Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek na miarę - Z24 lub Z84

kszew

Recommended Posts

Witam !

No i zaczęło się!

Z pewnością najważniejsza inwestycja w życiu pomijając założenie rodziny. Podniecająca i pochłaniająca wiele czasu gdy chce się wybudować "domek na miarę", bo taki właśnie chcemy wybudować: mały ale z wystarczającą ilością pomieszczeń, nowoczesny, z możliwością rozbudowy, raczej energooszczędny zamiast pasywnego (względy ekonomiczne), no i ekologiczny.

Do wyboru projektu bardzo dużo czasu poświęcam, gdyż wybranie odpowiedniego projektu dopasowanego do potrzeb (nie tylko aktualnych ale i przyszłych) jest bardzo ważne. Uważam, że im więcej na wstępie można dokonać ustaleń i wyborów, tym później budowa pójdzie szybciej i bez przykrych niespodzianek. Na to mamy czas aż do zimy więc pomalutku, bez pośpiechu można przeanalizować najważniejsze sprawy, doradzić się już pobudowanych sąsiadów, szukać tańszych materiałów itp. itd.

No więc 3, 2, 1, start!!!

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2007-07-09

No i zaczęło się, oczywiście od papierków.

Cały dzień gonitwy po urzędach i składanie wniosków :(

1. Starostwo Wydział Geodezji - Od początku zaczęło się od problemów, bo prawie miesiąc minął od zakupu działki, a oni jeszcze nie dokonali zmiany właściciela działki. Całe szczęście, że miałem ze sobą oryginał Aktu notarialnego, więc za małą prośbą dokonano na miejscu zmianę. 1.5 godz czekania i mapka + wypisy w rączce :)

2. Zakład Energetyczny - złożenie wniosku szybko i sprawnie

3. Zakład Gazowniczy - makabra, bieganie od budynku do budynku, czekanie w kolejce prawie godzinę i to niepotrzebnie, bo na 2 tygodnie zmieniło się miejsce (inny budynek) gdzie należy składać wnioski o warunki przyłączenia.

4. Zakład Gospodarki Komunalnej - bez problemów, ale na wydanie warunków trzeba najdłużej czekać (do 4 tyg.) :( . Całe szczęście, że rozpoczęcie prac planuję na wiosnę.

• 2 weeks później...

I znowu walka z papierami.

Dziś zawitałem do RZE i złożyłem wniosek o określenie warunków przyłączenia do sieci el.

Jak dobrze pójdzie to na wiosnę powinienem mieć wykonane przyłącze na budowie.

Również z żonką zaglądnęliśmy do RCMB aby zapoznać się z materiałami budowlanymi i rozeznać się w wystroju wnętrz (łazienka, kuchnia, sypialnia) :( . Pewnie wystrój wnętrz zlecę żonce, bo to chodzenie po sklepach to mnie osłabia.

• 2 weeks później...

Nareszcie projekt domu wybrany. Oczywiście to będzie Z24.

Teraz trzeba będzie posiedzieć nad wyborem technologii wykonania. Czy jak w projekcie, czy jednak coś pozmieniać. Nasuwają mi się następujące zmiany (warianty):

1. fundament tradycyjny czy płyta fundamentowa ?

2. gdzie i jak garaż?

3. WC i Sień - zamiana?

4. ogrzewanie podłogowe wszędzie czy raczej układ mieszany? (będzie duży zbiornik akumulujący ciepło)

5. w spiżarni wydzielić miejsce na mini chłodnię (ok. 0 st.C)?

6. rekuperator nad pom. gosp.

7. gdzie centralny odkurzacz - może w garażu?

8. ściany zewn. z BK (24cm) czy z MAX'a (19cm) ? Docieplenie oczywiście styropianem.

Czekam na wasze opinie.

Pozdrawiam

Krzysiek

• 1 month później...

Projekt zakupiony :)

Szkoda, że przyjdzie mi pocztą dopiero po nowym roku :( . A już myślałem, że na święta pokażę rodzinie nasz upragniony dom (narazie na papierze :D ).

Wczoraj kupiłem pierwszy materiał na dom. Trochę was to zdziwi, ale to nie pustaki, a styropian. Zamierzam dobrze docieplić dom (nie piszę "bardzo dobrze docieplę", bo to nie będzie dom pasywny). W OZC wyszło mi zapotrzebowanie energii na ogrzewanie nieco ponad 5 tys. kWh/rok , czyli będę miał dom 4,5-litrowy (narazie). Jak na dom tylko parterowy, to chyba dobry wynik. Zamierzam następująco docieplić:

- ściany: styropian gr. 20 cm

- strop: wełna mineralna gr. 30 cm

- podłoga: styropian gr. 15 cm

Zmieni się trochę koncepcja systemu.

Na dzisiejszy dzień:

- fundament tradycyjny

- garaż dobudowany do kuchni i spiżarki

- ogrzewanie podłogowe wszędzie.

- w spiżarni wydzielić miejsce na mini chłodnię (ok. 0 st.C)?

- GWC (z przepisu adama_mk wodny 1 ) + REKU,

- wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna,

- bufor ciepła ok. 1000 litrów

- centralny odkurzacz - jednostka centralna w garażu.

- ściany zewn. z BK (24cm)

- docieplenie: j.w.

- na dachu: kolektory słoneczne lub "kolektor dachowy"

No właśnie! jaki. Jeszcze się zastanawiam w jaki sposób będę wykorzystywał energię słoneczną. Muszę jeszcze dużo poczytać na forum i dokształcić się :(

WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ WSZYSTKIM, A PRZEDE WSZYSTKIM ODWIEDZAJĄCYM TO FORUM.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

:x Kilka dni w nerwówce, a to z powodu niekompletności projektu: brak szczegółowej dokumentacji wiązara dachowego (są tylko schematy), drobne błędy w rysunkach, niezadowalające rysunki w wersji elektronicznej. Poza tym kontakt ze studiem pozostawia wiele do życzenia (e-maile przychodzą po kilku dniach). Reasumując, po negocjacjach telefonicznych jednak nadal pozostaję (bynajmniej) przy Z500.

W wyniku wszystkiego doszło do zmiany projektu z Z24 na Z84. Dziś odesłałem projekt i czekam na Z84.

Zobaczymy, jak tym razem wykaże się studio. Myślę, że na tym się już skończą problemy z nimi. :-?

• 3 weeks później...

W przeciągu tych kilkunastu dni:

- studio przysłało projekt Z84

- zakupiłem pustaki z betonu komórkowego

- zamówiłem stolarkę okienną z PCV

- ustaliłem z projektantem plan zagospodarowania działki (garaż będzie stał oddzielnie)

Teraz przymierzam się do zakupu pokrycia dachowego. Wstępnie miała to być blachodachówka ale przy takim dachu będzie dużo odpadów (a szkoda). Pozostaje więc albo trapezówka albo dachówka cementowa. Mam już wyceny od hurtowni (trapezówka o ok. 2 tyś pln tańsza). Jednak mam obawy do trwałości blach nie mówiąc już o walorach estetycznych i funkcjonalnych i raczej pozostanę przy dachówce cementowej.

Postanowione co do pokrycia dachowego: dachówka cementowa EURONIT .

No i dalej powstają wątpliwości co do wyboru projektu Z24/Z84.

I raczej czynnik ekonomiczny przewyższy pozostałe i wrócę do domu parterowego. Szybko wybudować i cieszyć się czteroma kątami. :D

Jutro podejmę decyzję :roll:

A warunków zabudowy jak nie ma tak nie ma. :(

• 4 weeks później...

Jest dobrze, Z500 zgodziło się na zamianę projektów bez dodatkowych kosztów. Natychmiast pojechałem na pocztę i odesłałem projekt. Pod koniec tygodnia powinien przyjść właściwy :roll:

W międzyczasie zamówiłem gruz budowlany na przejazd do działki (3 samochody). Oj! było trochę roboty z wyrównaniem, bo kierowca zwalił w kilku "kupkach". A niektóre bloki gruzu były naprawdę ogromne, że nie można było dźwignąć w pojedynkę. Ale to dobrze, cieszę się, bo taki grubszy gruz lepiej nadaje się na podbudowę drogi. Na wiosnę jak gruszka wjedzie, to i tak to wszystko wgniecie w dół, bo ziemia urodzajna i jest mokro (wysoki poziom wód gruntowych). Potem trzeba będzie uzupełnić ubytki.

• 3 weeks później...

Ponieważ działka jest wąska i nie ma jak dobudować garaż do budynku więc budynek gospodarczy (a w nim garaż) będzie obok budynku mieszkalnego. Nie trzeba było dużo szukać, bo studio z.500 ma taki projekt garażu GZ3 dopasowany do Z24. Właśnie zamówiłem go i czekam na przesyłkę :) . Trochę się zmieniła koncepcja budynku - w następnych postach opiszę aktualne ustalenia.

Teraz trzeba będzie jechać do UG uprawomocnić Decyzję o warunkach zabudowy i spotkać się z projektantami (przyłącza energetycznego, wody i kanalizacji).

No i na gwałt trzeba szukać konstruktora, bo zmieniam układ wewnętrznych ścian nośnych.

• 2 weeks później...
:( Same problemy. Właśnie kolega odmówił wykonanie adaptacji projektu. Wszystko trzeba zaczynać od nowa. Dziś miałem spotkanie z poleconym facetem. Bynajmniej ma zająć się wszystkim, więc myślę że to szybciej pójdzie i trochę mniej pracy dla mnie. Pożyjemy, zobaczymy. Jak narazie optymistycznie myślę o rozpoczęciu budowy z początkiem lipca. Oby pogoda dopisała, to zdąży się z przykryciem przed zimą.

• 2 weeks później...

Połowa kwietnia za pasem, a ja dalej w papierach, ale poszło trochę do przodu. Architekt już wrysował sytuację budynków i już są robione projekty przyłączy wod-kan i gaz. Trzeba też już skontaktować się z konstruktorem, aby nie było opóźnień ze względu na zmiany konstrukcyjne w budynku.

Drewno nadal nie potarte :( . Tartaki zwlekają z usługą.

Pomyśleć by już o postawieniu blaszaka na działce.

• 3 months później...

Co prawda pozwolenie jest, ale...Właśnie

1. Projekt budowlany - nie do końca taki jaki chciałem. Zostały wewnętrzne ściany nośne. Coraz bardziej przekonywuję się, że projektanci poszli na łatwiznę. " fachowcy" nawet nie potrafią zrobić rysunku zastępczego we właściwej skali, potrafią nawet wstawić ci komin w centrum pomieszczenia, gdzie ma stać zaparkowany samochód. Będę musiał go zderzakiem przesunąć aby zaparkować :o . Poza tym z rzędnej czapki komina wynika, że nawet nie wyjdzie ponad połać dachową. Spaliny od razu wejdą mi do garażu.

A to wszystko przez zaufanie i nie sprawdzenie przed puszczeniem dokumentacji do Starostwa.

2. Projekty przyłączy zaprojektowane tak jakby tylko pod mój dom, a miało być z uwzględnieniem o rozbudowę na przyległe działki (przecież później nie będę wszystkiego rozkopywał, aby udostępnić sąsiadowi media).

Reasumując opinia o "profesjonalnej" ekipie do adaptacji projektu: zero kontaktów i uzgodnień, pójście na łatwiznę, błędy w rysunkach, dłuższy czas oczekiwania niż w zapewnieniach.

Gdybym wiedział, że tak będzie, to o wszystko sam starałbym się.

No, tyle narzekania. Wkrótce rozpoczęcie prac, i w dużej mierze własnymi siłami będę robił więc pretensje będę mógł stawiać tylko sobie :-?

• 5 weeks później...

2008-08-20

Rozpoczęcie robót. Niwelacja terenu. Zdjęcie humusu (koparka). Wykonanie zbrojenia ław.

2008-08-21

Kopanie pod ławy.

http://img256.imageshack.us/img256/7747/domek13.jpg

2008-08-23

Zalanie ław betonem

2008.08.26-29

Szalunki na ściany fundamentowe (Z24)

2008-08-29

Zalanie ścian fundamentowych (Z24) betonem.

Po wyrównaniu ziemi tak to wygląda

http://img207.imageshack.us/img207/9498/domek14.jpg

A tak wyglądają szalunki garażu (GZ3)

http://img256.imageshack.us/img256/1023/domek09.jpg