Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie politurowanych mebli z dębu

tula

Recommended Posts

Może ktoś doświadczony mi podpowie :)

Mam stary kredens pokojowy, dębowy, był odnawiany jakieś 10 lat temu.

Cyklinowany, bejcowany, politurowany.

Boki i drzwiczki są jeszcze w nienajgorszym stanie stanie, blat już trochę zniszczony.

Przez te lata czyściłam różnymi środkami ( np. fornit, formeb, cyprys ), żaden się nie sprawdził. Politura coraz bardziej matowa.

Czy ktoś z Was wie, czym go doprowadzić do jako takiego wyglądu ?

Może ktos ma przepis na domową miksturę ?

Będę wdzięczna za pomoc.

Wdzięczne będą także krzesła, stół i zegar :wink:

Na allegro jest taki preparat: Preparat do czyszczenia i ożywiania politury - http://www.allegro.pl/item248627649_preparat_do_czyszczenia_i_ozywiania_politury.html

Sama się przymierzam do kupna - nie jest drogi - z przesyłką ok. 22zł za 500ml. Na co dzień stosuję Pronto mleczko z woskiem pszczelim.

Nataszo, dziękuję za odpowiedź i link. Jeśli się nosisz z zamiarem kupna i swobodnie poruszasz się na allegro, spytaj proszę, co zawiera ten preparat.

Wczoraj szukałam odpowiedzi również w google.

Tam wyczytałam, że można zrobić samodzielnie mieszankę z benzyny lakowej i oleju lnianego, można też użyć oleju wazelinowego, albo mieszanki oliwy z oliwek i octu. Lekkie zdziwienie wywołała rada, że można też tamponem z waty , zmoczonym w lekko podgrzanym occie, potem wetrzeć woskową pastę ( skąd taką wziąć ? )

No nic, popróbuję , sprawdzę :)