Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy + kominek z pł. wod. - problem z instalacja

tomek_2

Recommended Posts

Byc moze masz racje. Ja sobie to tak wyobrazam, ze woda z ukladu CO miesza sie gdzies z cwu. Najgorsze, ze pracuje wtedy pompa w kotle gazowym i wpompowuje wode z CO do ukladu cwu - w ten sposob zasobnik wychladza sie b. szybko. Piszac o pierwiastkach mialem na mysli tao, ze np. spuszczajac wode z jakieos grzejnika czy po prostu go odpowietrzajac tak, ze wyleci z niego troszke wody ma ona b. charakterystyczny zapach, chyba wapnia, chociaz nie jestem pewien. No i jest lekko brudnawa, wiec jezeli ta wlasnie woda miesza sie z cwu to porazka. Wczesniej, bez instalacji kominka, kociol gazowy pracowal prawidlowo i opisywane objawy nie wystepowaly. 1950 oraz technik z Makrotemu b. mi pomogli, naniesli poprawki na schemat mojej instalacji - nie mam jednak ciagle pewnosci, czy ten zawor elektromagnetyczny spowoduje ustapienie wszystkich wystepujacych objawow. Bo skoro wystepuja one nawet wtedy, kiedu odciete sa obydwie pomy kominkowe (od CO i cwu), to woda z CO musi mieszac sie z cwu w innym miejscu. Tylko gdzie?

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byc moze masz racje. Ja sobie to tak wyobrazam, ze woda z ukladu CO miesza sie gdzies z cwu. Najgorsze, ze pracuje wtedy pompa w kotle gazowym i wpompowuje wode z CO do ukladu cwu - w ten sposob zasobnik wychladza sie b. szybko. Piszac o pierwiastkach mialem na mysli tao, ze np. spuszczajac wode z jakieos grzejnika czy po prostu go odpowietrzajac tak, ze wyleci z niego troszke wody ma ona b. charakterystyczny zapach, chyba wapnia, chociaz nie jestem pewien. No i jest lekko brudnawa, wiec jezeli ta wlasnie woda miesza sie z cwu to porazka. Wczesniej, bez instalacji kominka, kociol gazowy pracowal prawidlowo i opisywane objawy nie wystepowaly. 1950 oraz technik z Makrotemu b. mi pomogli, naniesli poprawki na schemat mojej instalacji - nie mam jednak ciagle pewnosci, czy ten zawor elektromagnetyczny spowoduje ustapienie wszystkich wystepujacych objawow. Bo skoro wystepuja one nawet wtedy, kiedu odciete sa obydwie pomy kominkowe (od CO i cwu), to woda z CO musi mieszac sie z cwu w innym miejscu. Tylko gdzie?

Tomek pisałem ci o tym że miałem już podobny do twojego przypadek w konfiguracji kominek z płaszczem wodnym & piec gazowy junkersa w/g mnie to junkers ma wadliwej konstrukcji zawory trójdrożne i spróbuj na próbę podmienić piec gazowy na piec innego producenta i jeżeli objawy ustąpią to będzie rozwiązanie twojego problemu. 8)

a może doradzisz wymianę ( tylko na próbę) całego domu ? :D skoro tomek twierdzi że zamykając zawory odcina układ kominkowy i powraca do sytuacji pierwotnej to instalacja dodatkowych zaworów niczego nie zmieni bo to tylko powielanie tego co jest. Dzięki za wsparcie teorii o wadliwym zaworze trójdrogowym :p .

Tomasz : ponawiam namowę do próby z wyłączeniem ciepłej wody w regultorze kotła i sprawdzeniem czy w drugim skrajnym położeniu jest tez spinka. I koniecznie sprawdź czy zawór wogóle zmienia położenie - to proste i oczywiste działanie a nic nie piszesz czy sprawdziłeś-moze to nie zawór a siłownik jest uszkodzony ?

a może doradzisz wymianę ( tylko na próbę) całego domu ? :D skoro tomek twierdzi że zamykając zawory odcina układ kominkowy i powraca do sytuacji pierwotnej to instalacja dodatkowych zaworów niczego nie zmieni bo to tylko powielanie tego co jest. Dzięki za wsparcie teorii o wadliwym zaworze trójdrogowym :p .

Tomasz : ponawiam namowę do próby z wyłączeniem ciepłej wody w regultorze kotła i sprawdzeniem czy w drugim skrajnym położeniu jest tez spinka. I koniecznie sprawdź czy zawór wogóle zmienia położenie - to proste i oczywiste działanie a nic nie piszesz czy sprawdziłeś-moze to nie zawór a siłownik jest uszkodzony ?

Co do wymiany domu to bardzo śmieszne :-? :-? :-? .co do zaworu trójdrożnego to jestem przekonany o tym iż jest to przyczyna kłopotów tomka w 80 % natomiast piec można kupić np w castoramie zainstalować odpalić sprawdzić jak zachowuje się instalacja a pużniej oddać piec spowrotem do castoramy twierdząc iż nam się nie podoba. 8)

mariobros - troche ekstremalne rozwiazanie proponujesz... Rozlaczac junkersa, niszczyc podlaczenia po to tylko, zeby podlaczyc na sprawdzenie inny kociol? W tej chwili jestem lekko splukany po inwestycji w kominek i jakiekolwiek kolejne koszta mnie po prostu dobijaja. Myslalem, ze remedium bedzie ten zawor elektromagnetyczny, jednak po przemysleniu nie mam takiej pewnosci. Co on zmieni, jesli problem wtlaczania wody z CO do zasobnika cwu wystepuje nawet podczas zamkniecia pomp kominkowych, a w czasie, kiedy sa otwarte kociol dodatkowo grzeje wode w plaszczu kominka (dostaje sie tam prawdopodobnie woda z zasobnika cwu, bo plaszcz jest naprawde dobrze cieply)? :(

hydrol - nie walczylem dalej z zaworem trojdrogowym w junkersie, uznalem, ze jest ok po stwierdzeniu tego przez serwisanta. Samemu wole nie majstrowac przy kotle, moge co najwyzej kolejny raz zaprosic serwisanta. Wczesniej naprawde wszystko bylo ok, problemy zaczely sie dopiero po montazu instalacji kominka. A moze po prostu "po chamsku" zalozyc zawory odcinajace na pozostalych rurkach laczacych instalacje kominka z kotlem? Tylko potem eksploatacja kominka bedzie dodatkowo utrudniona, a odcinanie wszystkich zaworow za kazdym razem, kiedy nie korzystam z kominka bedzie maksymalnie upierdliwe. Co tu zrobic...?

nie namawiam do ingerencji w kocioł a jedynie do wyłaczenia produkcji ciepłej wody i podglądania zaworu w czasie gdy przestawia sie w grzanie c.o.

Jeśli nie czujesz się na siłach to zainstaluj zawór odcinający na odgałęzienu z kotła do zasobnika ciepłej wody - jeśli po zamknieciu tego zaworu ustanie rozładowywanie zasobnika przy pracy c.o. - masz dowód że przepuszcza trójdrogowy, Jeśli mimo zamknięcia nadal nastepuje rozładowanie - przyczyna nie dotyczy kotła i zaworu trójdrogowego.

Mysle, ze zaczne od tego zaworu odcinajacego. Czy chodzi ci o to, zeby odciac nim odgalezienie biegnace do kominka czy w ogole odciac droge z kotla do zasobnika cwu?

A co sadzisz o zainstalowaniu dodatkowego zaworu odcinajacego na powrocie z kominka tak, zeby po odcieciu tego zaworu oraz zaworow na pompach kominkowych mozna bylo calkowicie wyeliminowac uklad kominka przy sprawdzaniu dzialaniu kotla.

Mysle, ze zaczne od tego zaworu odcinajacego. Czy chodzi ci o to, zeby odciac nim odgalezienie biegnace do kominka czy w ogole odciac droge z kotla do zasobnika cwu?

myslałem o tym drugim - aby wyeliminować tym samym ewentualny wpływ uszkodzonego trójdrogowego. jak zainstalujesz zawory odcinające na obydwu odgałęzieniach to sprawdzisz obydwie gałęzie, a c.o. warto zawsze odcinac na lato bo pisałeś że tez ci grzało przy okazji grzania wody.

A co sadzisz o zainstalowaniu dodatkowego zaworu odcinajacego na powrocie z kominka tak, zeby po odcieciu tego zaworu oraz zaworow na pompach kominkowych mozna bylo calkowicie wyeliminowac uklad kominka przy sprawdzaniu dzialaniu kotla.

skoro sprawdzałeś że kominek jest zimny po zamknieciu zaworów na pompach to zamykanie kolejny raz niczego nie zmienia. Wygląda mi jednak na to że albo masz uszkodzony siłownik i zawór trójdrogowy wcale się nie rusza , pozostaląc w stanie pośrednim gdzie otwarty jest i obieg c.o. i obieg c.w.u. , albo po prostu jest odłączony czy uszkodzony któryś kabelek. możesz sprawdzic czy siłownik działa? czy serwisant to sprawdzał? Widziałeś że siłownik przestawiał zawór po zakończeniu grzania wody lub odwrotnie po spadku temperatury na zasobniku i rozpoczęciu ogrzewania wody? Czy tylko wymontował zawór, czyścił i czarował? Twoje problemy moze wcale nie są o podłozu hydraulicznym , ale są wynikiem uszkodzenia instalacji elektrycznej kotła : przekażnika czy regulatora załaczającego siłownik lub samego siłownika.

hydrol, 1950 i inni profesorowie techniki grzewczej: czy podczas ogrzewania zasobnika cwu przez kociol gazowy wychodzaca z kotla rurka zasilajaca uklad CO powinna byc goraca czy nie? Bo u mnie jest b. goraca i najwyrazniej jest to temparatuta grzania zasobnika. Czy taki objaw wskazuje zdecydowanie na problemy z zaworem 3-drogowym w kotle (ew. jego sterowaniem) czy tez moze byc jeszcze inny problem, niekoniecznie dot. zaworu w kotle gazowym (np. odwrotny od prawidlowego kierunek przeplywu wody w instalacji CO/cwu)? Test wykonalem przy zamknietych zaworach na pompach kominkowych oraz zamknietych rozdzielaczach CO. Co sugeruje ta goraca rurka od zasilania CO? Czy tak byc powinno?

hydrol, 1950 i inni profesorowie techniki grzewczej: czy podczas ogrzewania zasobnika cwu przez kociol gazowy wychodzaca z kotla rurka zasilajaca uklad CO powinna byc goraca czy nie?

Bo u mnie jest b. goraca i najwyrazniej jest to temparatuta grzania zasobnika. Czy taki objaw wskazuje zdecydowanie na problemy z zaworem 3-drogowym w kotle (ew. jego sterowaniem) czy tez moze byc jeszcze inny problem, niekoniecznie dot. zaworu w kotle gazowym (np. odwrotny od prawidlowego kierunek przeplywu wody w instalacji CO/cwu)? Test wykonalem przy zamknietych zaworach na pompach kominkowych oraz zamknietych rozdzielaczach CO. Co sugeruje ta goraca rurka od zasilania CO? Czy tak byc powinno?

zależy w jakiej odległości od kotła,

sprawdź ją gdzieś metr od kotła,

jeżeli będzie ciepła w tym miejscu, a zawory przy kominku będziesz miał pozamykane, to wina w 99% jest po stronie kotła

jeżeli miałeś zamknięty też układ co na rozdzielaczach to, żeby grzało rurę co, musiałabyś mieć spinkę co z układem grzania ciepłej wody

tomek, idź do kotłowni i prześledź schemat hydrauliczny, jadąc palcem po rurach, uzyskasz wtedy pewność tego jak masz zrobioną instalację,

zarówno schemat z Makrotermu jak i mój powinien zapobiec temu zjawisku

OK. Jesli chodzi o ta goraca rure od zasialnia CO, wychodzaca z kotla gazowego, to jest ona goraca przy kotle podczas grzania cwu, natomiast w odleglosci ok. 2 m od kotla jest jeszcze dosc ciepla, ale nie goraca.

Apropo tych schematow - wyeliminuja przechodzenie ogrzewanej cwu do ukladu CO ale tylko pod warunkiem sprawnego zaworu 3-drogowego w kotle gazowym - zgadza sie?

A nieprawidlowo dzialajacy zawor 3-drogowy, ktory nie zamyka calkowicie CO podzcas grzania cwu przez junkersa to taka spinka miedzy CO a cwu, o ktorej wspomniales - tak?

I jak to jest w koncu z ta rurka zasilania C.O. na wyjsciu z kotla - czy jednak nie powinna byc calkowicie zimna, no co najwyzej ledwie letnia podczas ogrzewania zasobnika przez kociol?

jak to jest w koncu z ta rurka zasilania C.O. na wyjsciu z kotla - czy jednak nie powinna byc calkowicie zimna, no co najwyzej ledwie letnia podczas ogrzewania zasobnika przez kociol?

Zawór trójdrogowy działa w dwu pozycjach : jeśli grzeje wodę przestawia sie w pozycje w której całość wody wypływającej z kotła zasila wężownice wymiennika - temperatura jest wysoka bo grzeje c.w.u. Rurka zasilająca c.o. może byc ciepła tylko na krótkim odcinku gdzie nagrzewa sie przez przewodzenie , grzejniki raczej nie będą grzały bo ten obieg ma dużo wieksze opory.

Jeśli grzeje c.o. przestawia się w drugie skrajne położenie i cała ilośc wody powinna płynąć z kotła do instalacji c.o. Temperatura jest niższa, jeśli jest regulator pogodowy to zależna od zewnętrznej.

Tomek, będziesz Profesorem tylko wyśledź czy zawór wogóle sie przestawia , może są uszodzone styki ( czy triaki) w regulatorze . Ponawiam pytanie ; czy serwisant pokaziwał Ci że siłownik działa? Czy tylko go rozebrał i czyścił?

Obieg ładowania c.w.u ma małe opory dlatego głownie występuje rozładowanie tego obiegu. Tak byc nie powinno.

Stawiam jednak na zastrzymanie sie siłownika.

jak to jest w koncu z ta rurka zasilania C.O. na wyjsciu z kotla - czy jednak nie powinna byc calkowicie zimna, no co najwyzej ledwie letnia podczas ogrzewania zasobnika przez kociol?

Zawór trójdrogowy działa w dwu pozycjach : jeśli grzeje wodę przestawia sie w pozycje w której całość wody wypływającej z kotła zasila wężownice wymiennika - temperatura jest wysoka bo grzeje c.w.u. Rurka zasilająca c.o. może byc ciepła tylko na krótkim odcinku gdzie nagrzewa sie przez przewodzenie , grzejniki raczej nie będą grzały bo ten obieg ma dużo wieksze opory.

Jeśli grzeje c.o. przestawia się w drugie skrajne położenie i cała ilośc wody powinna płynąć z kotła do instalacji c.o. Temperatura jest niższa, jeśli jest regulator pogodowy to zależna od zewnętrznej.

Tomek, będziesz Profesorem tylko wyśledź czy zawór wogóle sie przestawia , może są uszodzone styki ( czy triaki) w regulatorze . Ponawiam pytanie ; czy serwisant pokaziwał Ci że siłownik działa? Czy tylko go rozebrał i czyścił?

Obieg ładowania c.w.u ma małe opory dlatego głownie występuje rozładowanie tego obiegu. Tak byc nie powinno.

Stawiam jednak na zastrzymanie sie siłownika.

Pewna poprawka do powyższego postu: zawór trójdrogowy działa na powrocie do pieca i zamyka powrót z C.O. lub C.W.U.

Skutek jest taki że jak ma grzać np. tylko C.W.U to z pieca gorąca woda wychodzi zarówno na zasobnik jak i na centralne (na wyjściu z pieca nie ma żadnego rozdzielenia układów) ale może krążyć tylko w obiegu C.W.U. bo zawór na powrocie nie dopuszcza do powrotu wody z CO.

No i gdyby nie było podłączonego kominka to by wszystko działało OK. W układzie jest gdzieś zrobione takie sprzężenie układów które powoduje że część wody która powinna iść tylko przez zasobnik leci też na centralne i poprzez te sprzężenie powraca powrotem z C.W.U.

Mam dokładnie takie same problemy jak tomek_2 i podobny zestaw(Makroterm + Junkers + zasobnik). Dawno temu już rozpracowywałem temat i wiem dlaczego działa to jak działa (zrobiłem to tak jak niedawno zaproponował 1950 - palcem po rurach).

Śledzę ten wątek z uwagą bo cały czas jestem zainteresowany rozwiązaniem problemu.

Zawór trójdrogowy moim zdaniem to fałszywy trop.

:D poprawka do poprawki : to nie piec tylko kocioł bo grzeje wode a nie powietrze :o .

Z punktu widzenia logiki nie jst istotne czy zawór jest na zasilaniu czy powrocie - zamyka obwód lub nie. Skoro nie wykryto odcinka sprzęgającego , a kominek wyelimonowano poprzez zamknięcie zaworów odcinających i śledzono paluchem po rurach to na jakiej podstawie wykluczasz zawór trójdrogowy? Patrzył na to i hydraulik kominkowy i serwisant i tomek i co? Nie widzieli oczywistej oczywistości że po prostu jest spinka? Założenie zaworów odcinających i dublowanie akcji zaworu mieszającego w oczywisty sposób wyjaśni sprawę. Chyba że jednak sprzężenie? :D Jest 2:2 w sprzecznych opiniach :D

1. Tomek_2 zaczynając wątek napisał, że problem pojawił się po podłączeniu kominka

2. Mam podobny problem a u mnie zawór jest OK (sprawdzone) a problem przestaje się pojawiać jak mam odcięty kominek - zamknięte zawory przy pompach. Wtedy wszystko chodzi bez zarzutu.

Moim zdaniem u tomka_2 gdzieś w instalacji miesza się woda obiegu CO i CWU.

nie inaczej sądzą wszyscy łacznie z Tomkiem i Wizytatorami Serwisowymi. Witamy w klubie.

Ponieważ odcięcie kominka i tym samym powrót do sytuacji pierwotnej nic nie daje - wnioskuję jak na początku.

Zawór trójdrogowy nie jest nigdy całkiem szczelny bo jego zasadnicze zastosowanie to mieszanie strumienia wody goracej i zimnej w celu uzyskania żądanej temperatury - tu szczelność jest zbędna. Zastosowanie jak u was jest oszczędnościowe - to i pewność marna. Sorry - u Ciebie jest OK - ale pewnie do czasu :-?

Rozmawialem wlasnie z serwisantem junkersa i twierdzi kolejny raz, ze przy ostatniej wizycie rozebral i dokladnie wyczyscil zawor trojdrogowy, sprawdzil jego dzialanie i daje gwarancje, ze dziala prawodlowo - tzn. zgodnie ze sterowaniem czasowym odcina albo CO albo cwu podczas pracy kotla. Wykluczyl tym samym przyczyne lezaca po stronie kotla. Stwierdzil, ze goraca rurka zasilania CO wychodzaca z kotla jest wynikiem jakiegos bledu w podpietej instalacji kominka, ktory powoduje, ze cwu na zasadzie mniejszych oporow wplywa do ukladu CO (albo odwrotnie).

Chcialem sie upewnic, zeby bez sensu nie placic za kolejne sparwdzenie kotla podczas, gdy blad lezy po stronie instalacji. Teraz zanim zdecyduje sie na zawor elektromagnetczny zamontuje zawory odcinajace wszedze, gdzie obieg kominka laczy sie z obiegiem kotla i sprawdze wtedy dzialanie kotla. Czy ktos ma lepszy (moze prostszy) pomysl na odciecie obwodu kominka i przeprowadzenie testu? Samo odciecie pomp kominkowych niewiele daje, mimo tego i tak gdzies jest przejscie miedzy ukladem CO a cwu.

trudno oczekiwac innej odpowiedzi serwisanta :D jak taki wybitny i skrupulatny to wystarczył rzut oka aby znależć błąd. Każdy prawdziwy "fachowiec" zaczyna robotę od stwierdzenia " a kto to Panu tak spieprzył?"

Miał powiedzieć : "panie jestem pierdołą , ale musiałem cos robic żeby wziąc forsę. Nie zam sie na robocie i nie jarze jaka jest przyczyna."

nie wiem czego oczekujesz od forum . Ty masz jedynie szanse na zbadanie przyczyny. Montowanie zaworu elektromagnetycznego ma sens jesli nie zamierzasz ręcznie przełaczać ogrzewania z kotła na kominek. To że zamontujesz jeszcze kilka zaworów niczego może nie zmienić skoro nie wykryłeś przyczyny. Chyba że liczysz na 'chybił trafił"?

widzisz jakis inny wariant niż grzanie przez kominek?jesteś pewien że kominek nie grzeje po odcięciu pomp?

Jestem pewien, kominek grzeje od kotla tylko przy otwartych pompach. Natomiast woda z zasobnika miesza sie z woda CO nawet wtedy, kiedy pompy kominkowe sa zamkniete. Od forum oczekuje tylko i wylacznie podjecia dyskusji :), o ile beda jakies nowe pomysly... Na te chwile jestem wdzieczny za wszelkie uwagi i pomoc. A jutro umawiam sie jeszcze z innym magikiem od junkersow, a jesli ten nie pomoze - zostaje juz tylko instalator-kominkarz.

tomek_2

Jest jeszcze możliwość że któryś z zaworów zwrotnych sie "zawiesił" czyli nie domyka i pozwala na przepływ wody nie tylko w tą stronę co powinien ale też i w drugą. Jest pewne prawdopodobieństwo, że jakis paproch został w instalacji i się zaklinował w zaworze i ten się teraz nie domyka - miałem kiedyś coś takiego u siebie.

Przy okazji - tomek_2 czy mógłbyś podesłać mi schemat Twojej instalacji, chciałbym skonfrontować z tym co mam u siebie.