michalus 07.03.2002 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Murarz zaproponował mi nastepujace rozwiazanie scian w piwnic uzytkowej: od zewnatrz cegla cementowa+5cm styropianu + 15cm lanego betonu+ 8cm bloczki ceramiczne od wewnatrz.Wedlug mnie strasznie wycudowane Co o tym sadzicie?pozdrawiam michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 07.03.2002 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Masz rację - albo rybka albo ... Podobał mi się tylko jeden pomysł z kombinacją prezentowany na forum: wymurować narożniki z bloczków, a resztę wylać. W ten sposób chyba faktycznie łatwiej się szaluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.03.2002 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2002 Dziwne. Albo zrob z betonu + ocieplenie albo z ceramiki. W tym rozwiazaniu to wychodzi mur z 4 warstwami. Nie rob tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 08.03.2002 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2002 Dzieki za uwagi, przedyskutuje z murarzem tematpozdrawiam michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 08.03.2002 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2002 od zewnatrz cegla cementowa+5cm styropianu + 15cm lanego betonu+ 8cm bloczki ceramiczne od wewnatrz.Wedlug mnie strasznie wycudowane Michalus. Dlaczego wycudowane? Cegla cementowa i bloczki ceramiczne to nic innego jak szalunek tracony. Murujesz to na odpowiednia wysokosc kilkudziesiecu cm i zalewasz betonem kreconym na miejscu. Oszczedzasz w porownaniu z betonem z gruchy. A ceramika od srodka w piwnicy wydaje sie byc duzo lepszym rozwiazaniem niz bloczki betonowe jesli chcesz tam duzo przbywac - silownia, warsztacik, barek Ale warstwy zewnetrzne powinny skladac sie z elementow wielkowymiarowych zeby bylo naprawde tanio. Czy mozesz podac pozostale wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 11.03.2002 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2002 RafaelS dzieki za odpowiedz , wymiary domu to pow.uż -115m2, wymiary fundamentow to ok . 10m x9m, jeżeli cos ci jeszcze potrzeba to sprecyzuj,pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 12.03.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Pitbull,dalaczego odradzasz takie rozwiązanie ? Co tu może być źle? Na pewno jest to ułatwienie dla wykonawcy, i nie trzeba drewna na szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.03.2002 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Bo jak już murarz będzie murował bloczek 8cm, to przecież lepiej dać normalny M-6, a kombinowanie z betonem nie jest ani tanie, ani proste i wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 12.03.2002 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 wymiary domu to pow.uż -115m2,wymiary fundamentow to 10mx 9m Michalus, przepraszam za nieprecyzyjne moje pytanie. Chodzilo mi o wymiary cegiel czy tez bloczkow, z ktorych twoj murarz chce wznosic warstwy skrajne sciany piwnicy. Jezeli sa male to zaplacisz duzo za robocizne i same materialy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 12.03.2002 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Rafaels nie ma sprawy, ściany zewnetrzne cegla cementowa zwykla , natomiast warstwa wewnetrzna cegla modularna ceramiczna o wymiarach 88x188x288, co do tej ceramiki to nie jestem pewny czy to sa wlasciwe wymiary, ale sprawdzepozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 12.03.2002 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Michalus, zwykle cegla ma wymiary 6,5x12x24cm. Czy cegla cementowa, ktora proponuje murarz, tez ma tak? Czy cegle chce klasc na szerokosc 6,5 czy tez 12cm? Jezeli 12 to moze lepiej zdecydowac sie na bloczki betonowe wym:14x24x38 i klasc na szerokosc 14. Wyszloby taniej. Wogole to im mniejsze wymiary na szerokosc tym lepiej bo beton lany do srodka jest najtanszym skladnikiem moim zdaniem. Pozostale wymiary jak najwieksze. Frankai wspominal o M6 na warstwe ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 12.03.2002 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Pacul, rozwiazanie techniczne dobre ale kosztowo wg. mnie drozsze bo trzeba wymurowac praktycznie 2 proste scianki dzialowe powiazane kotwami. To juz mur trojwarstwowy jest pracochlonny i masz warstwe konstrukcyjna grubsza a co dopiero dwie scianki w odleglosci 15cm, utrzymac w pionie i dobrze zakotwic. A ile czasu to bedzie stalo zeby osiagnelo wytrzymalosc i mozna bylo lac beton. trzeba tak czy tak podeprzec. Wole drewno, byloby szybciej, nawet jesli mialby to byc szlaunek tracony (a przciez nie jest bo przyjdzie ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 12.03.2002 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 RafaelS wymiary cegly cementowej sa takie jakie podales, murarz ma klasc ja na strone o szerokosci 12cm. Jakie wymiary maja bloczki M6, czy to sa pelne bloczki? Przy zastosowani tych bloczkow jak powinna byc struktura sciany piwnicy? opisz mi pozdrawiam i dziekuje wszystkim za uwagiMichalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts