Barbossa 26.09.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mimo, że mam możliwość finansowo-organizacyjną ukończenia przed zimą -nie ryzykowałabym budowy w 1 sezon -budynek musi przeschnąć, przewiać, osiąść. Znam przypadki że wstawiano okna do świeżego domu i one po prostu gniły, na płytach k-g wyłaziły plamy z wilgoci itd... zabobony i nic więcej budynek wcale nie musi, a jak jest coś sp.. to i kilka sezonów może nie pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loop_77 26.09.2007 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 DZIEKI ZA OPINIE... Namieszały mi w głowie jeszcze bardziej. Dodam ze fundamenty są już położone. Ale jak poczytałam o finansowym aspekcie budowy to i tak w jeden sezon nie dam rady... A tak przy okazji. Drugie pytanie. Na działce jest tylko prąd. (znaczy sie bedzie) Jaki rodzaj ogrzewania polecalibyście: Olejowe - takie jest w projekcie Gazowe - taka butla obok domu (czy ktoś sie orientuje jak daleko od pieca może stać taka butla - jak długie max rury można doprowadzic.. Bo na prąd to za drogo. Mam nadzieje ze tym razem rozwiejecie moje wątpliwości a nie namnożycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 26.09.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Budynek musi przeschnąć, przewiać, osiąść ... To może nie jest najważniejsze.Istotne jest kto będzie organizował prace na budowie.Jeśli najmiemy firmę (i zlecimy jej także zakup materiałów) to może być szybko, ale na pewno nie będzie tanio. Jeśli organizujemy sami, a jeszcze pracujemy w ciągu dnia, to będzie długo (ale może być dużo taniej).Natomiast, nie można powiedzieć w którym przypadku będzie lepsza jakość.Wykonawstwo przez firmę także wymaga naszego nadzoru.Optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest najmowanie kolejnych specjalistycznych brygad wyposażonych we własne narzędzia.Zakup podstawowych materiałów przez inwestora. W branży instalacji sanitarnych można kupno materiałów zlecić hydraulikowi - ale trzeba kontrolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 26.09.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 A tak przy okazji. Drugie pytanie. Na działce jest tylko prąd. (znaczy sie bedzie) Jaki rodzaj ogrzewania polecalibyście: Pompa ciepła? mam nadzieję, że nie namnożyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 26.09.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 ok. tez mnie to nie martwi. ale i tak jakiś solidnych argumentów w dyskusji potrzebuję spoko nie moge teraz klasc parkietów bo dom jest mokry mimo, ze lałam podłoge w lipcu tym samym gk tez lepiej jeszcze nie klasc. no i najwazniejsze:) nie musze grzac na 22 C w zimie, wystarczy przyjsc i przepalic w kozie:) to jest niezła oszczednosc, w pierwszym sezonie dom schnie i bardzo ciagnie kasę na ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 26.09.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mimo, że mam możliwość finansowo-organizacyjną ukończenia przed zimą -nie ryzykowałabym budowy w 1 sezon -budynek musi przeschnąć, przewiać, osiąść. Znam przypadki że wstawiano okna do świeżego domu i one po prostu gniły, na płytach k-g wyłaziły plamy z wilgoci itd... zabobony i nic więcej budynek wcale nie musi, a jak jest coś sp.. to i kilka sezonów może nie pomóc Barbossa -każdy robi jak lubi Mi budowanie 1 sezon odradziło kilku znajomych, którzy mają takie doświadczenie za sobą -efekty wymieniłam powyżej. Na głowę mi nie kapie -mamy jeden domek, a nowy domek stoi na moim obecnym podwórku -mam do niego 20m Więc chodzę i doglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loop_77 26.09.2007 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Pompa ciepła? mam nadzieję, że nie namnożyłam a jak ona działa i ktoś miał z nia do czynienia. dodam ze na działce to nie bede raczej zimowac bo domek ma na razie pełnić funkcje rekreacyjnego z ewentualnym zamieszkaniem za pare lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.09.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Barbossa -każdy robi jak lubi chyba jedyne, lub jedno z niewielu, rozsądnych uzasadnień rozciągania inwestycji w czasie pozostałe to: brak ekipy brak materiału brak kasy ... jak widać prym wiedzie słowo brak, nie poza tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loop_77 26.09.2007 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 kachna28 napisał: Barbossa -każdy robi jak lubi chyba jedyne, lub jedno z niewielu, rozsądnych uzasadnień rozciągania inwestycji w czasie pozostałe to: brak ekipy brak materiału brak kasy oj te braki to teraz chyba na czasie. mam nadzieje ze mnie nie dopadna. moze jakiś totolotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loop_77 26.09.2007 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 a tak w ogole to czytam sąsiedni post o ogrzewaniu domu i mam mętlik w głowie. tyle rozwiązań co opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.09.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Ja buduje na jesien stan surowy, a po zimie reszta. Niestety. Wolałabym jeszcze teraz dach ale nie zdążę. Czy ktoś ma pomysł ile należy odczekać po wylewkach z wstawianiem okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loop_77 26.09.2007 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Pompa ciepła? mam nadzieję, że nie namnożyłam a jak ona działa i ktoś miał z nia do czynienia. dodam ze na działce to nie bede raczej zimowac bo domek ma na razie pełnić funkcje rekreacyjnego z ewentualnym zamieszkaniem za pare lat. Dobra. Pompa odpada bo koszt zamontowania wręcz gigantyczny. dla mojego domku tak jak czytałam na postach to minimum 45 tys. (po jakiś strasznie zaniżonych kosztachh). A czy przy olejowym nie śmierdzi w domu jak we frytkarnii?? Sorki za pytania bezpośrednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.09.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Olejowe to nie wiemale za to wiem że gazowe droooogie w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loop_77 26.09.2007 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Olejowe to nie wiem ale za to wiem że gazowe droooogie w eksploatacji. problem w tym ze jak mi wylicza pompe na 60 tys to ja nie za bardzo mam za co to zrobic. bo przy kredycie 100 tys to wiecej niz połowa. i stad dylemat co wybrac. a ktos może mi wyliczyc sredni koszt instalacji gazowej z butla podziemna?? cena roboty, dzierżawy miesięcznej i rur i pieca??? bo koszty późniejszej eksploatacji to juz wstępnie sobie na forum wyczytałam. dodam ze ja naprawde przez długi okres to letniskowo i sylwestrowo bede z niego korzystac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 26.09.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 a ekogroszek albo holzgaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 26.09.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 a ja po staremu, powiem 2 sezony. - jeśli myslimy o oszczędnościach szukamy materiałów i ekip na własną rękę, sybciej będzie ciężko- jeśli dbamy o szczegóły i solidność szybciej będzie byle jak- a jak ktos nie wierzy w osiadanie budynków i mówi, że to mity to zapraszam na osiedla na Wilanowie stawiane+ocieplane+tynkowane w 4miesiące. Fizyka, ściana osiądzie tynk pęknie, w domku który swoje odstał takie zjawiska zachodzą o wile później:) 2 sezony i tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 26.09.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 aha.... tu oczywiście dochodzi jedno wielkie przeciw:-) KREDYCICHO. A teraz prawie każdy z kredytem... i tu fakt, czym szybciej tym taniej.... ... jeśli mamy gdzie mieszkać i do budowy domu podchodzimy z pasją, a kredyt nas nie goni:) to 2 sezony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.09.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 - a jak ktos nie wierzy w osiadanie budynków i mówi, że to mity to zapraszam na osiedla na Wilanowie stawiane+ocieplane+tynkowane w 4miesiące. rozumiem, że to do mnie mity powstają wtedy, kiedy ktoś coś spierd...i Fizyka,ściana osiądzie tynk pęknie, w domku który swoje odstał takie zjawiska zachodzą o wile później:) to nie fizyka, tylko mechanika 2 sezony i tyle:) cóż, kiedyś palili babeczki na stosie, tylko dlatego, że były "inne" pomogło? - jeśli myslimy o oszczędnościach szukamy materiałów i ekip na własną rękę, sybciej będzie ciężko - jeśli dbamy o szczegóły i solidność szybciej będzie byle jak jak już napisalem jest to syndrom "brak" nic poza tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 26.09.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.09.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 czyli potwierdzasz to, co napisalem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts