Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia na styropian - plusy czy minusy, dawać czy nie dawać??

Recommended Posts

Witam

Też długo się kiwałem nad tym problemem!

Wymyśliłem sobie tak:

Chudziak, a na nim papa termozgrzewalna. To pozwoli zrobić szczelną "wannę", która będzie wypełniona tymi pozostałymi warstwami.

Rola ich - to termoizolować. To z kolei oznacza , że nie powinno tam być śladu wody.

Więc...

Wyleję tam z 15 do 20cm wylewki pianoperlitobetonowej!

Poczekam ile trzeba, żeby woda została związana a nadmiary wysuszone (jak z każdą inną wylewką!).

Na to rzucę 2 razy folię BEZ jakichkolwiek zabiegów zmierzających do jej uszczelniania. Uważam, ze to zbędne skoro ma pełnić rolę warstwy poślizgowej dla pracującej termicznie betonowej płyty grzewczej ogrzewania podłogowego.

I tak się przetrze - bo MUSI!

Dalej już tak jak wszyscy - podłoga. (U mnie to będą dechy. Cienkie ale ładne).

Uciekam od styropianu, który nie nasiąka, ale jest mokry. Ugina się, ale jest sztywny. Termoizoluje, ale byle ślad aromatu go zabija...

Robię sobie wylewaną, ciągłą termoizolację dla przedziału temperaturowego od -200 do +800stC.

Po co?

Bo takie są parametry tego, co tam wrzucę! Aż takie nie są potrzebne, ale jak są?...

Mam je psuć?! :o Po co?

Pozdrawiam Adam M.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja mam zrobione tak

-20 cm podsypka

-12 cm chudziak B-10

- papa zgrzewalna v-70 s30

- folia czarna 0,2

-styropian 2x4cm na zakładke, tam gdzie podłogówka styropian z odblaskiem

-posadzka beton 8 cm

i nigdy w życiu bym tak więcej nie zrobił, bo jest niby wzorcowo i na razie sucho, ale jest dość istotny problem , po nagrzaniu podłogówki spod posadzki w miejscach dyletacji wydobywa sie dosc nieprzyjemny zapach czego ano tak fajnie zachwalanej papy zgrzewalnej, która niby nie ma zapachu itd,i sam nie wiem co mam z tym fantem zrobic, jestem w przededniu układania płytek na podłodze i co teraz, czy zapaszek zniknie pod warstwa płytek i kleju, co robić poradzcie( byłem w dwóch domach u znajomych położyli tylko folie i jest ok nie ma zapachu, jest sucho)