To_masz 24.09.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 witam,co zrobić jeśli brak jest połączeń wyrównawczych np w łazience i nie został tam doprowadzony żaden dodatkowy kabel? podłączyć brodzik do przewodu PE najbliższego gniazdka ? mam nadzieję że nie jest to głupie pytaniepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 25.09.2007 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 a z czego masz zrobioną instalację CO i wodną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 25.09.2007 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 pex-alu-pex - całość jedynie gaz będzie 'z nie plastiku' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 25.09.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Ja też nie mam żadnych połączeń wyrównawczych i pierwszy raz o tym słyszę. Jestem jeszcze na etapie przed tynkami, stąd mógłbym coś takiego zrobić, czy mógłbym prosić o oświecenie mnie w tym temacie i wypowiedzi, czy ktoś ma coś takiego i czy jest to wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 25.09.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Zgodnie z normami połączenia wyrównawcze powinny być.Ale - tutaj ustawodawca się nie popisał, bo zgodnie z polskimi przepisami podłączona powinna być nawet metalowa bateria umywalkowa czy brodzikowa, co jest praktycznie niewykonalne. Co ciekawe, tak restrykcyjne przepisy są tylko w naszym kraju, np. w Niemczech przy spełnieniu pewnych warunków nie jest to wymagane. W praktyce więc przepis jest martwy.Kiedyś na forum elektryków była nawet dość pokaźna dyskusja na ten temat. Jeden z naszych polskich autorytetów w tej dziedzinie udowadniał nawet, że wprowadzenie potencjału ziemi tam, gdzie nie ma żadnego potencjału prowadzić może paradoksalne do obniżenia bezpieczeństwa porażeniowego - tutaj przykładem może być brodzik, kiedy bezpieczniejsze jest nie łączenie go z ziemią.A więc: z jednej strony normy budowlane, z drugiej strony życie: w praktyce, z tego co wiem, mało kto robi połączenia wyrównawcze tam, gdzie nie jest to naprawdę uzasadnione.W przypadku brodzika, od którego zaczął się wątek, sądzę, że niepodłączenie brodzika w ogóle do ziemi nie spowoduje żadnych zagrożeń, natomiast podłączenie go do PE w gniazdku może skończyć się tragicznie w przypadku upalenia się lub poluzowania przewodów w gniazdku, kiedy jednocześnie będzie podłączony jakiś uszkodzony odbiornik z przebiciem na obudowę. Wiem, wiem - oczywiście powinna zadziałać różnicówka, ale co będzie, jeśli nie zadziała albo wręcz jej nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 25.09.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 To w takim razie gdzie wskazane byłyby połączenia wyrównawcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 25.09.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Powinieneś mieć w głównej rozdzielnicy elektrycznej szynę wyrównawczą, do której potem podłączane są lokalne szyny wyrównawcze znajdujące się w wybranych pomieszczeniach czy miejscach (np. w łazience, w kotłowni). I znowu: w praktyce tych szyn nie ma, i jest dylemat - gdzie podłączyć ten brodzik Jeśli jesteś jeszcze przed tynkami, warto jednak coś takiego zrobić. Dajesz w okolicy głównej rozdzielnicy elektrycznej (albo wewnątrz) szynę np. z bednarki, do niej łączysz: przewód PE z zasilania budynku, ew. uziomy (otokowe, fundamentowe, czy jakie tam masz - jeśli masz), przewód PE do rozdzielnicy elektrycznej. Do tej szyny puszczasz z łazienki przewód 6mm2 (od biedy 4mm2), koniecznie miedziany i koniecznie w żółtozielonej izolacji. W łazience ten przewód albo podłączasz bezpośrednio do brodzika (jeśli jest on jedyną rzeczą, którą chcesz podłączyć), albo dajesz znowu szynę wyrównawczą (w tym wypadku będzie ona szyną lokalną), i do niej podłączasz przewodem 2.5mm2 (żółtozielony, miedź !) poszczególne rzeczy. U mnie podłączałem np. konstrukcję stelaża pod płyty GK, w których znajdują się halogeny nad brodzikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts