Nowy_inwestor 28.07.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Właśnie u mnie robią takie i coś mnie niepokoi. Tynk z sufitu po zatarciu zaczął spadać. Dzieje się tak w różnych miejscach zostawiając łaty około 15 cm średnicy. Po wyschnięciu tynkarz nakłada w te miejsca nową zaprawę i zaciera. Twierdzi przy tym, że to prawa grawitacji i tak się może wszędzie stać. Stara szkoła tynkowania (ręcznie) mówi, że właśnie największa sztuka tak rzucić zaprawę, aby nie spadła - bo tynk łatany nigdy nie będzie tak mocny jak jednolity. Gdzie leży prawda i co zrobić z tym fantem? Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.07.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Jak ich tynk spada to oni też niech spadają. Przegoń ich jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy_inwestor 28.07.2003 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Sprawa nie jest tak prosta. Spada tynk TYLKO jak jest mokry. Po uzupełnienieniu i przeschnięciu wszystko wygląda ok. Niepokoję się tylko co będzie później. I jeszcze pytanie - czy agregatem ca się położyć tynk aby nie spadał? Tych pogonię, przyjdą następni i będzie to samo. A materiał już kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.07.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Według mnie powinien się trzymać bez względu na to czy mokry czy suchy.Tynk kupowałeś gotowy czy mieszali na budowie? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy_inwestor 28.07.2003 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Tynk kupowany jest gotowy. Najpierw robiona była rapówka, następnego dnia dopiero tynkowanie. Na ścianach jest idealnie (prawie). spada tylko z sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.07.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 A ile ten tynk kosztował? Ile za robociznę? Pytam bo sam w tej chwili szukam ekipy. Z tym że jedni których znalazłem twierdzą że taniej i nie gorzej zrobią z zaprawy robionej na budowie. Jaka jest gładkość tynku po zatarciu? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy_inwestor 28.07.2003 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 1 cm grubosci tynku i 1 m kwadratowy - 15 zł z materiałem. Tona koszuje 400 zł. W cenie wliczone są listwy narożnikowe. Tynk równy, prosty. Gładkość prawie dowolna - zależy od narzędzi do zacierania. Ja będe jeszcze szpachlował więc z gładkością nie przesadzali. W odróżnieniu od tynku przygotowanego na budowie nie ma problemu drobnymi kamyczkami w zaprawie. Tynkarz tego nie zniweluje kładąc tynk, a wychodzi przy zacieraniu. A kamyczki znajdą się zawsze nawet w najlepiej przesianym żwirze - chocby z tzw. otoczenia gdzie żwir jest składowany. I ostatnia zaleta to szybkość kładzenia. Ręcznie tynkarz jak połozy 40 m kw ściany to na nastepny dzień nie wie gdzie się znajduje. Przy tynku maszynowym 50 m kw to prawie norma. Ściany w halach to potrafi jedna osoba zrobić i 120 m kw w dzień. Jeżeli wyjaśni się problem ze spadającymi tynkami to polecałbym tylko tynk maszynowy - niewiele drożej a zdecydowanie ładniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.07.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 A jaki producent tego tynku? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy_inwestor 28.07.2003 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 W tej chwili nie pamietam. Sprawdzę na jutro. W jednym z ostanich muratorów było zresztą o tynkach i byli wymienieni producenci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciampur 28.07.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Nie powinien spadać pod żadnym pozorem. Zobacz czy tynk nie jest przeterminowany. Najlepiej poproś inspektora nadzoru o sprawdzenie poprawności robót. Koszt nie jest wielki a tynk żecz bardzo ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 29.07.2003 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 U mnie robią maszynowe przygotowywane na budowie i nic nie spada mimo strasznych upałów. Myślę że spadanie powoduje źle dobrana ilość wody lub za niskie ciśnienie w agregacie. Może być jeszcze problem z samym stropem. Strop masz wylewany betonowy czy inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.07.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 u mnie robiono tynki...wiesz dlaczego spada?? bo tynkarz chciał przyoszczedzic na tej pierwszej warstwie nazywa sie ona obrzutka czy cos takiego..po prostu tynk spił wszystką wilgoć i odpadł.. na naszym polu wlasnie u sasiada tak było...i nie tylko z sufitów spadał jak postukał to i ze scian posypało sie.. Moj tynkarz zrobił to pozadnie i nic u mnie nie odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 29.07.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Teska to Ty mieszkasz na polu z sąsiadem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 31.07.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Hmmm..... Tak mi przyszło teraz do głowy..... Słyszałem od moich majstrów, że kiedyś jeden facet chciał uchronic deski szałunkowe od pobrudzenia betonem i na nich rozłożył folię malarską. Potem wylał na to beton. Deski po rozszałowaniu pozostały czyściutkie ale beton stał się "szklący" i trzeba go było długo "zaostrzać" by tynk chciał się trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość józek 31.07.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 tynk żecz bardzo ważna. ortografia tez[list=] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 01.08.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Józek po pierwsze to "żecz" pisze się przez : rz czyli tak: rzecz, a po drugie to z tymi tynkami to dokonałeś niesamowitego odkrycia!Bardzo twórcze to było, prosze o więcej tak słusznych i trafnych wniosków!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy_inwestor 19.08.2003 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Długo mnie nie było ale mam pewne wieści.Po pierwse tynk jest firmy ALPOL,Po drugie odpadaja tylko niewielkie płaty, tylko na suficie i faktycznie to chyba wina braku obrzutki,Tynk po wyschnięciu jst mocny i opukiwanie nie daje zadnych niepokojacych odgłosów - raczej sie nie odparza,Sufit ma Terriva i cześć dziur powstaje w dziurach pomiedzy "garami".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts