Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak mierzyć powierzchnię ścian pod tynki

rena777

Recommended Posts

Orientacyjnie - pow. podłogi x 3.

To że metoda x3 pokryje się z faktyczną ilość m2 tynków nazwałbym zbiegiem okoliczności a nie wytyczną. Nawet nie powierzchnią orientacyjną, no chyba, że ktoś orientacyjnie jest zadowolony z wyniku +=20%. Wystarczy zrobić połączony salon z kuchnią i już możesz mieć 30m2 różnicy.

Dużo zależy też od skosów, ścianek kolankowych i wielkości pomieszczeń.

No i na piętrze nie tynkujesz sufitów jak je robisz podwieszane. No i różne ludzie mają wysokości pomieszczeń.

Orientacyjnie to trzeba policzyć obwody pomieszczeń i przemnożyć przez wysokość i dodąć sufit.

w skrajnych przypadkach m2 podłogi różni się od sufitu.

Pewnie to nie będzie zbyt precyzyjne...

Ale w zasadzie na podstawie informacji o kubaturze budynku można szybko wyliczyć powierzchnie pod tynki...??

wg mnie - wszystko zależy od liczby ścian (i ścianek działowych)

np.

- pomieszczenie 49m2 (np. 7 x 7) bez ścian działowych (po podłodze) x 3m2 ma 147m3 - ale 133 m2 tynku ( 4 sciany po 21 metrów + 49 sufit)

- to samo pomieszczenie 50m2 podzielone dwiema ściankami działowymi np. długości 7m daje dodatkowo (7m dł x 3m wys x 2 strony x 2 ściany) 84 m2 tynku

Mam nadzieję, że dobrze licze? :)

żadne dodąć

raz że chodziło o tynki ścian

dwa - oszacować

trzy - jak z sufitem to x4

tak się po prostu liczy pod malowanie, że powierzchnia po posadzce x4,

fakt że u kogoś wychodzi inaczej (bo może, czemu nie ) nic nie oznacza

Habier może Ty zbudowałeś hotelik ?

(żart)

żadne dodąć

raz że chodziło o tynki ścian

dwa - oszacować

trzy - jak z sufitem to x4

tak się po prostu liczy pod malowanie, że powierzchnia po posadzce x4,

OK, wszystko jasne :)

dokładnie

Habier może Ty zbudowałeś hotelik ?

(żart)

pensjonat :)

gdybyś chciał przenocować ... zapraszam - ale dopiero za rok

a czy jak komuś wyszło, że podłoga x10 dało ilość tynków, to oznacza że wszyscy mają mnożyć przez 10?? Bo jednemu wyszło, to innym też może?? Przemnażanie podłogi przez cokolwiek jest pozbawione sensu - co już pisałem. No chyba, że mnoży sie obwód przez wysokość. Tu naprawdę nie trzeba być orłem z matematyki.

Pewnie to nie będzie zbyt precyzyjne...

Ale w zasadzie na podstawie informacji o kubaturze budynku można szybko wyliczyć powierzchnie pod tynki...??

wg mnie - wszystko zależy od liczby ścian (i ścianek działowych)

np.

- pomieszczenie 49m2 (np. 7 x 7) bez ścian działowych (po podłodze) x 3m2 ma 147m3 - ale 133 m2 tynku ( 4 sciany po 21 metrów + 49 sufit)

- to samo pomieszczenie 50m2 podzielone dwiema ściankami działowymi np. długości 7m daje dodatkowo (7m dł x 3m wys x 2 strony x 2 ściany) 84 m2 tynku

Mam nadzieję, że dobrze licze? :)

W sumie racja....

tynk maszynowy, gipsowy, nie znam sie na kategoriach, wiem ze sciany mam niby pod malowanie (rzeczywiscie sa ladne) a lazienki i kotlownie pod kafelki i wygladają nieco inaczej (tlumaczenie baby;)

mogli pominąć parę ruchów pacą w celu wygładzenia tynku

moim zdaniem, możesz się boksować o kasę rzędu 2 PLN/m2 takiego tynku, czy to sprawi satysfakcję?

• 3 weeks później...

Robią mi obecnie tynki gipsowe z agregatu. Powierzchnia użytkowa ok. 200m2. Z wyliczeń wyszło mi ok 560m2 tynku czyli to mnożenie x3 się sprawdza. Tynkują mi też sufit na dole.

Rozliczamy jedną stawką od całości, bez odliczeń otworów.