Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki na płycie OSB

aga81

Recommended Posts

Witam :) (po dużej przerwie)

Może to pytanie kiedyś już padło, ale nie mam w tej chwili czasu przeglądać forum, żeby znaleźć odpowiedź, więc bardzo przepraszam. Chodzi mi o to jak zamocować płytki ceramiczne do płyty OSB, mam podłogę na legarach w kuchni i na nią położona jest płyta OSB. Zostały już na niej położone płytki ceramiczne, które ODPADAJĄ!! :( Dziś właśnie zrywają mi podłogę, bo płytki nie trzymają się podłoża. Płytki były mocowane zaprawą do podłóg drewnianych, może zrobiliśmy błąd nie kładąc jakiejś siatki na płycie? Poradźcie co mam zrobić

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wyglada na to, ze ktos kto kladl plytki popelnil jakis blad. Po pierwsze, plyta musi byc stabilna, po drugie musi byc czysta. A potem, to juz z gorki :) Wg mnie masz dwie możliwości na przyklejenie tych plytek:

- specjalna zaprawa workowana (praktycznie kazdy producent zapraw ma taka w ofercie); klejem smarujesz zarowno plytke jak i podloze i dociskasz

- klej dyspersyjny - gotowa mieszanka do kupienia w wiaderkach po kilka kg :)

Ja osobiscie zdecydowalbym sie na opcje nr 2. Jesli jednak bedziesz kupowac zaprawe, to pamietaj ze zwykly klej do plytek niezbyt sie do tego nadaje.

Odpowiem tak:

klej kupowałam sama osobiście i wytłumaczyłam sprzedawcy do czego ma być to klej, na jakie podłoże, itp - mój bład bo nie przeczytałam co pisze na tym kleju, bo jak już płytki odpadły to okazało się, że był to właśnie najzwyklejszy klej do płytek, a nie taki jak chciałam!! Dupek do kwadratu z tego sprzedawcy!! Teraz będę sama wszystko sprawdzać

A co do podłoża to było czyste (osobiście je odkurzałam), zagruntowane no i stabilne i smarowana zaprawą była zarówno płyta OSB jak i płytka ceramiczna, no i oczywiście były dociskane do siebie. Po prostu zwiódł "fachowiec" ze sklepu i moje zaufanie do niego :( a nikt nie pomyślał żeby przeczytać to co pisze na zaprawie i to też nasz błąd niestety

dziękuję za odpowiedź

• 3 weeks później...
Odpowiem tak:

klej kupowałam sama osobiście i wytłumaczyłam sprzedawcy do czego ma być to klej, na jakie podłoże, itp - mój bład bo nie przeczytałam co pisze na tym kleju, bo jak już płytki odpadły to okazało się, że był to właśnie najzwyklejszy klej do płytek, a nie taki jak chciałam!! Dupek do kwadratu z tego sprzedawcy!! Teraz będę sama wszystko sprawdzać

A co do podłoża to było czyste (osobiście je odkurzałam), zagruntowane no i stabilne i smarowana zaprawą była zarówno płyta OSB jak i płytka ceramiczna, no i oczywiście były dociskane do siebie. Po prostu zwiódł "fachowiec" ze sklepu i moje zaufanie do niego :( a nikt nie pomyślał żeby przeczytać to co pisze na zaprawie i to też nasz błąd niestety

dziękuję za odpowiedź

Najlepiej jest na płyte OSB zamocować dodatkowo płyte cementowa,tzw "cement board"

I na to kleic płytki dowolnym klejem

Odpowiem tak:

klej kupowałam sama osobiście i wytłumaczyłam sprzedawcy do czego ma być to klej, na jakie podłoże, itp -

Może będzie to wyglądało na kryptoreklamę, ale polecam klej "Multilep-F" Kreisla. Po prostu stosowałem ten klej i jestem przekonany o jego jakości.

mam pytanie pokrywajace sie z tym watkiem. mieszkam w kamienicy z lat 50ch, w ramach remontu zamierzam w kuchni polozyc plytki ceramiczne, teraz na podlodze sa deski przybite do legarow (co ok.50cm). zamierzam zerwac deski i teraz pojawia sie pytanie, czy zrobic wylewke (duze obciazenie stropu) czy tez polozyc plyty osb o gr.min.22mm?? moze juz ktos rozwiazal skutecznie podobny problem?

stan legarow ocenie po zdjeciu desek, przy codziennym uzywaniu wydaja sie w porzadku, nie uginaja sie i nie skrzypia (za duzo);)

mam tez pytanie bardziej praktyczne dotyczace tej podlogi, deski w calym mieszkaniu maja ok. 32mm grubosci, przy polozeniu w kuchnii plyt osb o gr. 22mm zostaje ok. 10mm na kafle i kleje, czy ta grubosc wystarczy? nigdy nie kladlem kafli na osb i stad to, moze dziwne, pytanie..moze ktos polecic jakies sprawdzona chemie do w/w prac?

Centymetr na plytki + klej to bedzie na styk, obawiam sie nawet ze moze sie to okazac o kilka milimetrow za malo... Pomysl nad plyta OSB 18mm, zyskujesz 4mm a to sporo.

Co do chemii to nie bede oryginalny - istnieje na rynku Mapei, istnieje Ceresit, potem jest dluga przerwa i dopiero cala reszta :) Ale co kto lubi... Kreisel tez nie wydaje sie zlym wyborem.

• 2 weeks później...
Centymetr na plytki + klej to bedzie na styk, obawiam sie nawet ze moze sie to okazac o kilka milimetrow za malo... Pomysl nad plyta OSB 18mm, zyskujesz 4mm a to sporo.

Co do chemii to nie bede oryginalny - istnieje na rynku Mapei, istnieje Ceresit, potem jest dluga przerwa i dopiero cala reszta :) Ale co kto lubi... Kreisel tez nie wydaje sie zlym wyborem.

18mm OSB może byc ciut za cienka

Ułóż tak, żeby każda płyta wspierała się na większej ilości legarów - czyli w poprzek.

Unikaj łączenia płyt pomiędzy legarami, przycinaj je za każdym razem tak, aby łączenie wypadało na legarze.

Nie docinaj małych kawałków - jeśli szerokość = 300 cm, płyta ma 250 cm, to lepiej obciąć jeden kawałek na 200 cm a drugi na 100 cm, niż dać jeden 250 cm a drugi 50 cm.

Nie żałuj wkrętów przy przykręcaniu płyt :) Napewno nie używaj gwoździ - sprężynują.

I to chyba tyle :)

Witam mam podobny problem planuję mieszkanie na poddaszu w domku jednorodzinnym jednakże stropy są drewniane legary są ułożone w odległości 90cm są dosyć solidne mają przekrój kwadratu 20cmx20cm czy na takie podłoże można dać płytę OSB 21mm i na to kafelki myślę zarówno o łazience jak i o kuchni

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Wg mnie przy takim rozkładzie legarów, powinieneś kupić kilka nowych legarów (minimum 7x14) i pociąć je na kawałki po 90 cm każdy. Kawałki mocujesz między istniejące legary - w poprzek, na mijankę ale dosyć gęsto. Licujesz je z górną krawędzią istniejących legarów. Każdy z nich skręcasz z obu stron solidnymi kątownikami, np. 10x10 cm (w sumie 4 kątowniki na jedną podpórkę) na drewnowkręty, conajmniej 6 cm. Stworzysz w ten sposób kratownicę - i dopiero wtedy możesz dać płytę 22 mm i mieć pewność, że będzie solidnie, trwale i bezpiecznie :)

wersja podstawowa

grunt do podłozy krytycznych i nienasiąkliwych Ceresit CN94

siatka z włókna szklanego zatopiona w kleju elastycznym CM16lub17

klej CM16lub17 + terakota

fuga elastyczna

wersja na podłożona krytyczne

grunt do podłozy krytycznych i nienasiąkliwych Ceresit CN94

warstwa kleju CM16lub17 z zatopiona siatka z włókna szklanego

zabezpieczenie przeciwwilgociowe Ceresit CL 50 lub 51

klej CM16lub17 + terakota

fuga elastyczna

lub na macie dietra schlutera