kasiola 25.09.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Mam działkę do zagospodarowania - utwardzona powierzchnia oraz część do zasiewu, zakrzewienia itd. Chciałabym już teraz jesienią coś zrobić z terenem ,ktory ma byc "zielony". Co mogłabym zasiać lub zasadzić teraz jesienią ,żeby przetrwało bez problemu zimę ? Czy mogę jeszcze teraz siać trawę? Nie chciałabym czekać ze wszystkim do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.09.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 http://forum.muratordom.pl/klub-przeksztalcajacych-ugory-w-piekne-ogrody,t75151.htm?highlight=zak%B3adanie%20ogrodu%20jesieni%B1 Można. Jesień to dobra pora na sadzenie, byle nie w górach i na glinie. Rośliny mają jeszcze 2 mce na ukorzenienie się w nowym miejscu, a słońce już tak nie praży i wilgoć w ziemi jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 25.09.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 W zeszłym roku w drugiej połowie września obsadzałam wielkie donice z cegieł na tarasie i ścianę pnączami. W tym roku wygląda jak dżungla - sadzona jesienią budleja, wiosna przycięta do 10 cm ma teraz jakieś 2,5m.Myślę, że warto zakładać wczesną jesienią, ale trzeba pamiętać o ochronie wrażliwszych gatunków przed mrozami.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 19.10.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 własnie znalazłam stare zdjęcia mojego ogrodu / tarasu - zaraz po posadzeniu więc wklejam, zeby nie być gołosłownym (dziwne słowo)http://images34.fotosik.pl/4/e5041d2c17285dcf.jpgi latem tego roku:http://images31.fotosik.pl/5/b53e70b5619e9a32.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.10.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Pięknie ! Bardzo efektownie to zrobiłaś A może jeszcze jabłoń rajską lub inna miniaturę np. irgę szczepioną, by owoce zdobiły taras w zimie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 19.10.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Na razie muszę przerzedzić roślinki, bo rosna jak szalone i już po roku mają za ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 20.10.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 świetna kompozycja! chyba będę musiała coś z tego podpatrzeć! ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evita 20.10.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Agakz,Jak pięknie! Ja do Ciebie od razu z pytanie praktycznym.Czy mogłabyś zdradzić w jaki sposób zrobione są kwatery dla roślin w klinkierze? To znaczy, czy jest jakaś izolacja pomiedzy klinkierem a ziemią, co z odpływem wody z tych "donic", itp.?Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 21.10.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Evita, to nie jest klinkier lecz zwykla cegła, nowa bo nie znalazłam rozbiórkowej ale w ciągu roku już omszała. W tym miejscu były ogromne betonowe schody, których nie chciało nam się skuwać więc zostały. Na schodach zostały wymurowane koryta na dwóch poziomach, są odprowadzenia wody - rurki miedziane na zewnątrz, ścianki wymalowane dysperbitem i wyłożone folią. Na razie nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 21.10.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 agakz - a jak umocowałas parasol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 21.10.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 joan, w cegłach jest wywiercony otwór - dość głęboki, w to jest włozona na wcisk metalowa tuleja dopasowana do średnicy kija od parasola. Na zimę parasol idzie spać do garażu, wyjmuje się tuleję i zostaje dziurka w cegłach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evita 22.10.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 agakz, dziękuję za odpowiedź. Efekt jest naprawdę wspaniały! A co do ogrodu zakładanego jesienią, ja też zaczęłam obsadzać skarpę przy tarasie jesienią i naprawdę latem kolejnego roku musiałam część roślin przerzedzic, bo bardzo sie rozrosły. Wydaje mi się tez, ze jesienią kupujemy większe sadzonki niż wiosną (po prostu podrosły juz trochę w trakcie sezonu), bo na wisonę te przerośnięte są rozsadzane i dzielone na mniejsze (takie mam obserwacje). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 22.10.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 [...] latem kolejnego roku musiałam część roślin przerzedzic, bo bardzo sie rozrosły. [...] Ja mam projekt ogrodu ze wskazaniem gatunków oraz podanym rozstępem nasadzeń. I tego się trzymam. Co prawda serce mi się kraje, kiedy sadzę róże w odległościach co 1 m, albo trawy co 40 cm. Na początku wygląda to marniutko, ale mam nadzieję, że nagroda w postaci ładnej kompozycji jest odwleczona w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 22.10.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Mam do przesadzenia parę krzewów i drzewek - z babcinego ogrodu na moją działkę - czy jest jakiś ostateczny termin, do kiedy naleźy to zrobic przed zimą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 22.10.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 zanim ziemia zmarznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 23.10.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Można. Jesień to dobra pora na sadzenie, byle nie w górach i na glinie. Hanka, możesz wyjaśnić w telegraficznym skrócie czemu nie na glinie? Chciałam sadzić żywopłot z grabu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.10.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Glina jest : - ciężka - spoista - mocno wchłania wodę i długo ją trzyma - szybko zamarza - jest zimna Rośliny powinny mieć jak najlepsze warunki do rozwoju korzeni przed zamarznięciem gruntu. Wytworzenie systemu korzeniowego, to możliwość odżywiania całej rośliny i przezycia w nowym miejscu. I jeśli ten " aparat gębowy" zatkamy zamarzniętą za miesiąc gliną, która ociepli się dopiero za pół roku, to w najlepszym razie, wegetacja bedzie opóźniona. Często zdarza się tak, że rośliny sadzone jesienią poprostu" wypadają" wiosną. Albo zamarzną i uschną, albo zostaną utopione w mokrym podłożu, bez dostępu tlenu. Roslina to taka jakby " rura trawienna"- co wypije korzeniami, wydali liśćmi, ale gdy zimno, a liści nie ma... Dlatego tak ważne, jest przygotowanie właściwego stanowiska, rozluźnienie gliny w dużych dołkach, materiałem przepuszczalym ( piachem, kompostem, etc), by korzenie miały choć trochę powietrza. Tyle z moich tragicznych doświadczeń z gliniasto-ilastym podłożem w zimnej strefie Polski. Teraz sadzę tylko wiosną i jest OK. Mam nadzieję, że Wy nie popełnicie takich błedów i będziecie się cieszyli pięknotami całe lata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niania 24.10.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Mam działkę do zagospodarowania - utwardzona powierzchnia oraz część do zasiewu, zakrzewienia itd. Chciałabym już teraz jesienią coś zrobić z terenem ,ktory ma byc "zielony". Co mogłabym zasiać lub zasadzić teraz jesienią ,żeby przetrwało bez problemu zimę ? Czy mogę jeszcze teraz siać trawę? Nie chciałabym czekać ze wszystkim do wiosny. Na początku pażdziernika zasiałam trawe i już mam ślicznie i zielono.Z krzaczkami chyba poczekam do wiosny, boję się że nocne przymrozki mogą im zaszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaja222 30.10.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Kilka pomysłów można z całą pewnością wykorzystać w swoim ogrodzie http://www.daglezja.pl/index1.php?go=ujecia_z_ogrodow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 30.10.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 własnie znalazłam stare zdjęcia mojego ogrodu / tarasu - zaraz po posadzeniu więc wklejam, zeby nie być gołosłownym (dziwne słowo) http://images34.fotosik.pl/4/e5041d2c17285dcf.jpg i latem tego roku: http://images31.fotosik.pl/5/b53e70b5619e9a32.jpg Ale pięknie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts