ i zeby to stwierdzic nie trzeba fachowca /wystarczy rozebrac kilka posadzek pod które włozono folie .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 04.10.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 tam nie ma prawa być wilgoci ... tam ma prawo być wilgoć /czasem wręcz woda/ i zeby to stwierdzic nie trzeba fachowca /wystarczy rozebrac kilka posadzek pod które włozono folie .../ możesz rozwinąć? ja już sie naprawdę zgubiłem jak to powinno wyglądać Janzar pisze tak: - na chudym betonie podkladowa papa termozgrzewalna V 60 S 35 lub V 60 S 30 - warstwa foli budowlanej jako i wylacznie dystans miedzy papa i styropianem - styropian FS 20 10 cm - folia budowlana jako dystans i warstwa poslizgowa miedzy styropianem i zaprawa jastrychowa - jastrych a Ty piszesz że folia nie, dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 a Ty piszesz że folia nie, dlaczego? Habier Janzar ma swoja teorie - która pasuje mu jako teoria wykonawcy ja mam swoją - teorie uzytkownika ... moze tak napisze ... myłes kiedyś ręce z zegarkiem na ręku ? zobaczyłes efekt zaparowanego szkiełka ? łatwo było wode spod szkiełka usunąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 04.10.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 a Ty piszesz że folia nie, dlaczego? ja mam swoją - teorie uzytkownika ... OK, to jak wg Ciebie powinien wyglądać "modelowo" wykonany Jastrych - gdybyś mógł warstwa po warstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.10.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 OK, to jak wg Ciebie powinien wyglądać "modelowo" wykonany Jastrych - gdybyś mógł warstwa po warstwie. - podłoże /ostry piach, pospołka/ - beton B10 - papa /lub 2 x papa / - styropian - jastrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 05.10.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 - podłoże /ostry piach, pospołka/ - beton B10 - papa /lub 2 x papa / - styropian - jastrych OK, rozumiem. A gdybyś był tak miły i mi napisał (jestem kompletnym laikiem) jaka jest różnica pomiędzy wykonawcą a userem takiej posadzki. Chodzi mi o to dlaczego wykonawca sugeruje położenie folii pomiedzy styro i jastrychem gdy jest to niepożądane (dla usera)?? Czy mu to w jakiś sposób ułatwia pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 05.10.2007 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 mozecie mi wytłumaczyc skąd ma byc woda pod styropianem i pod folią ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts