Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kokosy czas zacząć!! Kokosowe komentarze

tosinek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witajcie na forum KOKOSY :D :D

Projekt domku super. Dwustanowiskowy garaż to świetna sprawa i spiżarka też. Ja niestety nie będę miała w swoim domu takich luksusów :(

Jestem ciekawa w jakiej miejscowości się budujecie :oops: , bo my również mamy działkę kilka kilometrów od Krakowa w stronę Zakopanego.

Życzę powodzenia w realizacji planów budowlanych i pozdrawiam serdecznie :D :D

B&S

• 2 weeks później...

Tak gruszka poszło: stopa 15m3, fundament 37m3 betonu

Inaczej nie było mozliwości, nie miałem tyle ludzi do pracy, a obawiam sie, że samemu wyszło by niewiele taniej.

Powimmo wejść troche mniej (10m3) ale zmieniłem grubość fundamentu z 25 cm na 30 cm (bede budował z maxa 29 cm lub porothermu 30 cm) w projekcie jest porotherm 25.

• 2 weeks później...

Witaj Kokosy.

Wybrałeś SUPPPEEEERRRR projekt. My, tzn ja z żonką też zdecydowaliśmy się na jego budowę i najprawdopodobniej zaczniemy cały "cyrk" na wiosnę więc z pewnością będziesz naszą "wyrocznią" odnośnie budowy. Proszę Cię o zamieszczanie wszelkich kosztów jakie ponosisz w czasie budowy abym miał odnosnik od wyceny Archonu. Wiem że Bydgoszcz to nie Kraków ale myślę, że w związku z tym będzie u nas trochę taniej. Napisz o adaptacjach jakie dokonałeś w projekcie -co zmieniłeś lub co bys

już drugi raz mi ucieka myśl...

...co byś zmienił lub chciał zmienić. Czekamy na rady, uwagi itd, itp. Jesteśmy laikami w tej dziedzinie więc wybacz nasze naszą niewiedzę.

Teraz mam pytanie: jak jest z fundamentami w projekcie - są z bloczków betonowych a Ty z braku "fachowców od kielni" zdecydowałeś się na "lanie z gruchy" - nie wiem czy to dobrze zrozumiałem...

Trzymamy kciuki.

Pozdrawiam

Witam

Ja tez jestem laikiem, dużo rzeczy robie sam, moge zamieścić zestawienie kosztów, żeby każdy miał orientacje, to dopiero pod koniec miesiąca.

Projekt jest spoko.

Jeżeli chodzi o zmiany w projekcje to jest ich malutko i oto one:

http://images34.fotosik.pl/30/b83ab932d8d5b55dmed.jpg

http://images31.fotosik.pl/30/4883a9dbe4edc8f9med.jpg

Odpowiadając na pytanie dotyczace fundamentu:

W projekcje jest stopa fundamentowa wysoka na 30 cm a szeroka 50-80 cm (widać to w planie)

Witaj.

Dzięki za wiadomość na priwa dot. zmiany systemu budowania fundamentów z bloczków na lany beton. Myślę, że jest to super pomysł i powinieneś podzielić się Twoją kalkulacją kosztów nie tylko ze mną ale również z innymi uczestnikami forum. Po przeczytaniu Twoich wyliczeń również z żonką zdecydowaliśmy, że będziemy "lać z gruchy" bo oszczędność rzędu 5-7 tyś zł piechotą nie chodzi.

Fajnie,że zamieściłeś swój projekt i o dziwo planujemy dokonać takich samych zmian(chyba dobrze odczytałem projekt?) tzn:

1. Przedłużyć ścianę wewnętrzną dzielącą salon z pokojem dodatkowym i połączyć ją ze ścianką przy której będzie umieszczony kominek. Dzięki czemu osoba wchodząca do pokoju dodatkowego uzyska większą intymność tak samo jak osoba korzystająca z WC za kominkiem np. podczas domowej imprezy.

2. Chcemy również tak jak Ty powiększyć łazienkę przy pokoju dodatkowym kosztem garderoby i przenieść wejście do niej do utworzonego korytarzyka.

3. Myślimy o tym aby zlikwidować WC obok schodów a w to miejsce zrobić pomieszczenie podręczne na mitłę, odkurzacz itp.

4.A pomieszczenie gospodarcze całkowicie zlikwidować i dzięki temu uzyskać większą kotłownię bo planujemy ogrzewanie na paliwo stałe czyli miał,węgiel.

Jesteśmy tak zakręceni tym projektem, że zaczęliśmy budować już ten dom ale na razie wirtualnie - wkleję parę "zrzutów" z tego programu jak dokonamy konwersji na format rozpoznawalny przez fotosik.pl

Sorry za pewne nieścisłości dot. grubości ścian itd. ale projekt robiłem na podstawie katalogu Archonu gdzie nie ma wszystkich wymiarów tylko parę podstawowych a przy okazji jestem amatorem i jest to mój pierwszy i chyba ostatni taki projekt. Gdyby ktoś chciał to mogę podać na priwa jaki to program i przesłać moje wypociny aby można było sobie zrobić po KOKOSACH spacer wirtualny.

A teraz mam pytanie:

Co spowodowało zmianę chęci budowy ścian z Porothermu 25 na 30? Czy względy lepszych właściwości termicznych? Czy w związku z tym na zewnątrz będzie izolacja ze styropianu? Czy tylko same bloczki + tynk?

Pozdrawiam

Grzegorz

[/img]