KOKOSY 05.11.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 A fundament od środka to wy nie traktujecie dysperbitem? Traktujemy tylko nie ma jeszcze nowych fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOKOSY 05.11.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 "Co spowodowało zmianę chęci budowy ścian z Porothermu 25 na 30? Czy względy lepszych właściwości termicznych? Czy w związku z tym na zewnątrz będzie izolacja ze styropianu? Czy tylko same bloczki + tynk?" Odpowidź jest prosta - przystosowuję ten dom na potrzeby domu energooszczędnego (przynajmniej taki mam zamiar) zobaczymy jak kasa pozwoli.Czy względy lepszych właściwości termicznych - tak.Będzie ściana Porotherm 30 + 15-17 styropianu czyli jak dobrze liczę U=0.17Obecnie szukam firmy, która robi "ciepłe" okna i drzwi (za rozsądna cenę).Do tego domu bede miał zrobiony audyt energooszczędności.Będe miał przeliczone co warto poprawić, żeby uzyskać najlepszy efekt cieplny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 10.11.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 Nie byłoby prościej dać styropian 20 cm na pióro i wpust? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 13.11.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Blondynką nie jestem ale jakoś nie mogę zamieścić obiecanych obrazków więc wybaczcie mi proszę...No, no szczęka opada: audyt energooszczędny - no to będziesz miał ciepło jak w piekarniku - znajomi mają ścianę z suporexu+ styropian 10, dom na lekkiej górce, teren płaski nieosłonięty a jest jak dla mnie gorąco jak w piekle ale chyba właśnie o to chodzi...A my jesteśmy po rozmowie z architektem, który będzie nam dokonywał adaptacji i oczywiście zamówiliśmy projekt.Prosimy o kolejne zdjęcia.Plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 13.11.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Udało się Yes,yes,yes!!!http://images34.fotosik.pl/43/9a09cacdd468d93e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imersion 15.11.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 To i ja się ujawnię Czekamy na pozwolenie na budowę lustrzanego odbicia Kokosów w Mińsku Mazowieckim. W planach jest stopa żelbetowa + bloczki = 140 cm. Zbrojenie już ukręcone i wykop zrobiony(teraz szpadlami tylko pod stopę). Ściana Porotherm 30, albo 36 cm - jeszcze nie zdecydowaliśmy. Co do przeróbek w środku to podobnie jak u Was, a dokładnie tak: 1. Połączenie łazienki z garderobą plus wyjście na korytarz. 2. Co do przedłużenia ścianki obok kominka, to nie robimy konstrukcyjnej; będzie jakaś dekoracyjna, lekka, może kilka lukswerów. Może kominek dwustronny 3. Zamieniliśmy miejscami WC ze spiżarnią, żeby zyskać możliwość wykorzystania miejsca pod schodami. 4. Zastanawiamy się na likwidacją okna w pokoju na parterze od strony północnej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 17.11.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 No to witaj w klubie. Trochę się pomęczyłem i zrobiłem projekt Kokosów ze zmianami jakie chcemy wprowadzić. Z tego co piszesz to faktycznie mamy bardzo zbliżony zakres zmian projektu. Masz ciekawy pomysł co do lukswerów w przedłużonej ścianie między kominkiem a ścianką dzielącą dwa pokoje. Chociaż trzeba się zastanowić czy nie będzie Tobie przeszkadzało, że podczas imprezy będzie widać jak ktoś zapala światło wchodząc do łazienki. No i pozostaje problem doswietlenia korytarzyka - znowu widocznya poświata. Chyba o wiele bardziej podoba mi się przelotowy kominek - chociaż w tym wypadku naruszysz ścianę nosną za kominkiem. No a teraz zdjęcie projektu http://images34.fotosik.pl/47/548187d75549bf94.jpg Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to mogę podać adres do strony z tym programem a następnie przesłać cały projekt tak aby każdy mółgł sobie pozmieniać wg własnych pomysłów.Teraz pracuję nad "górą" domu więc juz niedługo nowe zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 17.11.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Ale pisze głupoty - za kominem jest oczywiście komin w ścianie a nie fragnent ściany jako filar podtrzymujący strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imersion 19.11.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 To są na razie luźne rozważania. Co do luksferów to myślałem o kilku sztukach w ścianie w jakimś ciemnym kolorze, nie o całej ściance. Ja poproszę link do programu, no i jeżeli można projekt imersion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 27.11.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 To jest link do programu Sweet home 3Dhttp://sweethome3d.sourceforge.net/download.htmlKlikasz, ściągasz i instalujesz. Piszesz do mnie na priwa ja przesyłam Tobie projekt otwierasz i jest Ok. Możesz chodzić i wiedzać. Już mamy kupiony projekt, Pani architekt dokonuje zmian no i na wiosnę ruszamy z koksem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 29.11.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 No i co jak idzie budowa? Pisz co ciekawego się wydarzyło i jak idą prace bo coś ostatnio cieńko u Ciebie z pisaniem. Czekamy.Pozdr. P.S. My mamy jutro spotkanie w sprawie kosztów budowy z "budowlańcem" zobaczymy na ile wyceni całą tą zabawę. Mam nadzieję, że nie padnę z wrażenia jak zobaczę rząd cyferek...Ale i tak pewnie trzeba poszukać jeszcze gdzie indziej choć ten jest polecony i sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imersion 04.12.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 U nas ławy zalane. Weszło 20 metrów betonu. W czwartek zaczynamy murowanie ścian fundamentowych, potem izolacja i fajrant w tym roku. pzdrimersion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawojc 07.12.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 To jest link do programu Sweet home 3D http://sweethome3d.sourceforge.net/download.html Klikasz, ściągasz i instalujesz. Piszesz do mnie na priwa ja przesyłam Tobie projekt otwierasz i jest Ok. Możesz chodzić i wiedzać. Już mamy kupiony projekt, Pani architekt dokonuje zmian no i na wiosnę ruszamy z koksem... Właśnie zainstalowałem.Bardzo proszę o przesłanie Pana projektu. Coraz bardziej podoba mi się ten projekt.Dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 12.12.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Czekam na Twój adres e-mailowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawojc 12.12.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Czekam na Twój adres e-mailowy. Pozdrawiam Przepraszam,sądziłem że jest widoczny w profilu. [email protected] Pozdrawiam slawoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 13.12.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Przepraszam,sądziłem że jest widoczny w profilu. [email protected] Pozdrawiam slawoj Witaj! Projekt wysłany! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 21.12.2007 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 http://images30.fotosik.pl/129/173a9c0a605a8bd5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 04.01.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 WitamPodobnie jak Wy budujemy dom w kokosach - lustrzane odbicie i też w Krakowie. Ze zdjęć widzę, żę skończyliście na etapie fundamentów, chyba że już jesteście dalej, tylko przestaliście pisać na forum. My obecnie mamy wylane i zaizolowane fundamenty, zrobioną kanalizę i wodę oraz częściowo zasypane. W przyszłym tygodniu, jak tylko mróz odpuści zamierzamy zagęszczać i ubijać piach i dosypać go już do końca. Jeśli pogoda pozwoli będziemy budować dalej. Pustaki mamy już zamówione. Robimy zgodnie z projektem tzn. porotherm 25 + 14 cm styropianu. Jeśli chodzi o zmiany to podnieśliśmy o 30cm fundamenty ( chcemy o tyle podnieść poziom terenu - budujemy niedaleko od Wisły) obniżyliśmy tez trochę część fundamenty pod garaż, ale boję się ze za mało - dopiero ostatnio dowiedzieliśmy się że na mechanizm pod bramę garażową trzeba 30cm, a w projekcie jest 11cm miejsca!Zlikwidowaliśmy tez słup na wjeździe do garażu -będziemy mieć jedna dużą bramę - wydłużyliśmy garaż o 1m - żeby było miejsce na kosiarkę, rowery itp. Likwidujemy przejście z garażu do kotłowni, a kotłownię łączymy ze spiżarnią ( zmieniamy jej poziom na poziom spiżarni. W garażu będziemy mieć okna zamiast luksferów. Robimy też małą lukarnę zamiast okien nad garażem. Oczywiście zamiast łazienki i garderoby na parterze będzie jedna łazienka z wejściem z przedpokoju, a zamiast WC będzie spiżarnia. Likwidujemy też przerwę między kominkiem a resztą ściany nośnej. Zmniejszamy okno w łazience. Zamierzamy zrobić wentylację mechaniczną i rolety na parterze ( trzeba zrobić cieńsze nadproża) Powiększamy taras. Bardzo chętnie wymienilibyśmy sie uwagami itp. na budowie. Prosimy o jakikolwiek kontakt w celu umówienia się jeśli to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.02.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 W garażu będziemy mieć okna zamiast luksferów. Nie wiem czy to jest dobry pomysł też z żoną ( w zasadzie to ja ) myśleliśmy o luksferach chociażby ze względu na strach przed włamaniem - niestety luksfery są zimne i podejrzewam że bardzo mocno będą wyziębiać dom. Ostatecznie zmieniliśmy w projekcje wielkość okien - będą to plastyki ale mniejsze wielkości piwnicznych ( wymiarów jeszcze nie mam) , a jako zabezpieczenie wybraliśmy dozór z firmy ochroniarskiej. Startujemy w marcu 2008 z tym że już dziś kupiliśmy Porotherm,bloczki fundamentowe i suporeks oraz zamówiliśmy już więźbę dachową .I już zarobiliśmy na cenach . Bo ostatnia wiadomość z hurtowni jest taka, że suporeks zdrożał już o 50 groszy i jest na zapisy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 29.02.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 No to miałeś szczęście. Kupno materiałów budowlanych w zimie a budowa na wiosnę to strzał w dziesiątkę. Można sporo kasy zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts