Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki impregnat do gresu

jo na

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jezli stosuje się fugi ciemne moga trwale brudzić gres, zwłaszcza polerowany

...polerowany, ale fuga dość dokładnie dobrana kolorystycznie do gresu... Chyba bezpieczniej jednak będzie wcześniej zafugować...

Czy po zafugowaniu a przed położeniem fugi trzeba zmyć nadmiar impregnatu ?

Jak szybko po impregnacji można fugować ?

a może chodzi też o zmywanie wosku ....

zakładam, że zmyję wosk jako pierwsza czynność :D

gdyby potem zafugować, fuga może zmatowiłaby płytki, sama nie wiem, mogłaby nawchodzić w te pory gresu, więc chyba nie bardzo to potem impregnować

poza tym byłoby drugie tyle mycia, bo raz po wosku a potem po fugowaniu ....

tak sobie tylko dedukuję

w każdym razie gość od gresów powiedział że stanowczo należy impregnację wykonać przed fugowaniem

wczoraj wypróbowałam płyn do zmywania wosku z gresu polerowanego firmy Sopro i HG

Sopro to jakaś benzyna!! koszmar zostawiający tłuste plamy

gdybym myła hektary swojego gresu tym badziewiem to bym stamtąd nieźle sztachnięta wyszła :D

HG jest bezzapachowy i zamierzam nim zmywać wosk

Dobym środkiem do zmywania wosku jest proszek do szorowania marki Tesco.

Sprawdziłam, sprawdzili inni, polecam:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1310251&highlight=proszek+tesco#1310251

http://forum.muratordom.pl/post1621981.htm?highlight=proszek%20tesco#1621981

Pozdrawiam :)

Soniko,

dziękuję za radę :)

obawiam się tylko, że ten proszek wniknie w pory gresu, zatka je :D

może wosk się zmyje ale martwię się, że ciężko będzie go dokładnie wypłukać z porów gresu ..... :-? przed impregnowaniem

na razie mam butlę HG, ładnie się tym zmywa więc powalczymy nim

a Sopro jest do d.......

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
mam kafelki Opoczno real stone( uwielbiam je :) ) zostały położone w łazience i w wiatrołapie, za chwilę w kuchni, czy mogę prosić o klarowną informację co teraz mam zrobić, jaka kolejność wykonywania prac...wiem że czy HG czy Sopro to każdy sam podejmuje decyzję, tylko proszę jasno napisać co po czym, bo ja troche już ogłupiałam. :oops: ...a mam tak mało czasu, że nie mogę sobie pozwolić na powtarzanie prac...napiszcie łopatologicznie w punktach proszę :wink: płytki są świeżo położone i tyle co dalej.....dzięki

ale piepszycie tu o tych impregnatach do gresu, ja też myślałem ze niewiadomo co to jest a to zwykły natłuszczacz, jak macie coś kupić to kupcie coś najtańszego.

Sam piepszysz jak potłuczony. Dobry i skuteczny impregnat niestety sporo kosztuje. Np. HG czy Sopro.

A co sprawdzałaś skład czy tylko tak piepszysz ze HG i Sopro są najlepsze