Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia na styropian - plusy czy minusy, dawać czy nie dawać??

Recommended Posts

witam

juz mialam mieszkac w nowym domku a tu czekaja mnie ponowne wylewki... musielismy zrywac podlogi i cofnąć sie do chudziaka. A wiec do rzeczy...

na chudziaku położyliśmy pape termozgrzewalną, styropian i pytanie czy dawac na styropian folie czy lać wylewke bez folii. Jedna strona przemawia za tym żeby dac folie, żeby woda z wylewki nie spłyneła dalej i dzieki temu szybciej odparuje woda (fachowcy chcą to zrobić bardzo ostrożnie i tak żeby folia była szczelna). Druga strona jest przeciwna, poniewaz wilgoc która będzie miedzy styropianami nie bedzie miala jak odparowac, zostaną jeszcze dylatacje ale to juz ograniczona ilosc miejsca na odparowywanie wilgoci.

Troche sie boje tej folii, poniewaz jak zrywalismy podlogi miedzy papą a folią (folia ktora oddzielala pape od styro-teraz juz jej nie dajemy) bylo sporo wody i jednym pomieszczeniu zrobil sie juz malutki grzybek. Stwierdziliśmy wszyscy ze gdyby folii nie bylo woda odparowalaby, a spod folii nie mogla sie wydostac.

I co ja mam zrobić żeby było dobrze, żadne rozwiązanie tak naprawde mnie nie przekonuje po tym co przeszłam... Powiedzcie mi coś mądrego.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

źle wykonana izolacja, zastosowany niewłaściwy lepik na bazie rozpuszczalników, które zaczeły sie utleniać jak się zrobiło gorąco. Ale najgorsze juz za nami. Wszystko wyczyszczone, położona nowa prawidłowa izolacja, styropian no i w środe mają lać wylewki, po raz drugi...

Co do tej folii na papie to była położona jako dystans miedzy papą a styropianem, jednak nikomu nie polecam takiego rozwiązania po tym co zobaczyłam co tam się zaczeło dziać po roku czasu.

Pozdrawiam.

tam nie ma prawa być wilgoci ...

tam ma prawo być wilgoć /czasem wręcz woda/ i zeby to stwierdzic nie trzeba fachowca /wystarczy rozebrac kilka posadzek pod które włozono folie .../

możesz rozwinąć? ja już sie naprawdę zgubiłem jak to powinno wyglądać

Janzar pisze tak:

- na chudym betonie podkladowa papa termozgrzewalna V 60 S 35 lub V 60 S 30

- warstwa foli budowlanej jako i wylacznie dystans miedzy papa i styropianem

- styropian FS 20 10 cm

- folia budowlana jako dystans i warstwa poslizgowa miedzy styropianem i zaprawa jastrychowa

- jastrych

a Ty piszesz że folia nie, dlaczego?

a Ty piszesz że folia nie, dlaczego?

Habier

Janzar ma swoja teorie - która pasuje mu jako teoria wykonawcy

ja mam swoją - teorie uzytkownika ...

moze tak napisze ... myłes kiedyś ręce z zegarkiem na ręku ?

zobaczyłes efekt zaparowanego szkiełka ?

łatwo było wode spod szkiełka usunąć ?

- podłoże /ostry piach, pospołka/

- beton B10

- papa /lub 2 x papa /

- styropian

- jastrych

OK, rozumiem.

A gdybyś był tak miły i mi napisał (jestem kompletnym laikiem) jaka jest różnica pomiędzy wykonawcą a userem takiej posadzki. Chodzi mi o to dlaczego wykonawca sugeruje położenie folii pomiedzy styro i jastrychem gdy jest to niepożądane (dla usera)?? Czy mu to w jakiś sposób ułatwia pracę?