hydrol 30.09.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 wysokość ta powinna wynosić: w instalacjach ogrzewań wodnych grawitacyjnych oraz pompowych z pompami obiegowymi zamontowanymi na zasilaniu H; większe równe 0,3 metra w instalacjach ogrzewań wodnych pompowych z pompami o wysokości podnoszenia Hp (dla jasności te Hp to wysokość podnoszenia pompy) zamontowanymi na powrocie H; większe równe 0,7 Hp czyli nawet Najlepszy zgadza sie ze trzeba zainstalowac duzo wyzej i nie zawsze (czyt.rzadko) jest to mozliwe? I tylko o to o Najlepszy chodzilo. Nie chodzi tez o zachowanie ciąglosci strumienia wody a utzrymanie w kazdym punkcie instalacji nadcisnienia w celu unimozliwienia samoistnego napowiertrzania. Howgh. Pomysl z elektrozaworami jest za to dobry ! Ja bym je dał zamast zwrotnych ( albo w szeregu zeby nie mylic hydraulika. Imupls do przelaczenia zworu winien zalaczac (otwierac ) odpowiedni zawor elektromagnetyczny. Warto tez obejrzec dzialanie zaworu trojdrogowego a w szczegolnosci czy nie jest uszkodzony lub przestawiony silownik : czy zawor jest przelaczany w skrajne polozenia bo moze Fachowiec cos pokrecil i silownik wykonuje pelen ruch ale nie odpowiada to skrajnym polozeniom zaworu? Nie wiem czy napisalem dosc jasno, ale zwor powinien miec jakies oznakowania wg ktorych mozna okreslic czy silownik go przestawia zamykajac zawsze jedna z drog. Sadzac z objawow przeciek pasozytniczy jest zbyt duzy aby wynikal tylko z konstrukcyjnej niesczelnosci zaworu (zakladajac oczywoscie ze nikt nie przylaczyl obiegu co do obiegu cwu?) Ja bym zdemontował siłownik i sprawdzl "ręcznie" czy zawor jest w skrajnym polozeniu. Jesli taka jest przyczyna to przy grzaniu co bedzie tez grzana ciepla woda w rownie zauwazalnym, istotnym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.09.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 wysokość ta powinna wynosić: w instalacjach ogrzewań wodnych grawitacyjnych oraz pompowych z pompami obiegowymi zamontowanymi na zasilaniu H; większe równe 0,3 metra w instalacjach ogrzewań wodnych pompowych z pompami o wysokości podnoszenia Hp (dla jasności te Hp to wysokość podnoszenia pompy) zamontowanymi na powrocie H; większe równe 0,7 Hp czyli nawet Najlepszy zgadza sie ze trzeba zainstalowac duzo wyzej i nie zawsze (czyt.rzadko) jest to mozliwe? I tylko o to o Najlepszy chodzilo. Nie chodzi tez o zachowanie ciąglosci strumienia wody a utzrymanie w kazdym punkcie instalacji nadcisnienia w celu unimozliwienia samoistnego napowiertrzania. Howgh. Pomysl z elektrozaworami jest za to dobry ! Ja bym je dał zamast zwrotnych ( albo w szeregu zeby nie mylic hydraulika. Imupls do przelaczenia zworu winien zalaczac (otwierac ) odpowiedni zawor elektromagnetyczny. Warto tez obejrzec dzialanie zaworu trojdrogowego a w szczegolnosci czy nie jest uszkodzony lub przestawiony silownik : czy zawor jest przelaczany w skrajne polozenia bo moze Fachowiec cos pokrecil i silownik wykonuje pelen ruch ale nie odpowiada to skrajnym polozeniom zaworu? Nie wiem czy napisalem dosc jasno, ale zwor powinien miec jakies oznakowania wg ktorych mozna okreslic czy silownik go przestawia zamykajac zawsze jedna z drog. Sadzac z objawow przeciek pasozytniczy jest zbyt duzy aby wynikal tylko z konstrukcyjnej niesczelnosci zaworu (zakladajac oczywoscie ze nikt nie przylaczyl obiegu co do obiegu cwu?) Ja bym zdemontował siłownik i sprawdzl "ręcznie" czy zawor jest w skrajnym polozeniu. Jesli taka jest przyczyna to przy grzaniu co bedzie tez grzana ciepla woda w rownie zauwazalnym, istotnym stopniu. ja nigdzie nie twierdziłem że stosowanie pomp obiegowych na powrocie jest w domach jednorodzinnych zawsze wykonalne, chociaż wziąwszy pod uwagę że wysokość podnoszenia standardowej pompy Grundfosa UPS 25 40 w wysokości około 6 m, być może się mylę bo nie mam przy sobie katalogów to wysokość 5,4 m nad kotłem nie jest w większości wypadków problemem, hydrol w dalszym ciągu nie rozumiesz o co chodzi, ale mniejsza o to, podsunąłeś mi sposób rozwiązania problemu, tomek 2 w miejsce zaworu zwrotnego przed pompą zasilającą z kominka instalację centralnego ogrzewania należy dać albo elektrozawór albo zawór termostatyczny prosty 1/2' mam wypróbowane z Herz-a i do tego siłownik termiczny ( zarówno elektrozawór jak i siłownik muszą być normalnie zamknięte NZ i trzeba je podłączyć do kominkowej pompy obiegowej centralnego ogrzewania), czy to elektrozawór czy też zawór termostatyczny zablokuje Ci lewy przepływ a w momencie właczenia pompy nastąpi otwarcie zaworu i grzanie centralnego, te maile utwierdziły mnie o tym, że jest tak jak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 30.09.2007 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Dzieki jeszcze raz - przekaze twoje uwagi mojemu instalatorowi. Podesle tez rozrysowana instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 30.09.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 pompy Grundfosa UPS 25 40 w wysokości około 6 m, być może się mylę bo nie mam przy sobie katalogów to wysokość 5,4 m nad kotłem nie jest w większości wypadków problemem, jesli jestes Najlepszy to powinieneś wiedzieć że 25 to średnica króćca a 40 to właśnie wysokość (40 kPa) podnoszenia odpowiadająca ~ 4 m H2O - to zasada i nie trzeba katalogu , dotyczy wszystkich tak oznaczanych pomp - ale to pikuś, nie każdy może wiedzieć. Drugie stwierdzenie to kompletna kompromitacja : to nie wysokośc nad kotłem Panie Najmądrzejszy ale nad najwyższym grzejnikiem ! :lol:A to jest praktycznie niewykonalne i dlatego pisałem że przy systemie otwartym tylko na zasileniu.Mam nadzieję jednak że to tylko zwykłe przeoczenie Przyznasz jednak że sie podłożyłeś? prowokacja? czy niedoczytałeś?Poczytaj. w dalszym ciągu nie rozumiesz o co chodzi, ale mniejsza o to, podsunąłeś mi sposób rozwiązania problemu, tomek 2 w miejsce zaworu zwrotnego przed pompą zasilającą z kominka instalację centralnego ogrzewania należy dać albo elektrozawór albo zawór termostatyczny prosty 1/2' mam wypróbowane z Herz-a i do tego siłownik termiczny ( zarówno elektrozawór jak i siłownik muszą być normalnie zamknięte NZ i trzeba je podłączyć do kominkowej pompy obiegowej centralnego ogrzewania), czy to elektrozawór czy też zawór termostatyczny zablokuje Ci lewy przepływ a w momencie właczenia pompy nastąpi otwarcie zaworu i grzanie centralnego, te maile utwierdziły mnie o tym, że jest tak jak myślę Ja wszystko rozumiem choc nie jestem najlepszyi nie pretenduję to tego tytułu.Teraz to juz chyba sam Najlepszy nie rozumie tego co sam napisał Choć to jakiaś kompilacja mojej sugesti ostatniego postu. Stawiam jednak na przekręcenie sie siłownika na zaworze (czy trzpienia zaworu) i niedomykanie.Było dobrze ma być dobrze. Wbrew twierdzeniom Najlepszego miejsce zainstalowania zaworu na zasilaniu czy powrocie nie ma żadnego znaczenia dla przepływów - na powrocie zawór jest żywotniejszy bo na niższych temperaturach pracuje. Na tym proponuję zakończyc spór bo grozi kompletnym odejściem od tematu i równie kompletną kompromitacją Najlepszego - a nie chcę z szacunku umniejszać niczyich tytułów, choćby nie całkiem zasłużonych.Aktywnośc też jest cenna i inspirująca.Wyłączam się. Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.09.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 pompy Grundfosa UPS 25 40 w wysokości około 6 m, być może się mylę bo nie mam przy sobie katalogów to wysokość 5,4 m nad kotłem nie jest w większości wypadków problemem, jesli jestes Najlepszy to powinieneś wiedzieć że 25 to średnica króćca a 40 to właśnie wysokość (40 kPa) podnoszenia odpowiadająca ~ 4 m H2O - to zasada i nie trzeba katalogu , dotyczy wszystkich tak oznaczanych pomp - ale to pikuś, nie każdy może wiedzieć. Drugie stwierdzenie to kompletna kompromitacja : to nie wysokośc nad kotłem Panie Najmądrzejszy ale nad najwyższym grzejnikiem ! :lol:A to jest praktycznie niewykonalne i dlatego pisałem że przy systemie otwartym tylko na zasileniu.Mam nadzieję jednak że to tylko zwykłe przeoczenie Przyznasz jednak że sie podłożyłeś? prowokacja? czy niedoczytałeś?Poczytaj. może i się podłożyłem, a może nie w dalszym ciągu nie rozumiesz o co chodzi, ale mniejsza o to, podsunąłeś mi sposób rozwiązania problemu, tomek 2 w miejsce zaworu zwrotnego przed pompą zasilającą z kominka instalację centralnego ogrzewania należy dać albo elektrozawór albo zawór termostatyczny prosty 1/2' mam wypróbowane z Herz-a i do tego siłownik termiczny ( zarówno elektrozawór jak i siłownik muszą być normalnie zamknięte NZ i trzeba je podłączyć do kominkowej pompy obiegowej centralnego ogrzewania), czy to elektrozawór czy też zawór termostatyczny zablokuje Ci lewy przepływ a w momencie właczenia pompy nastąpi otwarcie zaworu i grzanie centralnego, te maile utwierdziły mnie o tym, że jest tak jak myślę przykro mi że tego nie rozumiesz, spytaj się Tomka który nie jest instalatorem, czy wie o co chodzi, i gdzie ten zawór ma być zainstalowany, podejrzewam, że zna na tyle swoją instalację że wie o który zawór zwrotny chodzi, Ty nie musisz wiedzieć, ważne, żeby on wiedział , Ja wszystko rozumiem choc nie jestem najlepszyi nie pretenduję to tego tytułu.Teraz to juz chyba sam Najlepszy nie rozumie tego co sam napisał Choć to jakiaś kompilacja mojej sugesti ostatniego postu. Stawiam jednak na przekręcenie sie siłownika na zaworze (czy trzpienia zaworu) i niedomykanie.Było dobrze ma być dobrze. Wbrew twierdzeniom Najlepszego miejsce zainstalowania zaworu na zasilaniu czy powrocie nie ma żadnego znaczenia dla przepływów - na powrocie zawór jest żywotniejszy bo na niższych temperaturach pracuje. Na tym proponuję zakończyc spór bo grozi kompletnym odejściem od tematu i równie kompletną kompromitacją Najlepszego - a nie chcę z szacunku umniejszać niczyich tytułów, choćby nie całkiem zasłużonych.Aktywnośc też jest cenna i inspirująca.Wyłączam się. Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 30.09.2007 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Zaobserwowalem jeszcze jeden 'dziwny' objaw: czy mozliwe jest, zeby pompa C.O. w Junkersie w jakis dziwny sposob pompowala goraca wode z zasobnika cwu do ukladu C.O. tak, ze grzejniki robia sie gorace, a nagrzany zasobnik b. szybko sie wychladza? Obydwie pompy od kominka sa zamkniete na zaworach. W takim ukladzie to juz kompletna porazka, bo nie pomaga odciecie pomp kominka - trzeba dodatkowo zakrecac zawory rozdzielaczy (mam ich 2 szt - na parterze i na pietrze). O Matko....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 01.10.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 ten objaw potwierdza ża zawór nie domyka się w skrajnych położeniach. Konstrukcja zaworu jest taka że można nim kręcić dookoła. W czasie gdy kocioł nie pracuje woda krąży przez instalację co i jednoczesnie przez wymiennik cieplej wody - wychładzając zasobnik - ot i cała tajemnca. Kocioł się włączy jak wychłodzi sie woda i tak dookoła. Wezwij serwis i poproś o wymiane zaworu z siłownikiem lub poprawienie mocowania siłownika tak aby jego skrajne położenia odpowiadały skrajnym połżeniom zaworu. A może siłownik jest całkiem uszkodzony ( lub odłączone zasilanie) , wcale nie przestawia zaworu i stale jest w położeniu pośrednim?Sprawdzałeś czy przestawia zawór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 02.10.2007 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Instalator Junkersa wyczyscil zawor i stwierdzil, ze jest sprawny - dlatego nie drazylem juz tematu. Wobec tego proprosze go jeszcze o sprawdzenie tego zaworu - chociaz facet wyglada na takiego, ktory wie, o co w tym kotle chodzi... A jezeli zalozymy, ze przyczyna nie lezy po stronie tego zaworu 3-d w kotle, to gdzie bys jej dalej upatrywal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 03.10.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Instalator Junkersa wyczyscil zawor i stwierdzil, ze jest sprawny - dlatego nie drazylem juz tematu. Wobec tego proprosze go jeszcze o sprawdzenie tego zaworu - chociaz facet wyglada na takiego, ktory wie, o co w tym kotle chodzi... A jezeli zalozymy, ze przyczyna nie lezy po stronie tego zaworu 3-d w kotle, to gdzie bys jej dalej upatrywal? Instalator czyścił? Widocznie nie wymyslił nic innego a cos przecie musiał zrobić bo bys go nie wypuścił . Zamiast czyścic powinien sprawdzić czy siłownik przestawia przepustnicę zaworu w skrajne położenia. Przyczyną niedomykania może byc przekręcenie sie siłownika zamocowanego na zaworze lub osi ( trzpienia) przepustnicy w zaworze albo nieprawidłowe działanie wyłaczników krańcowo-przeciążeniowych ( i ile są). Jak to sprawdzic bez rozbierania?Sprawdź ręką czy obydwa rozgałęzienia za zaworem 3d są gorące. Jakie inne przyczyny? Jeśli jesteś pewien że przyłaczenie kominka nie spowodowało połaczenia obwodu grzejnego c.o. i c.w.u. i jesteś pewien że po odcięciu zaworami wracasz do stanu przed montażem kominka - to wyłączną przyczyną jest zawór 3d. Było dobrze i ma tak być. Objawy są zbyt poważne aby były wynikiem drobnej , technologicznej nieszczelności zaworu. Jeśli wezwiesz fachowca poproś go o zdemontowanie zaworu oraz wymuszenie na siłowniku aby przestawił zawór w pozycje c.o. ( ale nie ręką tylko sterując regulatorem kotła tak jak przy pracy) - dmuchniesz w zawór i łatwo sprawdzisz czy dmucha rónież w króciec ciepłej wody. Podobnie w pozycji odpowiadającej ciepłej wodzie. Jak zajrzysz do środka zobaczysz przesuwającą sie przepustnicę , która powinna całkowicie zasłaniać jeden otwór i całkowicie otwierac drugi - wszelkie niedomykanie jest niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 03.10.2007 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Czyli trzeba jeszcze raz "junkersowca" zaprosic jak widze... Najgorsze, ze kazda wizyta to kilkadziesiat zl i jak dotad zero efektu. Hydraulik-instalator od kominka zrzuca wine na kocioł, serwisant junkersa z kolei - na jakis blad w instalacji. Coz, podraze dalej temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 03.10.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Czyli trzeba jeszcze raz "junkersowca" zaprosic jak widze... Najgorsze, ze kazda wizyta to kilkadziesiat zl i jak dotad zero efektu. Hydraulik-instalator od kominka zrzuca wine na kocioł, serwisant junkersa z kolei - na jakis blad w instalacji. Coz, podraze dalej temat.dobrze jak bys mial wlasne zdanie w sprawie. "Panie a kto to tak spieprzyl?" to tekst kabaretowy i nie swiadczy o fachowosci. Proponuje abys sam obmacal rurki i poglowkowal. To nie jest wcale skomplikowane a "wybitni" specjalisci chadzli czesto do szkoly pod gore. Proponuje abys namowil junkersowca na wymiane zaworu z silownikiem "na próbę", jesli inne argumenty nie docieraja ,oczywiscie wczsniej popros aby zabral ze soba ten detal i nie przychodzil do czyszczenia. Tak robia przynajmniej fachowcy od samochodow jesli nie moga ustalic przyczyny. Zycze Ci aby tym razem odnalazl usterke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 05.10.2007 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Prosilem o taka pomoc - niestety, dowiedzialem sie, ze nie moze zalozyc mi nowego zaworu 'na probe', bo, jak twierdzil, zawory sa opakowane i ofoliowane (?) - i wlozenie takiego rozpakowanego elementu jest rownoznanczne z jego zakupem. Dziwne, zwlaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy zwykle mozna zwracac nowe nieuszkodzone podzespoly, ktorych zakup okazal sie niepotzebny. A moze jest mozliwosc dostania takiego zaworu z innego zrodla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 05.10.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 musisz wiedzieć jakiej firmy jest zawór i siłownik i jakiej średnicy. Są jakieś napisy? Czy kocioł jest na gwarancji? Jeśli nie to każdy hydraulik może wymienić zawór trójdrogowy, a jeśli tak to reklamuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.10.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Prosilem o taka pomoc - niestety, dowiedzialem sie, ze nie moze zalozyc mi nowego zaworu 'na probe', bo, jak twierdzil, zawory sa opakowane i ofoliowane (?) - i wlozenie takiego rozpakowanego elementu jest rownoznanczne z jego zakupem. Dziwne, zwlaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy zwykle mozna zwracac nowe nieuszkodzone podzespoly, ktorych zakup okazal sie niepotzebny. A moze jest mozliwosc dostania takiego zaworu z innego zrodla? jeżeli nie masz zrobionej gdzieś spinki pomiędzy zasilaniem a powrotem, ale chyba nie masz, i masz zamknięte zawory do kominka to moim zdaniem jest tak jak pisze hydrol, nie za bardzo znam Junkersa, ale wydaje mi się, że tam nie ma takiego zaworu jak pisze hydrol, to nie jest typowy zawór trójdrogowy który jak zdejmiesz rączkę to możesz nim kręcić dokoła, tam zawór ma tylko możliwość otwierając jeden przepływ zamyka drugi chyba że tłoczek ustawi się na środku, podobne zawory są w Valllancie czy De Dietrichu bierz serwis i niech myśli, i nie daj się zbyć, że to wina kominka, bo kominek masz odcięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 05.10.2007 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 1950 - przegladales schemat instalacji, ktory podeslalem? Co o niej sadzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.10.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 jeszcze nie, dzisiaj to zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.10.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 posłałem Ci dwa schematy aktualny i poprawiony,swoją drogą, ciekawego miałeś tego instalatora,czyżby się uczył na Tobie?zawór trójdrogowy masz dobry, nie atakuj serwisanta bo ma rację,przy tej instalacji jaką masz teraz, musi Ci grzać centralne przy grzaniu wody, tak jak napisałem, przez kominek, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 06.10.2007 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Dziekuje ogromnie za cenne uwagi. Odpisalem na e-mail i mam prosbe, czy moglbys zerknac raz jeszcze na te 2 schematy? Byc moze moj rysunek byl dosc niejasny, ale u mnie sa 2, a nie 3 zawory zwrotne, a zawor zwrotny na powrocie zasobnika jest przy samym kotle, a nie miedzy pompa cwu a zaworem odc. Byc moze to tez wplynie na twoja interpretacje mojej instalacji? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 08.10.2007 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 1950: Wyslalem wczoraj schemat instalacji poprawiony ostatecznie (nie dostrzeglem 2 zaworow zwrotnych przy pompach kominkowych ). Czy moglbys zerknac i sie wypowiedziec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.10.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 niczego to nie zmienia,i tak będzie grzało przez zasobnik,masz dobry schemat, wykorzystaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts