aniakrzys 24.09.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 No i zaczęło się. Papierologia w trakcie realizacji a my już zaczynamy kupować materiały na budowę. Na pierwszy ogień poszła stal. Kupiliśmy tylko fi12, fi16 i fi18. Wydaliśmy 5tys zł. Strzemiączka z Fi6 budowlaniec powiedział, że kupi sam a my tylko zwrócimy kasę. Jutro przywożą stal a fadroma zdejmuje humus. We czwartek ma przyjść geodeta wytyczać dom i biorę sięza kopanie rowka pod ławę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 25.09.2007 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Humus zdjęty. Fadroma pracowała 4 godz. i stałem się lżejszy o 400zł. Stal przyjedzie we czwartek albo w piątek. Dzisiaj byliśmy u projektanta wnętrz. Załamka... Za kompletny projekt kuchni i salonu chce 60zł/m2 czyli jakieś 2,5tys zł. Chyba z niego zrezygnujemy. Szukamy kogoś tańszego albo sami zaprojektujemy otwartą kuchnię z salonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 29.09.2007 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Stal już na działce. Teraz mam problemy ze spaniem. Żeby tylko złomiarze się nie zainteresowali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 09.10.2007 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Dzisiaj miała przyjść ekipa budowlana by wpić szpadel pod wykop na fundamenty. Niestety nie przyszli. Wkurzyłem się na całego. No to ładnie się zaczyna ta nasza budowa ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 28.10.2007 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Minął prawie miesiąc. Ława zalana, ekipa zaczęła wczoraj murować bloczki betonowe. Jak dobrze pójdzie to do środy skończą. Gdy ekipa weszła na plac codziennie jeździłem nadzorować ich pracę. Wykopałem też część wykopu pod ławę.Niestety nie ustrzegłem się pierwszego błędu a raczej nie sprawdziłem jak brygadzista wymierzył ławy. Otóż okazało się, że garaż został skrócony o 12,5cm. Kierownik budowy powiedział żeby wysunąć bloczki fundamentowe o 8 cm i potem ścianę o kolejne 4,5cm i będzie dobrze. No ale pierwszy poważny błąd już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 16.12.2007 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Ech, długo nie pisałem ale i pracy było mnóstwo. Fundamenty wymurowane, zasypane. Sam układałem kanalizację. jestem dumny z pierwszej instalacji wykonanej własnoręcznie. Zdjęcia z prac dodane do albumu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 23.03.2008 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 No i znowu jesteśmy na budowie. Sezon ogórkowy się skończył a my rozpoczęliśmy stawianie parteru. Ekipa się spręża, pogoda dopisuje. Planowaliśmy stawianie dachu na początek maja i jak tak będzie szło jak do tej pory to może się to uda. Na zdjęciach widać stan aktualny budowy. Strop zamieniliśmy z ACKERMANa na TERRIVA firmy RECTOR. Strop jest specyficzny bo belki wykonane są z betonu sprężonego i są wygięte do góry. Pod ciężarem baniaków wyprostują się a na beton będą działały siły ściskające dzięki czemu ten typ stropu uzyskuje bardzo dużą wytrzymałość. Dwa okna w salonie zamieniliśmy na jedno duże od podłogi po sufit o szer. 3m. Okno balkonowe też będzie wysokie aż do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 05.04.2008 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 4.04 zaleliśmy strop betonem. Poszło łącznie 14m3 betonu B20. Dzisiaj zadzwoniłem do ekipy od dachu żeby potwierdzić termin rozpoczęcia montażu dachu. Umówiliśmy się na przełom kwietnia/maja. Na poniedziałek 7.04 zamówiłem kolejną dostawę zakupionego wcześniej BK. Mają przywieźć go z HDS'em i wstawić na strop. Będzie spec od majstra i wskaże gdzie postawić bloczki. Od wtorku 8.04 ekipa budowlana ma wejść na budowę i stawiać poddasze.Wrzuciłem kolejne zdjęcia do katalogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 16.04.2008 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Totalne zaskoczenie. 10.04 ekipa budowlana zakończyła stawianie ścianek szczytowych. Zaczął padać deszcz i cały dom nasiąkł jak gąbka. Dobrze, że nie ma już mrozów bo stresowalibyśmy się.Teraz zamawiamy okna, bramę garażową i drzwi wejściowe. Kolor wymiera oczywiście żona. Wahamy się między kolorem dąb bagienny a orzech ciemny. Okna będą z BUDVAR'u.Rozpocząłem rozmowy z firmami na temat projektu i wykonania instalacji "Inteligentnego domu". Mamy nadzieję, że cena nas nie zabije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 21.04.2008 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 mamy problem z oknami. Zachciało mi się zrobić witrynę od podłogi do sufitu. Budowlańcy zostawili taką dziurę ale okazało się, że witryna może mieć wysokość max 235cm. Dzisiaj budowlańcy wstawiają nadproże tak by obniżyć o 30 cm. Mają też położyć jedną warstwę suporexu w witrynie i wyjściu na taras.Jutro przyjeżdża drewno na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 05.05.2008 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Praca na budowie wrze. Ekipa od dachu postawiła więźbę. Jutro wchodzą murarze żeby zakończyć szczyty. Mają być zakończone poniżej krokwi żeby można było bez problemu umieścić wełnę między krokwiami nad szczytem. We środę jadę kupić płytki STEGU żeby okleić komin. Takie same będą na cokole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts