Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, czy ktoś partycypował w kosztach pociągnięcia gazociągu do działki? - nie mówię o przyłączu tylko o głównym gazociągu.

Moja sytuacja wygląda następująco.

Etap w którym gazociąg miał być ciągnięty skończył się 30 czerwca - nie było wniosków, nie było rentowności, nie budowało się - ja kupiłam to miesiąc temu.

Gazociąg kończy się 48 metrów od granicy mojej działki.

Jedyną możliwą formą ogrzewania jest gaz - dom nie ma kotłowni, nie przewiduję kominka z płaszczem wodnym, prąd ze względów ekonomicznych odpada.

Gaz z butli nie wchodzi w rachubę, bo się nie mieści ... biorąc pod uwagę wymiary działki, usytuowanie domu, sąsiedztwo trafo, i linii energetycznej naziemnej zbiornik musiał by mieć wymiary 0,5 m na 0,5 i znajdować się na chodniku prowadzącym od furtki do drzwi wejściowych domu.

Gazownia twierdzi, że nie ma możliwości partycypacji kosztów, ani zrobienia tego na własny koszt. Ustawa o energetyce mówi inaczej. Ponoć ostatnio Weiss miał to na tapecie.

Czy ktoś miał taką sytuację? Da się coś wywalczyć, czy to bój z wiatrakami ??

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/

He...dziwne. Ja mam do pociagnięcia 36mb gazociągu. Jesteśmy z sąsiadem jedynymi inwestorami, którzy wybudowali domki w tej okolicy. Następne domy za mną powstaną myslę, że za kilkanascie lat. Sąsiad nie chce gazu bo robi pompe ciepła. Na placu boju zostałem więc sam. Na chłopski rozum jest to dla Gazowni mało opłacalna inwestycja.

Za wybudowanie gazociagu Gazownia Mazowiecka wyliczyła sobie 7400 brutto. Wybuduję mi gazociąg w 2009 i wtedy dokładam do interesu opłate stałą (900 pln chyba). 2009r. to dla mnie za późno więc mam drugie wyjście. Przedstawiam im kosztorys wykonany przez firmę (kosztorys musi się mieścić w kwocie 7400) i robie sam projekt. Sam płacę za wykonaną pracę. Po zrealizowaniu inwestycji, gazownia odkupuje ode mnie gazociag za 7400 (czyli wartość na jaką wycenili prace). Powiem, ze ich wycena jest na tyle realna, że bez problemu znalazłem gogoś kto zrobi rurkę za takie pieniądze.

Tak więc doprowadzenie gazociagu będzie mnie kosztowało 900 pln za opłatę stałą + papierologia (mapki, pozowlenia, projekt).

Jak widać jednym się opłaca innym nie. Mój wykonawca twierdzi, że refundacje są bardzo różne. Czasami jak w moim przypadku finansują całość, czasam 10% inwestycji.

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2014999

• 2 months później...

khaldum pewnie za późno ten post, no ale trudno, w naszej gazowni jest z Tym kłopot.

Ja mam 98m do gazociągu, ponad 270m do ogrzania i też jestm nieopłacalna. Możesz pisać o partycypację, lecz może być z tym kłopot, nie ma ustawy, która mogłaby zmusić gazownię do rozbudowy sieci.

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2170603

khaldum pewnie za późno ten post, no ale trudno, w naszej gazowni jest z Tym kłopot.

Ja mam 98m do gazociągu, ponad 270m do ogrzania i też jestm nieopłacalna. Możesz pisać o partycypację, lecz może być z tym kłopot, nie ma ustawy, która mogłaby zmusić gazownię do rozbudowy sieci.

hej,

(nie)dzielna :)

można to załatwić tak jaka pisał mario. I ja to będę robić, ale zajmę się tym po nowym roku. Nowe prawo energrtyczne takie rozwiązanie przewiduje.

Kiedyś było tak, że nawet jak wybudowałeś za włsną kase musiałes oddac za free gazowni. Teraz się zmieniło. Na bieżąco będę informować.

Z tego co już teraz wiem 1 metr rury z położeniem to ok 150 zł.

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2170647

Też mieliśmy ten sam problem z pociągnięcim gazu. Także sugerowaliśmy partycypację w kosztach, ale jakoś gazowni to nie wzruszało. Ostatecznie padło na pompę ciepła. Na starcie wychodzi trochę drożej, ale z czasem powinno się zwrócić. Warto o tym pomyśleć, bo ceny tych urządzeń stają się coraz bardziej konkurencyjne.
https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2170696

Witam

Mam do pociągnięcia 99mb linii +25 metrowe przyłącze

Gazownia początkowo odmówiła, ale po interwencji Urzędu Regulacji Energetyki nie miała żadnych zastrzeżeń i budują mi przyłącze z tym, że muszę dopłacić tak zwaną różnicę ekonomiczną (prawie 9KPZ)

Moja rada NIE PODDAWAJ SIĘ I WALCZ Z NIMI

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2171009

Gazociąg kończy się 48 metrów od granicy mojej działki.

nie za bardzo rozumiem tej kwestiii 48 metrow. Jesli w takiej odleglosci masz gazociag to przeciez przylacz zrobic mozna bez klopotu - u mnie przylacz ma 100 metrow. Czy moze gdyby zbudowano gazociag to bylby 48m od twojej dzialki?

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2171414

Trochę przesadziłeś. Na czym opierasz swoją tezę i jaką powierzchnię bierzesz pod uwagę? Dla mnie ta inwestycja zwróci się po 5 latach, w przypadku, gdybyśmy zdecydowali się na ogrzewanie gazem płynnym, a prąd kosztowo nie ustępuje temu nośnikowi energii. Przy gazie ziemny po ok. 10 latach, biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny. Ale gazu ziemnego póki co nie mamy.
https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2172828

Mpoplaw, znowu przesadziłeś i trochę mnie rozczarowałeś tym razem, gdyż nie uwzględniasz faktu, iż każda instalacja co i cwu kosztuje. Mój dom będzie zużywał ok. 50-60 Kwh/m2. Porównanie z gazem płynnym wychodzi tak:

1. Kocioł kondensacyjny - 12 tyś. zł (dobrej klasy z zasobnikiem, po znajomości)

2. Przyłącze butli z gazem - od 1,9 tyś. do 3 tyś. zł

3. Przyłącze wewnątrz domu - 1-1,5 tys. zł

4. Ogrzewanie domu w pierwszych 2-3 sezonach grzewczych jest min. dwukrotnie większe niż później. Przy optymistycznym założeniu, że wyjdzie mi ok. 5-6 tys. rocznie (na początek), to daje 3 do 4 tyś. rocznie więcej w porówniu z pompą (wychodzi ok. 3-krotnie taniej).

5. Opłata za zbiornik - 400-500 zł rocznie

6. Serwis i przeglądy - 200 zł rocznie

7. Dolicz min. 10% wzrostu cen rocznie (przy wyższej cenie nośnika energii różnica robi się jeszcze większa) .

8. Demontaż zbiornika w przypadku rezygnacji - ok. 3 tys. zł

9. Cena za przyłącze gazu ziemnego, znowu bałagan na działce, itd. - ??? zł i nie chcę wiedzieć, bo już mi się w tym momencie zwraca pompa.

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2174143

1. Kocioł kondensacyjny - 12 tyś. zł (dobrej klasy z zasobnikiem, po znajomości)

(..)

3. Przyłącze wewnątrz domu - 1-1,5 tys. zł

4. Ogrzewanie domu w pierwszych 2-3 sezonach grzewczych jest min. dwukrotnie większe niż później. Przy optymistycznym założeniu, że wyjdzie mi ok. 5-6 tys. rocznie (na początek), to daje 3 do 4 tyś. rocznie więcej w porówniu z pompą (wychodzi ok. 3-krotnie taniej).

6. Serwis i przeglądy - 200 zł rocznie

7. Dolicz min. 10% wzrostu cen rocznie (przy wyższej cenie nośnika energii różnica robi się jeszcze większa) .

9. Cena za przyłącze gazu ziemnego, znowu bałagan na działce, itd. - ??? zł i nie chcę wiedzieć, bo już mi się w tym momencie zwraca pompa.

Nie popadajmy w skarjnosci:

1. Mozna kupic dobrej kalsy kocioł kondensacyjny z zasobnikiem i automatyką za 7000pln chyba ze ktos koniecznie chce lodowke buderusa....

3. kilka rurek w domu za 1500pln to przesada. Projekt instalacji wewnetrznej zwykle jest juz w wiekszosci projektow gotowych wiec koszt instalacji wewnetrznej z odniorem to max 500pln

4. oby to bylo prawda:) na chwile obecna mam zuzycie w granicach 10m3 na dobe :( a grzeje do 18stopni (fakt ze budynek jeszcze nieocieplony) niemniej pompa w poczatkowym okresie rowniez bedzie więcej prądu pobierać....

6. przeciez pompa tak samo wymaga przegladow i serwisu

7. jak wyzej - prad tez drzeje

9. a wykonanie kolektora dolnego to nie balagan na dzialce? W szczegolnosci jak sie robi kolektor poziomy to przeciez wykopy na 2m na sporym obszarze a gaz to kawałek rowu glebokosci 1,5m....

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2174170

Dla mnie ta inwestycja zwróci się po 5 latach, w przypadku, gdybyśmy zdecydowali się na ogrzewanie gazem płynnym, a prąd kosztowo nie ustępuje temu nośnikowi energii.

czyli planujesz wydawać po 10 tyś rocznie na ogrzewanie gazem płynnym, a z PC 3,4 tyś ?? budujesz bardzo energochłonny dom ok 150 kWh/m2/rok, od razu widać ze my rozmawiamy o dwóch rożnych podejściach do tematu, mój będzie zużywał ok 30 kWh/m2/rok to jest 5 razy mniej

mpoplaw:

A zdradź nam, o ile zainwestujesz więcej ( w stosunku do domu 60 kWh/m2/rok)by uzyskać te 30 kWh/m2/rok? Czy to na jedno nie wyjdzie:

PC + zwykły energooszczędny dom + prąd za PC

twoje grzejnilki elektryczne + dom prawie pasywny ( 30 kWh/m2/rok ) + prąd

W efekcie Czandra będzie później 2 razy mniej zużywać prądu na ogrzewanie, jeśli COP jej PC będzie około 4.

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2174223

Mpoplaw, moim zdaniem twoje wypowiedzi nie są obiektywne. Nie jestem niestety osobą w stylu Pomysłowego Dobromira czy Adama Słodowego i zdecydowaną większość rzeczy i urządzeń musimy zlecić lub kupić, a nie wykonać samemu, jak twój rekuperator za 2,5 tys. zł. Mój na przykład razem z robocizną plus GWC, o odzysku 95% będzie kosztował dużo, duuużo więcej. Ponadto zwiększenie ocieplenia do np. 20 cm (teraz jest 14), nie wiązałoby się z dodatkowymi 2,5 tys., ale min. 8-9 tyś., bo jest to wełna, a nie styropian. Jeżeli w moich wyliczeniach nie widzisz 30 tyś. to masz chyba trochę problemów z dodawaniem, nie obrażając oczywiście :wink: . Dodam jeszcze, że wstępnie gazownia podała mi kwotę ok. 12 tyś. za wykonanie przyłącza gazowego. Nawet, jeżeli ta kwota spadłaby do 6 tyś., są to kolejne koszty i na pewno jeszcze nie wszystkie. Rzecz w tym, że my stanęliśmy przed faktycznym dylematem i trzeba go było rozwiązać. Nie chce mi się do upadłego udowadniać moich tez, ale tak to wychodzi.

A propos, kiedy planujesz zamieszkać w swoim domu 3-litrowym?

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2174906

Nie popadajmy w skarjnosci:

1. Mozna kupic dobrej kalsy kocioł kondensacyjny z zasobnikiem i automatyką za 7000pln chyba ze ktos koniecznie chce lodowke buderusa....

To nie skrajność, tylko konkretna oferta. Dodam, że to nie buderus, ani viesmann, bo te były znacznie droższe. Za 7 tyś. jest kocił bez zasobnika ciepłej wody.

3. kilka rurek w domu za 1500pln to przesada. Projekt instalacji wewnetrznej zwykle jest juz w wiekszosci projektow gotowych wiec koszt instalacji wewnetrznej z odniorem to max 500pln

Mój koszt jest z oferty firmy, kóra sprzedaje gaz płynny. Obejmuje również podłączenie kotła.

6. przeciez pompa tak samo wymaga przegladow i serwisu

Zdecydowanie mniej niż w przypadku kotła gazowego, który musi byś serwisowany min. 1 raz w roku, a do tego kominiarz. Do tego kotłownia z pompą nie wymaga wentylacji grawitacyjne, co dodatkowo wpłynie na zmniejszenie strat ciepła (energii)

7. jak wyzej - prad tez drzeje

Tak, ale jeżeli doliczysz 10% do np. 3 tyś i do 1 tyś., to zrobi się różnica o 200 zł wyższa. Ponadto wszystko wskazuje na to, iż gaz niestety będzie drożał jednak szybciej niż prąd.

9. a wykonanie kolektora dolnego to nie balagan na dzialce? W szczegolnosci jak sie robi kolektor poziomy to przeciez wykopy na 2m na sporym obszarze a gaz to kawałek rowu glebokosci 1,5m....

Teraz właśnie mogę sobie na to pozwolić. Jak już zagospodaruję teren, posieję trawkę i posadzę drzewka, raczej już nie.

https://forum.murator.pl/topic/87802-gazoci%C4%85g-partycypacja-koszt%C3%B3w/#findComment-2174958