Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakładanie ogrodu jesienią - czy to ma sens?

Recommended Posts

Mam działkę do zagospodarowania - utwardzona powierzchnia oraz część do zasiewu, zakrzewienia itd.

Chciałabym już teraz jesienią coś zrobić z terenem ,ktory ma byc "zielony".

Co mogłabym zasiać lub zasadzić teraz jesienią ,żeby przetrwało bez problemu zimę ?

Czy mogę jeszcze teraz siać trawę?

Nie chciałabym czekać ze wszystkim do wiosny. :-?

http://forum.muratordom.pl/klub-przeksztalcajacych-ugory-w-piekne-ogrody,t75151.htm?highlight=zak%B3adanie%20ogrodu%20jesieni%B1

Można. Jesień to dobra pora na sadzenie, byle nie w górach i na glinie.

Rośliny mają jeszcze 2 mce na ukorzenienie się w nowym miejscu, a słońce już tak nie praży i wilgoć w ziemi jest. :)

W zeszłym roku w drugiej połowie września obsadzałam wielkie donice z cegieł na tarasie i ścianę pnączami. W tym roku wygląda jak dżungla - sadzona jesienią budleja, wiosna przycięta do 10 cm ma teraz jakieś 2,5m.

Myślę, że warto zakładać wczesną jesienią, ale trzeba pamiętać o ochronie wrażliwszych gatunków przed mrozami.

powodzenia

• 4 weeks później...

Evita,

to nie jest klinkier lecz zwykla cegła, nowa bo nie znalazłam rozbiórkowej ale w ciągu roku już omszała. W tym miejscu były ogromne betonowe schody, których nie chciało nam się skuwać więc zostały. Na schodach zostały wymurowane koryta na dwóch poziomach, są odprowadzenia wody - rurki miedziane na zewnątrz, ścianki wymalowane dysperbitem i wyłożone folią. Na razie nic się nie dzieje :)

agakz, dziękuję za odpowiedź. Efekt jest naprawdę wspaniały!

A co do ogrodu zakładanego jesienią, ja też zaczęłam obsadzać skarpę przy tarasie jesienią i naprawdę latem kolejnego roku musiałam część roślin przerzedzic, bo bardzo sie rozrosły. Wydaje mi się tez, ze jesienią kupujemy większe sadzonki niż wiosną (po prostu podrosły juz trochę w trakcie sezonu), bo na wisonę te przerośnięte są rozsadzane i dzielone na mniejsze (takie mam obserwacje). Pozdrawiam

[...] latem kolejnego roku musiałam część roślin przerzedzic, bo bardzo sie rozrosły. [...]

Ja mam projekt ogrodu ze wskazaniem gatunków oraz podanym rozstępem nasadzeń. I tego się trzymam. Co prawda serce mi się kraje, kiedy sadzę róże w odległościach co 1 m, albo trawy co 40 cm. :-?

Na początku wygląda to marniutko, ale mam nadzieję, że nagroda w postaci ładnej kompozycji jest odwleczona w czasie.

Glina jest :

- ciężka

- spoista

- mocno wchłania wodę i długo ją trzyma

- szybko zamarza

- jest zimna

Rośliny powinny mieć jak najlepsze warunki do rozwoju korzeni przed zamarznięciem gruntu. Wytworzenie systemu korzeniowego, to możliwość odżywiania całej rośliny i przezycia w nowym miejscu. I jeśli ten " aparat gębowy" zatkamy zamarzniętą za miesiąc gliną, która ociepli się dopiero za pół roku, to w najlepszym razie, wegetacja bedzie opóźniona.

Często zdarza się tak, że rośliny sadzone jesienią poprostu" wypadają" wiosną.

Albo zamarzną i uschną, albo zostaną utopione w mokrym podłożu, bez dostępu tlenu.

Roslina to taka jakby " rura trawienna"- co wypije korzeniami, wydali liśćmi, ale gdy zimno, a liści nie ma... :-?

Dlatego tak ważne, jest przygotowanie właściwego stanowiska, rozluźnienie gliny w dużych dołkach, materiałem przepuszczalym ( piachem, kompostem, etc), by korzenie miały choć trochę powietrza.

Tyle z moich tragicznych doświadczeń z gliniasto-ilastym podłożem w zimnej strefie Polski. Teraz sadzę tylko wiosną i jest OK.

Mam nadzieję, że Wy nie popełnicie takich błedów i będziecie się cieszyli pięknotami całe lata! :lol:

Mam działkę do zagospodarowania - utwardzona powierzchnia oraz część do zasiewu, zakrzewienia itd.

Chciałabym już teraz jesienią coś zrobić z terenem ,ktory ma byc "zielony".

Co mogłabym zasiać lub zasadzić teraz jesienią ,żeby przetrwało bez problemu zimę ?

Czy mogę jeszcze teraz siać trawę?

Nie chciałabym czekać ze wszystkim do wiosny. :-?

Na początku pażdziernika zasiałam trawe i już mam ślicznie i zielono.Z krzaczkami chyba poczekam do wiosny, boję się że nocne przymrozki mogą im zaszkodzić.