Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktoś przesadzał duże (150-180cm) świerki?

BOHO

Recommended Posts

witam

czy ktoś ma doświadczenia z przesadzania całkiem sporych świerków srebrnych? takich 150-180cm....

w donicach takie są bardzo drogie, znalazłem więc szkółkę, gdzie mogę takie kupić kopane z ziemii....

ale jakie są szanse, że się przyjmą?

jak sądzicie?

chodzi mi o Wasze doświadczenia..... złe i dobre....

witam

czy ktoś ma doświadczenia z przesadzania całkiem sporych świerków srebrnych? takich 150-180cm....

w donicach takie są bardzo drogie, znalazłem więc szkółkę, gdzie mogę takie kupić kopane z ziemii....

ale jakie są szanse, że się przyjmą?

jak sądzicie?

chodzi mi o Wasze doświadczenia..... złe i dobre....

posadziłem 35 sztuk kopanych ( dostawa - bryła korzeniowa w workach jutowych) przyjeły sie wszytkie

teraz sadzę omoriki 1,5- 1,7 m - duo wody i się przyjmą

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Odkopuje wątek.

Mój świerk przesadzany latem ma sie bardzo dobrze. Mimo psa, który jest niereformowalny. :roll:

Ale mam pytanko. Kupilismy ładnego świerka (pewnie jak wiele osób) w doniczce. I oczywiście chcemy go przesadzić do ogródka, kiedy juz nie będzie robił za choinkę w domu. :wink:

Świerk jest kopany z gruntu, korzenie w worku jutowym, ale nie wiemy w jakim są stanie i ile zostało uszkodzonych. Pytanie nie o to czy się przyjmie, tylko kiedy go przesadzać? Trzymać do wiosny w domu? Czy może jak najszybciej wywalić na dwór? I czy nie przemarznie po np. dwóch tygodniach spędzonych w ciepełku?

To czy się przyjmą zależy od tego na ile uszkodzony jest system korzeniowy. W tak dużych drzewkach z reguły uszkodzenia są znaczne, w efekcie nawet jeśli sie "przyjmą" to puszczają rachityczne pędy, długo odchorowują, tracą igły, mają przez pierwsze lata słabe, minimalne przyrosty. I po kilku latach rezultat jest taki ze posadzone w tym samym czasie małe sadzonki dorównują tym sadzonym jako 1.5 metrowe a przy tym mają zdrowszy, bardziej proporcjonalny wygląd. A i roboty przy sadzeniu mniejszych mniej, nie mówiąc o cenie.

I po kilku latach rezultat jest taki ze posadzone w tym samym czasie małe sadzonki dorównują tym sadzonym jako 1.5 metrowe a przy tym mają zdrowszy, bardziej proporcjonalny wygląd. A i roboty przy sadzeniu mniejszych mniej, nie mówiąc o cenie.

A czy wyobrażasz sobie półmetrową choinkę w domu na Święta? Bo ja nie.

Jak się później przyjmie to dobrze, a jak nie to trudno.

Wyobraźnie mam sporą więc bez specjalnych kłopotów wyobrażam sobie nawet brak żywej choinki w domu. A szansa na przyjęcie się żywego drzewka które postało w pokoju, w temp. 20 stopni ponad tydzień jest podobna jak wypuszczanie karpia usmażonego na patelni z powrotem do stawu. No, moze minimalnie wieksza

• 2 weeks później...
2 lata temu na Święta kupiłem świerka srebrnego z bryła w jucie. Stał w mieszkaniu ok. 3 tyg. W tym czasie 2 razy podlałem go (nawet zielone chwasty urosły). Potem wywiozłem na budowę, gdzie go trochę przesuszyło, bo stał przy oknie niepodlewany. wkopałem go do gruntu bodaj w kwietniu, gdy już naprawdę dawałem mu nikłe szanse na przetrwanie. Na dole 2 gałęzki mu uschły i słabo rośnie ale przeżył.

2 lata temu na Święta kupiłem świerka srebrnego z bryła w jucie. Stał w mieszkaniu ok. 3 tyg. W tym czasie 2 razy podlałem go (nawet zielone chwasty urosły). Potem wywiozłem na budowę, gdzie go trochę przesuszyło, bo stał przy oknie niepodlewany. wkopałem go do gruntu bodaj w kwietniu, gdy już naprawdę dawałem mu nikłe szanse na przetrwanie. Na dole 2 gałęzki mu uschły i słabo rośnie ale przeżył.

Dzisiaj o godz 14.30 wsadziłem srebrnego świerka obok zeszłorocznego który usechł ...w lipcu :( .

Zeszłoroczny był zielony do lipca i nie miał "przyrostu".

Czy na wiosne na koncach gałęzi musi być widoczny przyrost?

• 2 weeks później...

Czy na wiosne na koncach gałęzi musi być widoczny przyrost?

Musieć, to nie musi, ale miło by było :D Bo to oznaczałoby, że się rozwija.

Z tymi świątecznymi "choinkami" to tak różnie bywa. Czasem stoją przez rok w miejscu, są niby zielone, ale takie jakby przykurzone, a następnego roku wybuchają nowymi przyrostami, aż się serce raduje. A czasem stoją i stoją zielone, a później nagle w ciągu tygodnia gubią igły i koniec.

Mam świerka srebrnego, który przez 3 kolejne lata "robił za choinkę". Po świętach wyprowadzał się na balkon i tam czekał na następne święta. Później zaczęły go jeść przędziorki i jak go sadziliśmy, to miał dół cały łysy. Mówiąc oględnie, nie był ładny. Posadziliśmy go głęboko, żeby schować to łyse, teraz ma ok. 2 metrów i jest piękny. Tak więc chyba recepty nie ma. Ale podlewać trzeba, to zdecydowanie zwiększa szanse na przeżycie.

Wyobraźnie mam sporą więc bez specjalnych kłopotów wyobrażam sobie nawet brak żywej choinki w domu. A szansa na przyjęcie się żywego drzewka które postało w pokoju, w temp. 20 stopni ponad tydzień jest podobna jak wypuszczanie karpia usmażonego na patelni z powrotem do stawu. No, moze minimalnie wieksza

Z tego powodu moje drzewko "swiateczne " hartowalem w zimnym garazu i na tarasie... po małych meczarniach i sporej ilości wody ...wydalo odrosty i rośnie