Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż nieruchomości rolnej

filipbrych

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Ja trochę w odwrotnej sprawie niz większość. Wszyscy kupują i budują a ja muszę sprzedać :evil: .

Nabyliśmy gospodarstwo role, nieduże, ale z kilkoma fajnymi budynkami, trochę nawet poremontowalismy (jest nieźle w środku) i .... jak to mówią "klops wujaszku". Musimy się tego po prostu pozbyć i odzyskac przynajmniej część koasy. Zależy nam na czasie, ale po woli kończy nam się koncept. Ludzie dzwonią, cos tam mówią i nic, nawet nie chca się potargować :( (przynajmniej wiedzielibyśmy jak ustalić cenę). Może macie pomysły jak pozbyć się de facto kłopotu, przede wszystkim szybko.

Pozdrawiam

Tak robię, ale bardziej zależy mi na czasie a co za tym idzie na tzw. strategii... Trochę jest już irytujące dawanie kolejnych ogłoszeń do "Wyborczej" albo w innych mediach, a postawa "potencjalnych " kupujacych nie ułatwia wyboru optymalnej strategii cenowej. Po prostu nawet nie można od nich usłyszeć prostego "za drogo". Wiem, "nasz klient nasz per pan" i nie moge mieć do nikogo pretensji. Może Wy, drodzy Forumowicze" coś doradzicie. O wiem. Ile mozna wziać za gospodarstwo rolne z domem po remoncie z podstawowymi mediami (wodociag, telefon) pod lasem na 2,6 Ha.

Pozdrawiam

moim zdaniem cena zależy od głównie lokalizacji- jest pod lasem - to dobrze, ale ważne gdzie, jaka odległość od dużego miasta, od tego czy nadaje się na wypoczynek sobotnio-niedzielny, od stanu w jakim są budynki , od tego czy w pobliżu jest np czyste jezioro i pewnie jeszcze paru innych rzeczy.

A gdzie to jest i ile sobie winszujesz ?

Co do lokalizacji. To 6 KM za Makowem Mazowiecki (droga na Przasnysz). Po prostu mieliśmy pomysl na gopodarstwo role "dalej od ludzi". Teraz jest tam cholernie zielono, ludziska lowia ryby w gliniankach 40 m dalej. Do lasu jest z jednej strony siedliska 5 m z drugiej 20m, łatwy dojazd (nawet zimą sie nie zakopaliśmy chodz to sie podobno zdarza) Zaczelismy od remontu domu (koniec 70-tych)(w srodku) (oprócz domu jest stodoła, obora, garza i jeszcze dwa małe murowane budynki) tak ze wymienilismy okna, instalacje Co i elektrykę (miedz), przearanzoalismy niekture pomieszczenia (łazienka z 4m2 zrobiła sie 12m2 z wielkim oknem). Chcelismy nawet załozyc monitoring (tez jest taka możliwośc- agencja w mieście 5 min drogi), ale wyszedł nam wyjazd (daleko i na długo) więc musimy się tego po prostu pozbyć.

Ceny, którą sobie założylismy nie chciałbym podawać, żeby ktoś nie pomyślal ze puszczam darmo ogłoszenie, ale jeśli chcecie wiedzieć to podam.

Pozdrawiam i dzikie za zainteresowanie :wink:

Agencję też sa na u mnie na tapecie, ale mam wrażenie ze są to instytucje (specjalne użyłem tego słowa) nastawione na bierne pozyskiwanie od ludzi pieniedzy. Owszem umieszczasz ofertę za darmo, ale potencjalny klient de facto sam sobie znajduje takowa ofertę bez najmniejszego kiwnięcia palcem ze strony agencji. To taki wielki wór do którego wrzucasz co masz, a kiedy ktoś chce wyciagnąć cos dla siebie to przychodzi Pan/Pani i mówi że za nasz wor trzeba placić. Ja również choć nie mam wrazenie ze nic dla mnie nie zrobiono. No cóż widać ze do agencji nieruchomości z amerykańskich filmów daleko nam jeszcze.

A ja się tu podczepię i zapytam: jak wygląda sprawa z kupnem ziemi rolnej po ostatnich zmianach prawnych? Zawsze marzyłam o siedlisku i myślałam, że kiedyś takowe nabędę a teraz dowiaduję się, że powstały znaczne ograniczenia w możliwościach kupna takiej ziemi (dla osób nie będących rolnikami i nie mających wykształcenia rolniczego). Jak więc to teraz wygląda?

Gosciu co do agencji...w stanach prawo nie pozwala na samodzielna sprzedaz nieruchomosci...

tam ludzie nie kombinuja co jak i jak posrednika kiwnac...po co ma isc do agencji..niech daje przez dobre pol roku płatne ogłoszenia, sam jezdzi z potencjalnymi klientami...ech...i niech nikt nikomu nie zaglada w kieszen...

Gosciu co do agencji...w stanach prawo nie pozwala na samodzielna sprzedaz nieruchomosci...

tam ludzie nie kombinuja co jak i jak posrednika kiwnac...po co ma isc do agencji..niech daje przez dobre pol roku płatne ogłoszenia, sam jezdzi z potencjalnymi klientami...ech...i niech nikt nikomu nie zaglada w kieszen...

Jasne.Działka za 10.000 PLN a prowizja 3 % nie mniejsza niż 1000 PLN

Korzystałem z usług niejednej agencji a wygladało to tak:wpłata 20 lub 50 PLN i jada Ci pokazać działkę.Działka budowlana okazuje się rolną lub leśną bez prawa zabudowy i najmniejszych szans na przekształcenie planu zagosp.przestrzennego.Dobrze,ze miałem swój samochód więc nie musiałem płacić za dojazd agentowi.Jest tak jak w powiedzeniu jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.Prawdziwych i rzetelnych agentów można w Polsce policzyć na palcach jednej ręki i tyle.

A ja się tu podczepię i zapytam: jak wygląda sprawa z kupnem ziemi rolnej po ostatnich zmianach prawnych? Zawsze marzyłam o siedlisku i myślałam, że kiedyś takowe nabędę a teraz dowiaduję się, że powstały znaczne ograniczenia w możliwościach kupna takiej ziemi (dla osób nie będących rolnikami i nie mających wykształcenia rolniczego). Jak więc to teraz wygląda?

Wygląda na to, że tylko wystraszono ludzi którzy chcieliby cos takiego kupić. Na FORUM jest mnóstwo postów o tej tematyce i generalnie poza przedłużeniem formalości o jeden miesiąc nie mam problemów aby jupić siedlisko o ile "przyjaciele królika" nie mają chętki na wymażoną działeczkę. Ogólnie jesli ma sie minimum średnie to mozna kupować bez specjalnych deklaracji.

A przy okazji do wszystkich ten GOSC, który ma ma nat "tapecie" agencje to ja tylko zapomniałem się zalogować. Sorrki. :wink:

Wygląda na to, że tylko wystraszono ludzi którzy chcieliby cos takiego kupić. Na FORUM jest mnóstwo postów o tej tematyce i generalnie poza przedłużeniem formalości o jeden miesiąc nie mam problemów aby jupić siedlisko o ile "przyjaciele królika" nie mają chętki na wymażoną działeczkę. Ogólnie jesli ma sie minimum średnie to mozna kupować bez specjalnych deklaracji.

A przy okazji do wszystkich ten GOSC, który ma ma nat "tapecie" agencje to ja tylko zapomniałem się zalogować. Sorrki. :wink:

nowe przepisy weszły w życie 16.07 br. to skąd już wiesz, że formalności przy zakupie trwają o miesięc dłużej. A może to nie o te przepisy. Jeśli tak to sorry..

Ten miesiąc to podawali w telewizji :roll: (nie pamietam programu) i było to podane w kontekście że urzad ma miesiac na zdecydowanie sie czy bierze czy tez nie nasza nieruchomosc. Jak nie bierze to problem z glowy. Jak bierze to musi kupić tak czy siak (problem tylko ze pewnie po zupelnie innej cenie "ksiezycowej").

Może i jest sporo wątków odnośnie kupna ziemi rolnej, ale jestem nowa na tym forum i jeszcze się nie dopatrzyłam. Gdzie są jakieś aktualne dyskusje na ten temat? A z nowych aktów prawnych oprócz ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego to gdzie jeszcze powinnam zajrzeć?

Może i jest sporo wątków odnośnie kupna ziemi rolnej, ale jestem nowa na tym forum i jeszcze się nie dopatrzyłam. Gdzie są jakieś aktualne dyskusje na ten temat? A z nowych aktów prawnych oprócz ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego to gdzie jeszcze powinnam zajrzeć?

Tam szukac

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12624