Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż 2 - stanowiskowy

metrys

Recommended Posts

Witam

Szukam, Szukam, szukam i znaleźc nie mogę więc pojawia się ten temat. Tylko proszę bez komentarzy w stylu : "... to za słabo szukasz..."

Chcę dobudować do domu garaż 2 stanowiskowy. Mam troche ograniczone pole manewru, ponieważ działka jest troche wąska. Trzeba bezie skorzuystać raczej z zapisu w prawie budowlanym, który mówi o możliwości zbliżenia ściany budynku na odległośc 1,5 metra od granicy dziąłki.

MOJE PYTANIE:

Jaka jest wg Was minimalna szerokość wygodnego garażu 2 stanowiskowego?

Słyszałem że garaż 2 stanowiskowy 9wygodny) zaczyna się od 5,7 m, czy to prawda?

Czy mogą być problemy z uzyskaniem pozwoleni a na budowę (rozbudowę) ze względu na zmniejszoną odległość od granicy?

Czy zgodna sąsiad a coś pomoże, ułatwi w wydaniu pozwolenia?

Pozdrawiam

Przejrzyj kilka projektów typowych z garażami dwustanowiskowymi i "podejrzyj" jakie szerokości sugerują.

Ustaw obok siebie oba auta w takiej odległości aby było ergonomicznie z nich wysiadać, weź poprawkę na ewentualny regał i masz "swoją" szerokość. Wszak inna szerokość będzie dla dwóch "maluchów" :) inna dla dwóch Jepów Grand Cheeroke. Weź poprawkę dla pojawiaia się w domu większych aut.

U mnie ta koncepcja nie wypali, poniewaz da garażem bedę chciał postawić wiatę na drewno, wiec garaż musi się "skończyć" n atylnej ścianie domu.

A poza tym tasowanie autami jest chyba uciążliwe.

Sprawdź ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/garaz-dwustanowiskowy-pomocy,t27941.htm?highlight=garaż%20dwustanowiskowy

Ja u siebie wyciągne na maxa ok 5,7 w środku. Nie wiem czy to będzie wygodnie czy nie. Więcej nie da rady poniewąz już blisko do granicy będzie . I tak trzeba bedzie pisac o odstępstwo od przepisów, bo zostaje jakies 1,5 m
Ja mam wiate 5,5m szerokosci ,z lewej stronu pelny mor ,2 auta wchodza ,ale jest niewygodnie ,jakby bylo 7 to bybylo ok