Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ziemia z gliną pod ziemię żyzną - czy to dobry pomysł?

bisia

Recommended Posts

Muszę podnieść i wyrównać teren na działce. Wiem, że na wierzchu musi być ziemia czarna, a pod spód juz niekoniecznie (czarna jest dość droga).

Mam możliwość kupienia tanio ziemi czarnej pomieszanej z gliną (tej gliny nie jest wcale tak mało). Dostawca twierdzi, że to będzie bardzo dobre jako warstwa spodnia, bo wtedy ta czarna na wierzchu będzie trzymała wilgoć. To by było fajne podczas suszy, ale co się stanie podczas ulewnych deszczy? Czy nie będę brodziła w wodzie?

Czy będzie dobrze, jeśli tej ziemi z gliną dam 10-15 cm, a czarnej 30cm? Czy może inne proporcje?

Bardzo prosze o pomoc bardziej doświadczonych ogrodników!

B.

Wysyp glinę, dodaj tyle samo piasku i dokładnie wymieszaj. Potem dodaj czarnoziem i też wymieszaj.

I będzie ok, jeśli weżmiesz w garść mieszankę, a ona rozpadnie się lekko, ale nie jak piasek.

Jeśli po ściśnięciu zostanie tłusta, śliska gruda, to korzenie też się nie przedostaną przez warstwę gliny.

Sama glina jest zła. W deszcz podsiąka wodą i ziębi korzenie, w lecie będzie zabierała wodę i wysysała ją z roślin. Wiosenna wegetacja będzie późniejsza, bo glina długo rozmarza i jest zimna( a rośliny startują gdy podłoże się ogrzeje). Gdy u mnie słabiej rosną jakieś krzaczki, to od razu wiadomo, że dół zrobiłam za mały i korzenie trafiły na nieprzepuszczalną glinę. I muszę znów wykopywać tę glinę ( czasem na 3 sztychy!!!), robić głebszy doł i znów sadzić....brrrr

Wymieszanie 3 warstw da :

- glina - pojemnośc wodną

- piach - napowietrzenie

- czarnoziem - składniki odżywcze

:D